Op de dag dat hij beroerd wakker werd, belde Bernard Loman de huisarts van het zorghotel waar hij woont om 2 uur ’s nachts op om hem te onderzoeken. Geen bijzonderheden. De volgende dag hetzelfde verhaal voor Bernard, alleen nu belt hij op een tijdstip waardoor zijn eigen huisarts langs kan komen. Een situatie waarin de 92-jarige Bernard meerdere keren in heeft gezeten, alleen zal de reden van dit bezoek van de huisarts anders zijn dan anderen.
Negatief getest op 4 mei, dat klonk als muziek in de oren voor de familie van Bernard. Maar het begon allemaal met een verontrustend mailtje die zijn kinderen ontvingen op zondag 22 maart om 07:45. Het onderwerp: “Nog toekomst?”
[aesop_quote type=”block” background=”#ffffff” text=”#000000″ width=”200″ height=”200″ align=”center” size=”2″ quote=”“Volgens mij draag ik sinds kort het Coronavirus.
Hopelijk heb ik geen anderen aangestoken.
Blijf bij mij weg, en dat meen ik.
Heel vervelend dat ik jullie hierdoor aan het schrikken breng maar ik kan en wil het niet stil houden.
XXX PAP”” parallax=”off” direction=”right” revealfx=”frombelow”]
***
ANDERHALVE MAAND LATER
[aesop_timeline_stop num=”Maandag 4 mei, 2020″ title=”Dodenherdenking”]
“We werden vroeg op de dag door pap opgebeld: de test van zes dagen geleden op dinsdag is binnen. Negatief! Hij klinkt erg blij en opgetogen aan de telefoon, vooral omdat de test van vorige week dinsdag mis is gegaan doordat deze niet 100% betrouwbaar was.” Dit is een korte update van het logboek dat de drie kinderen van Bernard bijhouden. De reden voor dit logboek ligt volgens dochter Jeannine bij Bernard zelf. “Al heel lang maakt pap boeken die hij uitwerkt. Boeken over zijn leven in de Tweede Wereldoorlog, tijdens zijn studie in Delf en over zijn moeder. Het leek ons daarom leuk om hem te verrassen met een boek over hém. Over hoe het is gegaan ten tijde van zijn ziekte.”
***
[aesop_parallax height=”500″ img=”https://svjmedia.nl/pepijnvanvugt/wp-content/uploads/sites/198/2020/06/IMG_1970-kopie-scaled.jpg” parallaxbg=”on” parallaxspeed=”4″ caption=”Bernard behoort tot een van de 2429 ouderen, tussen de leeftijd 90 en 94 jaar oud, die tot en met 8 juni 2020 positief getest zijn op het coronavirus. Dit aantal ligt in werkelijkheid hoger omdat niet iedereen die besmet is geraakt getest wordt. AlleCijfers.nl, die hun data baseren op de beschikbare cijfers van het RIVM en het CBS, heeft sinds het begin van de coronacrisis alle cijfers die bij het virus horen bijgehouden. Van het aantal opnames per leeftijdsgroep tot het aantal overledenen en besmettingen. ” captionposition=”top-left” lightbox=”on” floater=”on” floaterposition=”center” floaterdirection=”up” overlay_revealfx=”inplace”]
Voor de interactieve link, klik hier
De cijfers zijn niet zo schrikbarend als verwacht. Oude mensen zijn fragieler in vrijwel alles wat zij doen, dus de verwachting zou zijn dat 90-plussers een hoger aantal besmettingen zouden hebben dan de leeftijdsgroep 80-84. Over het aantal genezen corona patiënten is helaas geen informatie beschikbaar.
Qua oversterfte zijn de afgelopen maanden onduidelijk geweest. Dit komt vooral doordat niet iedereen getest kan worden die overlijdt aan het virus. Volgens het CBS is er vooral een toename van oversterfte zichtbaar bij ouderen, en dan met name bij 80-plussers. Tot en met week 14 waren er totaal 3085 overleden ouderen boven de 80 dan verwacht wordt. In totaal overleden er in de afgelopen periode bijna 36.000 mensen, terwijl naar schatting dit aantal op ongeveer 27.000 zou moeten liggen als er geen epidemie geweest zou zijn.
Het RIVM ondertekent overigens dat niet alle mensen die overleden zijn aan de gevolgen van het coronavirus ook in de gebruikte statistieken voorkomen. Alleen patiënten die vóór hun overlijden positief zijn getest op het virus, komen voor in de cijfers.
Ook behoort Bernard tot de risicogroep van boven de 70 plus en heeft hij COPD, een chronische longziekte, door het vele roken in zijn leven.
Voor de interactieve link, klik hier
De voornaamste reden dat het aantal overledenen en besmettingen tussen de leeftijd 80 en 89 hoger ligt dan de leeftijd 90 tot en 94, komt vooral door het aandeel van deze leeftijdsgroep in de Nederlandse samenleving. Volgens het CBS zijn er 672.182 ouderen in de leeftijd 80-89 en 100.963 met de leeftijd 90-95.
***
TERUG NAAR HET BEGIN
[aesop_timeline_stop num=”Vrijdag 3 april, 2020″ title=”De opname”]
[aesop_quote type=”block” background=”#ffffff” text=”#000000″ align=”center” size=”2″ quote=”"Iedereen lijkt zo op elkaar, geen afwisseling"” cite=”Bernard Loman” parallax=”off” direction=”left” revealfx=”inplaceslow”]
Eenmaal aangekomen in het speciale corona ziekenhuis lag Bernard te wachten op het resultaat van zijn eerste coronatest. Hij herkent de typische ziekenhuisgeur en doctoren die kriskras door elkaar heen lopen. Alleen deze keer is iedereen van top tot teen ingepakt in blauwe, beschermende kleren, erg saai vindt Bernard. “Iedereen lijkt zo op elkaar, geen afwisseling”. Tijdens het wachten in de voor hem zo bekende kille ziekenhuiskamer, vroeg hij zich af waar zijn portemonnee is. Toen de dokter eenmaal binnen was en zijn verhaal deed keek Bernard naar de klok en zag de seconden wegtikken. Vijf voor twaalf ’s avonds, 3 april. Toen de dokter eenmaal klaar was; tien over twaalf, 4 april. “Dit staat in mijn geheugen gegrift, want dit is de geboortedag van mijn vader”, aldus Bernard.
[aesop_timeline_stop num=”Woensdag 22 april, 2020″ title=”Paniek”]
Bernard had een onrustige nacht in het ziekenhuisbed, kwam moeilijk in slaap en heeft liggen malen. Hij schrikt enorm als hij ziet dat zijn saturatie, de hoeveelheid zuurstof, in het bloed 88% is. In paniek drukt op de rode knop zodat de verpleegster hem kan helpen. De ogen van de 92-jarige man zijn niet zo goed meer. Saturatie 98% zegt de verpleegster geruststellend tegen Bernard.
In de woning waar Bernard normaal woont, vullen de wandelgangen zich met geruchten van een mogelijke corona patiënt. Maar wie dit is, blijft een geheim. Alle bewoners zitten namelijk vast op hun kamer. Bernard zegt vol trots dat hij er maar blij mee is dat hij de eerste mag zijn.
[aesop_timeline_stop num=”Vrijdag 8 mei, 2020″ title=”Positief”]
[aesop_parallax height=”400″ img=”https://svjmedia.nl/pepijnvanvugt/wp-content/uploads/sites/198/2020/06/IMG_7947-kopie-1-scaled.jpg” parallaxbg=”on” parallaxspeed=”2″ caption=”Bernard toen hij nog helemaal gezond was, Kerst 2019″ captionposition=”bottom-left” lightbox=”on” floater=”on” floaterposition=”left” floaterdirection=”none” overlay_revealfx=”off”]
Omdat Bernard twee keer negatief is getest zal er gekeken worden of hij overgeplaatst kan worden naar een gewoon zorghotel. Op 7 mei werd hij overgeplaatst naar het Aafje St-Franciscus zorghotel te Rotterdam. Op deze nieuwe locatie zag hij weer gezichten en de zorg loopt hier alleen met een mondkapje en handschoenen rond. De arts die een nieuwe test bij hem afneemt herkent Bernard van vorige verblijven en ze groeten elkaar als oude bekenden.
De testresultaten zijn binnen, positief. Teleurgesteld kijkt Bernard voor zich uit als hij te horen krijgt dat hij weer terug moet naar het vorige ziekenhuis, Aafje Maasstad. De zorgmedewerkers die normaal op deze locatie weinig beschermende kleren aanheeft komen hem in vol ornaat ophalen. Tas mee, mondkapje op en in de ambulance. Bernard is wel blij dat hij in zijn ‘oude’ vertrouwde kamer mag, deze is namelijk nog niet opgeruimd van de dag hiervoor.
[aesop_quote type=”block” background=”#ffffff” text=”#000000″ align=”left” size=”2″ quote=”"Dat kan er ook nog wel bij"” cite=”Bernard Loman” parallax=”off” direction=”left” revealfx=”inplace”]
Als de kinderen van Bernard hem in één woord moeten beschrijven, zou dit eigenwijs zijn. Dat blijkt ook maar weer als hij de verpleegster probeert te helpen met een zuurstoffles. Hij bukte om de fles te pakken maar verloor zijn evenwicht waarbij hij op zijn heup viel. “Dat kan er ook nog wel bij”, dacht Bernard.
***
In verschillende Nederlandse ziekenhuizen en verzorgingstehuizen zijn in enorme snelheden veel ouderen overleden aan het coronavirus. In een maand tijd is het aantal sterfgevallen bijna verdubbeld in dit soort instellingen. Volgens het CBS overleden er begin maart 797 ouderen, anderhalve maand later waren dit er 1485.
[aesop_quote type=”block” background=”#ffffff” text=”#000000″ align=”left” size=”2″ quote=”“Het sterftecijfer ligt al veel hoger dan bij de normale populatie. Als ze dan ook nog met het coronavirus in aanraking komen, worden ze sneller ziek”” cite=”Conny Helder, bestuurder Actiz” parallax=”off” direction=”left” revealfx=”inplaceslow”]
De ouderenbond is niet verbaasd over de hoge sterftecijfers. Anbo-directeur Liane de Haan wil de cijfers ‘hoe verschrikkelijk ook’ in perspectief plaatsen. Verpleeghuisbewoners lopen meer risico om besmet te worden. “De meeste mensen zijn oud, ziek en hebben niet erg lang meer te leven. Ze hebben veel contact met elkaar wat de kans op besmetting versterkt.”, zegt ze in een interview met Het Parool.
Conny Helder, bestuurder van brancheorganisatie Actiz wijst erop dat ouderen vaak ook andere aandoeningen hebben. “Het sterftecijfer ligt al veel hoger dan bij de normale populatie. Als ze dan ook nog met het coronavirus in aanraking komen, worden ze sneller ziek.”
[aesop_quote type=”block” background=”#ffffff” text=”#000000″ align=”left” size=”2″ quote=”"Als ik het zo hoor, heeft Bernard zelf heeft wel erg veel geluk gehad, en dat komt vooral door zijn hoge leeftijd en zijn COPD”” cite=”Janna Balfoort, verpleegkundige St. Antonius Ziekenhuis” parallax=”off” direction=”left” revealfx=”frombelow”]
Janna Balfoort, verpleegkundige op de corona-afdeling van het St. Antonius Ziekenhuis te Utrecht, heeft de situatie de afgelopen maanden van dichtbij meegemaakt. “Het opmerkelijke is dat het niet uitmaakt of je nou 30 of 92 jaar oud bent, je kan als 30-jarige veel zieker worden dan een ouder iemand. Als het gaat om onderliggende aandoeningen naast COVID-19 wordt er anders omgegaan met bijvoorbeeld benauwdheidsklachten, zoals bij COPD. Het herstel is natuurlijk bij elk persoon anders. Bij ouderen die zoals IC-patiënten veel bedlegerig zijn geweest tijdens het ziekteproces zal de opbouw van spierkracht lang duren. Wat voor gevolgen het virus op lange termijn heeft is nog niet bekend. Als ik het zo hoor, heeft Bernard zelf heeft wel erg veel geluk gehad, en dat komt vooral door zijn hoge leeftijd en zijn COPD.”
– De verpleegkundigen van Bernard waren niet bereid voor commentaar over zijn ziekte en herstel- proces –
***
[aesop_parallax height=”300″ img=”https://svjmedia.nl/pepijnvanvugt/wp-content/uploads/sites/198/2020/06/48675281-89b9-4273-bd14-9bc0d8371898-1-kopie.jpg” parallaxbg=”on” parallaxspeed=”3″ caption=”Bernard in de kamer van het zorghotel” captionposition=”bottom-left” lightbox=”on” floater=”on” floaterposition=”left” floaterdirection=”none” overlay_revealfx=”off”]
[aesop_quote type=”block” background=”#ffffff” text=”#000000″ align=”center” size=”2″ quote=”"Wat van Gogh kan, kan ik ook” cite=”Bernard Loman” parallax=”off” direction=”left” revealfx=”inplace”]
[aesop_timeline_stop num=”Maandag 18 mei, 2020″ title=”Familie”]
De afgelopen tijd is een aanslag geweest op Bernard. Hij zit in een rolstoel, is veel afgevallen en heeft zware ogen. Maar de eindeloze verhalen over zijn leven, daar komt de familie nooit van af. Het is voor het eerst in twee maanden dat hij zijn familie en kinderen weer kan zien. Een emotionele man is hij nooit geweest, en dat blijkt uit zijn reactie als hij zijn familie weer ziet. “Heel gewoon, maar eigenlijk best wel fijn”, zegt hij als hij zijn zoon en schoondochter ziet. “Ik ben wel bang dat jullie zouden schrikken nu jullie mij zo zien”, aldus Bernard.
[aesop_timeline_stop num=”Vrijdag 22 mei, 2020″ title=”Nieuwe ziekte”]
[aesop_parallax img=”https://svjmedia.nl/pepijnvanvugt/wp-content/uploads/sites/198/2020/06/9a3da2d4-73f7-4e8e-b420-807f7acfcfe7.jpg” parallaxbg=”on” parallaxspeed=”3″ caption=”De plastische chirurg in gesprek met Bernard.” captionposition=”bottom-left” lightbox=”on” floater=”on” floaterposition=”left” floaterdirection=”none” overlay_revealfx=”off”]
De dermatoloog is langsgekomen om naar zijn oor en neus te kijken. Er is huidkanker vastgesteld en daar moet iets mee gebeuren. Wegsnijden is een optie. Hierop zegt Bernard nonchalant: “Wat van Gogh kon, kan ik ook”.
[aesop_timeline_stop num=”Donderdag 4 juni, 2020″ title=”Operatie”]
[aesop_parallax img=”https://svjmedia.nl/pepijnvanvugt/wp-content/uploads/sites/198/2020/06/2977305a-8442-41d2-a358-85aacd4a7c93-kopie.jpg” parallaxbg=”on” parallaxspeed=”3″ caption=”Tijdens de operatie om de huidkanker weg te halen.” captionposition=”bottom-left” lightbox=”on” floater=”on” floaterposition=”left” floaterdirection=”none” overlay_revealfx=”off”]
De dag van de waarheid, zoals Bernard het beschrijft. Zoon Dick mag bij de operatie aanwezig zijn. “Dit kan even prikken”, zegt de anesthesist als zij de verdoving rond zijn neus en oor prikt. Enorm vervelend gevoel vindt Bernard dit. Nieuwsgierig als Bernard is vraagt hij de plastisch chirurg en dermatoloog wat ze allemaal aan het doen zijn. Een echt antwoord krijgt hij niet. Hij heeft enorm veel moeite om meer dan een uur stil te liggen, maar hij heeft geen keuze. Nadat de operatie klaar is probeert hij om rustig rechtop te gaan zitten, maar hij is zo stijf dat hij met beide handen zijn eigen hoofd moet optillen.
[aesop_timeline_stop num=”Maandag 7 juni, 2020″ title=”Goed nieuws”]
[aesop_parallax height=”300″ img=”https://svjmedia.nl/pepijnvanvugt/wp-content/uploads/sites/198/2020/06/b5864746-18c4-4abf-8fa3-b568b59a1372-kopie.jpg” parallaxbg=”on” parallaxspeed=”3″ caption=”Terug thuis in gesprek met zijn kleinkinderen” captionposition=”bottom-left” lightbox=”on” floater=”on” floaterposition=”left” floaterdirection=”none” overlay_revealfx=”off”]
De dokter loopt Bernard zijn kamer binnen om hem het nieuws te brengen waar hij de afgelopen tijd op heeft gewacht, hij mag naar huis. Maar helemaal de oude is hij nog niet. Er is een kans dat zijn kanker is uitgezaaid en met zijn rechteroog kan hij niks meer zien. Op maandag 15 juni mag hij terug naar zijn eigen huis met zijn vertrouwde bruine leren stoel naast het raam met uitkijk op het water en in de verte de skyline van Rotterdam, die overigens nu belemmerd wordt door het bladerdak van de bomen naast het water.
[aesop_parallax height=”300″ img=”https://svjmedia.nl/pepijnvanvugt/wp-content/uploads/sites/198/2020/06/64845b94-6459-4508-a6a1-1e4dff2c8e3a-1-kopie.jpg” parallaxbg=”on” parallaxspeed=”4″ caption=”Terug in zijn vertrouwde leren stoel” captionposition=”top-left” lightbox=”on” floater=”on” floaterposition=”left” floaterdirection=”none” overlay_revealfx=”off”]
[aesop_quote type=”block” background=”#282828″ text=”#ffffff” align=”left” size=”1″ quote=”Verantwoording:
– De data komt uit het onderzoek van AlleCijfers.nl. Zij hebben vanaf het begin van de coronacrisis alle cijfers bijgehouden. Van besmettingen, tot opnames, tot sterftes. Maar ook van het aantal besmettingen per regio en leeftijdsgroep.
– De cijfers in de data zijn absolute data. Het was niet mogelijk om de data relatief te maken, omdat niet iedereen getest kon worden op COVID-19.
– Het werkelijk aantal besmettingen met het coronavirus ligt hoger dan het aantal dat in de grafieken genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen niet mogelijke besmetting getest wordt.
– Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname, besmetting of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.
” parallax=”off” direction=”left” revealfx=”off”]