Nieuwe kleding nodig? Leen het in de kledingbibliotheek

Nieuwe kleding nodig? Leen het in de kledingbibliotheek

De coronacrisis geeft stof tot nadenken. Misschien is het ook tijd om óver stof na te denken, zoals die in je kledingkast. Die kun je steeds aanvullen met nieuw gekochte items, maar een duurzamere optie is kleding lenen. Dat kan bijvoorbeeld in Den Haag, in kledingbibliotheek Bij Priester. “Voor veel mensen wordt het een onderdeel van de wekelijkse routine.”      

Liever luisteren dan lezen? Beluister hier een ingekorte versie van het artikel:

 

Kleding lenen in plaats van kopen, dat is voor de meeste mensen nog een vreemd idee. Ondanks dat de kledingbibliotheek van eigenaar Amanda Hofman al weer drie jaar is gevestigd in Den Haag, moet ze het concept nog vaak uitleggen.“Maar het krijgt ook wel steeds meer bekendheid”, vertelt Amanda aan de telefoon. “Daarom geloof ik ook in het zoveel mogelijk herhalen en vertellen hierover.”

Het concept van Bij Priester is simpel. Je kunt een abonnement voor twintig, veertig, of zestig euro per maand nemen. Respectievelijk kun je daar één, twee of drie items per keer voor lenen. De items mag je maximaal twee weken lenen. Per maand mag zo vaak komen als je wilt. “Voor veel mensen wordt het een onderdeel van de wekelijkse routine”, vertelt Amanda. “Het is een beetje een levensstijl geworden. In plaats van dat je wacht tot je aan het einde van de maand weer geld hebt om een keer te shoppen, is dit net zoiets als boodschappen doen, of naar een boekenbibliotheek gaan.”

 

 

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/petraplatschorre/wp-content/uploads/sites/163/2020/05/thumbnail_DSC01883.jpg” panorama=”off” imgwidth=”80%” credit=”Linda Hastrich Photography” align=”center” lightbox=”off” captionsrc=”custom” caption=”Amanda Hofman is eigenaar van kledingbibliotheek Bij Priester.” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

[aesop_content color=”#ffffff” background=”#44bdbd” component_width=”70%” columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off” aesop-generator-content=”<p style="text-align: center;"><strong>Bij Priester</strong></p>
 

Dat de bibliotheek zo’n bijzondere naam heeft, is niet zonder reden. Op de locatie waar de kledingbibliotheek nu is gevestigd, zat de familie Priester.<span class="Apple-converted-space">  </span>Al drie generaties lang hadden zij een onderneming in lederwaren, en voerden ze reparaties uit aan tassen. In hun atelier begon Amanda in 2012 een tassenlabel van gerecycled leer. Daar heeft ze drie jaar meegelopen, totdat de familie met pensioen ging. De onderneming van de familie Priester was echt een begrip in de omgeving, en Amanda wilde het graag doorzetten. “Die reparaties liepen altijd zo goed. Ik geloof ook heel erg in het belang daarvan. Er is steeds minder kennis over, en het zou ook verdwijnen uit het straatbeeld. Dus ik heb het doorgezet. De naam komt dus bij de familie Priester vandaan, als eerbetoon.””]

Bij Priester

Dat de bibliotheek zo’n bijzondere naam heeft, is niet zonder reden. Op de locatie waar de kledingbibliotheek nu is gevestigd, zat de familie Priester.  Al drie generaties lang hadden zij een onderneming in lederwaren, en voerden ze reparaties uit aan tassen. In hun atelier begon Amanda in 2012 een tassenlabel van gerecycled leer. Daar heeft ze drie jaar meegelopen, totdat de familie met pensioen ging. De onderneming van de familie Priester was echt een begrip in de omgeving, en Amanda wilde het graag doorzetten. “Die reparaties liepen altijd zo goed. Ik geloof ook heel erg in het belang daarvan. Er is steeds minder kennis over, en het zou ook verdwijnen uit het straatbeeld. Dus ik heb het doorgezet. De naam komt dus bij de familie Priester vandaan, als eerbetoon.”

[/aesop_content]

 

Concept slaat aan

Haar kledingbibliotheek is ontstaan nadat Amanda een collectie van haar eigen tassenlabel in een kledingbibliotheek in Antwerpen had liggen. Daar liepen de zaken goed, en ook in Amsterdam zat toen al een succesvolle kledingbibliotheek. Amanda kreeg de mogelijkheid om de winkel over te nemen van de vorige eigenaars. Amanda en de mede-oprichters van Bij Priester vonden dat dit concept in Nederland groter moest worden. Toen ze in 2017 de deuren openden van de kledingbibliotheek, was dat dus best spannend. “Den Haag is geen Amsterdam”, zegt Amanda lachend. “Maar het slaat aan, dus we hebben het goed aangevoeld.” Tegenwoordig runt ze de zaak zelf, met een klein team van vijf collega’s. Naast het lenen van kleding is het ook mogelijk om kleding en tassen langs te brengen voor reparaties, en is het mogelijk om kleding te laten verstellen of te vermaken.

 

 

 

https://www.instagram.com/p/B-y_w4qBlMi/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Uitleen van designerkleding

Amanda vertelt dat ze in drie jaar tijd een fijne community heeft opgebouwd. Ze heeft veel trouwe klanten, en sommigen zijn al vanaf de oprichting lid. De aantrekkingskracht van Amanda’s kledingbibliotheek zit ook in de items die ze aanbiedt. Dat is namelijk allemaal designerkleding. Waar die vaak financieel voor veel mensen onbereikbaar zijn, is er nu een mogelijkheid designer-items te lenen. “Die designerkleding komt van labels die in Nederland en Europa duurzaam produceren”, zegt Amanda. “Het zijn kleine labels van bijvoorbeeld jonge designers die net een paar jaar bezig zijn. Vaak komen we via via in contact met ontwerpers. Bijvoorbeeld designers die bij ons hangen, raden weer iemand anders aan en we houden mode-opleidingen in de gaten.”

“We hebben ook kleding van ontwerpers waarvan hun items maar op één of twee locaties hangen. Dus dat is behoorlijk exclusief. Vaak zijn dit collecties die bestaan uit show-pieces, of kledingstukken uit vorige seizoenen. Dus we zorgen er wel voor dat de collectie ook op een duurzame manier bij ons binnen komt.”

 

 

[aesop_parallax height=”500px” img=”https://svjmedia.nl/petraplatschorre/wp-content/uploads/sites/163/2020/05/DSCF6407-1140×660-soulstores.jpg” parallaxbg=”fixed” caption=”Foto door: Talitha Kaloe – Soulstores” captionposition=”bottom-left” lightbox=”off” floater=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”none” overlay_revealfx=”off”]

 

Quick fix

Maar ondanks het succes van Bij Priester is het nog echt een nichemarkt. In Nederland zijn er (nog) maar een handjevol. “Veel mensen kennen het concept nog niet, of vinden het gek”, vertelt Amanda. Daarnaast is lenen in plaats van kopen een gedragsverandering. Je moet bewust bezig zijn met je kledingkast. Terwijl de meeste mensen nog liever tassen vol nieuwe kleding in de garderobe hangen; Gemiddeld kopen consumenten in Nederland 46 nieuwe kledingstukken per jaar. Waarom doen we dat eigenlijk? “Omdat we ongelukkig zijn”, zegt Amanda resoluut. “En nieuwe kleding geeft een quick fix. Als jij dat nieuwe jurkje ziet op een website, en het model ziet er fantastisch uit, dan wil jij dat ook. Je wilt een goed gevoel hebben, en vernieuwing. Dat zit heel erg in de mens. Na twee weken is dat gevoel weer weg. En dan is dat jurkje nog steeds leuk, maar dat mooie truitje of die coole sweater die je dan weer ziet, die geeft dan weer dat goede gevoel. Het is een proces dat constant doorloopt.” 

“Maar we hebben nooit gezegd dat de kledingbibliotheek heilig is, want wij doen er aan mee. In die zin dat we mensen ook een quick fix geven. Alleen is erover nagedacht”, zegt Amanda lachend. “Ik hoor ook heel vaak ook van mijn klanten: ‘Ah, heb ik toch weer even wat nieuws. Ik heb eigenlijk al genoeg in de kast, maar ik vind het toch fijn dat ik bij jullie elke keer wat nieuws kan komen halen.’ Prima, doe maar op zo’n manier.”

 

 

[aesop_content color=”#ffffff” background=”#44bdbd” component_width=”70%” columns=”1″ position=”none” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off” aesop-generator-content=”<p style="text-align: center;"><strong>Vintage kleding

</strong></p>
<p style="text-align: center;">Tijdens de coronacrisis richt Amanda zich vooral op het uitbreiden van de verkoop van vintage kleding, die ze heeft opgezet naast het lenen. Ze merkt dat die verkoop de laatste tijd zo goed loopt, dat ze het uit kan breiden. De vintage kleding haalt ze in andere winkels, of van mensen die nog mooie kledingstukken hebben liggen. “Ik ga overal op jacht. Ik koop het dus niet in bulk in, maar het is echt <i>hand-picked.</i> Er komen ook mooie vintage-items uit Engeland, uit oude boetieks. Die materialen zijn zo mooi. Dat is gewoon nog zo goed na dertig of veertig jaar.”</p>”]

Vintage kleding

Tijdens de coronacrisis richt Amanda zich vooral op het uitbreiden van de verkoop van vintage kleding, die ze heeft opgezet naast het lenen. Ze merkt dat die verkoop de laatste tijd zo goed loopt, dat ze het uit kan breiden. De vintage kleding haalt ze in andere winkels, of van mensen die nog mooie kledingstukken hebben liggen. “Ik ga overal op jacht. Ik koop het dus niet in bulk in, maar het is echt hand-picked. Er komen ook mooie vintage-items uit Engeland, uit oude boetieks. Die materialen zijn zo mooi. Dat is gewoon nog zo goed na dertig of veertig jaar.”

[/aesop_content]

 

Een tas vol

Toch merkt ze wel dat klanten op den duur ook echt minder kleding gaan kopen. Ze hoeven niet meer te shoppen, want ‘nieuwe’ items lenen ze gewoon in de kledingbibliotheek. Dus als je uiteindelijk minder kleding koopt, ben je dan ook niet goedkoper uit met zo’n abonnement van twintig euro per maand? “Jazeker, maar die berekening maken veel mensen niet”, zegt Amanda. “Mensen denken vaak: ‘Ja, maar voor twintig euro kan ik toch ook wel een hele tas vol krijgen.’”

“De kleding is inmiddels op zo’n goedkope wijze geproduceerd dat mensen de mogelijkheid krijgen om zoveel te kopen”, vervolgt ze. “Wat echt belachelijk is. Want het is niet normaal dat je drie euro voor een trui hoeft te betalen. Als jij een goede trui wilt, die ook duurzaam is, dan is vijftig euro wel het minimale dat je zou moeten betalen. Dus om die quick fix te krijgen kun je gewoon voor twintig euro een hele tas vol krijgen. Dat is bizar.”

Het publiek dat leent bij de kledingbibliotheek, is dan ook niet het publiek dat veelal in de fast fashionwinkels kleding koopt. “Dat is wel echt een verschil in doelgroep. Jongere mensen tot ongeveer 23 jaar zijn een grote doelgroep, maar best wel moeilijk om te bereiken. En dat weet ik van mezelf, ik heb vroeger ook gewoon met tassen vol van de H&M rondgelopen. En dan stond ik helemaal niet stil bij wat het effect was, of dat het helemaal niet oké was hoe die kleding was gemaakt. Het zou mooi zijn als filialen van bijvoorbeeld de Primark een kledingbibliotheek zouden integreren, van collecties die niet verkopen. Dat zou pas impact hebben.”

 

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/petraplatschorre/wp-content/uploads/sites/163/2020/05/thumbnail_2019_1204_03545600.jpg” panorama=”off” imgwidth=”80%” credit=”Amanda Hofman” align=”center” lightbox=”off” captionsrc=”custom” caption=”Amanda Hofman en haar collega’s” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

Kledingstukken niet aangeraakt

Om zelf impact te maken is duurzaamheid van de kledinglabels belangrijk voor Bij Priester. Ontwerpers produceren ook niks voor de kledingbibliotheek. Zo legt Amanda uit dat een ontwerper nu kledingstukken in de bibliotheek heeft hangen, waar geen andere exemplaren van zijn. Als Amanda ziet dat die goed uitgeleend worden, kunnen er misschien een aantal worden bijgemaakt. “Maar wie ben ik om nu al te zeggen: maak maar vast hele maatseries. Dan zit ik straks weer met overstock (te veel voorraad, red.). Ik weet helemaal niet of het aanslaat. Dat is natuurlijk hoe het normaal gesproken gaat. Hele maatseries worden geproduceerd en sommige kledingstukken worden niet eens aangeraakt. Die gaan meteen weer het magazijn in. Dat willen we doorbreken.” 

Ook richt Amanda zich op educatie over kleding en de kledingindustrie. Bijvoorbeeld via workshops om je kleding te onderhouden, en informatieavonden met documentaires. “Het verbaast me ook nog weleens dat de cijfers en gegevens die ik ken over de kledingindustrie niet bij iedereen bekend zijn. Informatie over vervuiling, en het effect op het milieu. Of wat duurzame materialen zijn. Hele basisdingen. Dat is allemaal niet zo bekend. Want ja, waar leer je dat?”

Zou jij kleding lenen? Waarom wel? Of waarom niet? Laat het weten in de reacties hieronder!

Over de auteur