Ondergrondse containers vertonen kuren door nieuw pasjessysteem in Vlaardingen

Ondergrondse containers vertonen kuren door nieuw pasjessysteem in Vlaardingen

Het nieuwe afvalpasjessysteem voor ondergrondse containers in Vlaardingen vertoont tweeënhalve week na de invoering nog verschillende mankementen. Dat blijkt uit een brief van het stadsbestuur. Het college reageert daarmee op schriftelijke vragen van ChristenUnie/SGP-fractievoorzitter Erik van Pienbroek. 

Afvalinzamelaar Irado installeerde in januari van dit jaar een afvalpasjessysteem bij verschillende ondergrondse afvalcontainers in Vlaardingen. Het bedrijf wil op die manier voorkomen dat ook andere partijen, die geen afvalstoffenheffing betalen, gebruikmaken van de container. Iedereen die afvalstoffenheffing betaalt, kreeg in januari een pasje thuisgestuurd waarmee zij vanaf 1 februari een ondergrondse container in de buurt moeten openen.

Althans, dat was de bedoeling. Uit de antwoorden op vragen van ChristenUnie/SGP-fractievoorzitter Erik van Pienbroek blijkt echter dat een aantal huishoudens nog geen pasje ontving. Volgens de gemeente komt dat door “een kleine afwijking in het adressenbestand”, schrijft zij in de antwoorden. De gemeente stuurt naar die huishoudens alsnog een afvalpas op.

OV-chipkaart

Bovendien, geeft de gemeente toe, vertoont een onbekend aantal containers storingen door het nieuwe systeem en zijn vrijwel alle containers nog te openen met andere pasjes, zoals een ov-chipkaart. Tevens blijkt dat bij een aantal containers nog geen afvalpasjessysteem is ingebouwd. Dat komt volgens de gemeente door “mankementen aan de container”. Containers die storingen vertonen, worden voorlopig nog opengehouden, zodat mensen wel hun afval kunnen weggooien.

Van Pienbroek hoopt dat de problemen met het nieuwe systeem snel, bij voorkeur binnen twee weken, zijn opgelost, zodat iedereen zonder problemen gebruik kan maken van een container. “Ik vraag mij af waarom de gemeente niet proactiever heeft gereageerd zodat zij zeker wist dat het nieuwe systeem werkte, voordat alle afvalpassen werden verstuurd”, zegt hij.

Overigens zitten er volgens hem verschillende voordelen aan het nieuwe systeem. “Bijvoorbeeld dat afval van vreemden nu niet in de afvalbak verdwijnt. Daarnaast is het een voordeel dat de container kan inschatten hoe vol hij is, waardoor die tijdig geleegd kan worden.”

Problemen snel oplossen

Volgens de gemeente kwamen verschillende mankementen pas aan het licht toen de eerste mensen gebruikmaakten van het systeem. “Irado is op dit moment bezig om de problemen te verhelpen, zodat iedereen met een afvalpas straks een ondergrondse container in de buurt kan gebruiken.”, zegt de gemeente.

Of dit binnen twee weken mogelijk is, kan de gemeente Vlaardingen niet garanderen. “Onze prioriteit ligt op dit moment bij het openhouden van de restafvalcontainers en niet bij het activeren van de elektronica. Irado is, mede door het winterse weer van afgelopen dagen, druk met storingen bij containers. We weten nog niet hoelang dit duurt.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *