Skatewinkel Haarlem al twee weken open: ”Ondernemers moeten serieuzer genomen worden”

Skatewinkel Haarlem al twee weken open: ”Ondernemers moeten serieuzer genomen worden”

Skatewinkel Revert 95 in Haarlem is weer open. Eigenaar Jeroen heeft zijn deuren al ruim twee weken ‘gewoon’ geopend. Dit heeft hij besloten na de laatste persconferentie van premier Rutte. Nog een week wachten was volgens Jeroen absoluut geen optie en dus ontvangt hij al, onder belangrijke voorwaarden zoals het mondkapje en anderhalve meter afstand, maximaal acht klanten per keer in zijn winkel.

”Ik ben sinds twee weken ‘gewoon’ open”, vertelt eigenaar Jeroen, die liever niet met achternaam genoemd wilt worden, voor de deur van zijn winkel in de Kleine Houtstraat. ”Zie het als een schreeuw naar de overheid. Ik vind dat ondernemers veel serieuzer genomen moeten worden. Ik ben absoluut geen virusontkenner en ik volg gewoon de regels van de lockdown.” Zo waren er afgelopen donderdag vijf en maximaal acht klanten in zijn winkel, het mondkapje is verplicht, de anderhalve meter wordt netjes nageleefd en bij de ingang moet iedereen zijn of haar handen desinfecteren. Er waren twee plekken om je handen te desinfecteren en waren er looproutes gemaakt zodat de afstand bewaard kon worden. Er werd goed gelet op het naleven van de maatregelen, zo werd er een klant geweigerd vanwege het niet dragen van een mondkapje.

Met de opmerking dat de winkels sinds woensdag officieel met tijdssloten en maximaal twee klanten per keer open mogen, kon Jeroen weinig. ”Dat is leuk bedacht, maar dat helpt natuurlijk niks. Met twee klanten op 200 vierkante meter kan ik natuurlijk niks.” Ook met de financiële steun is Jeroen niet blij. ”Het lijkt alsof de steun voor ondernemers goed geregeld is, maar dat is niet zo. Het is bij lange na niet toereikend genoeg. Ik ben al een jaar mijn eigen geld in mijn winkel aan het stoppen, het raakt op.”

Dat het verboden is, maakt hem niet veel uit. ”Ik weet dat het officieel niet mag, maar mijn geduld is op. Ik hoop dat meer Haarlemse ondernemers met mij mee gaan doen. Maar meer dan een paar handhavers in de straat is het nog niet gekomen. Als ik dan een boete krijg, accepteer ik die zeker niet.”

Skaters zijn blij met Jeroen

Niet alleen Jeroen, maar ook de Haarlemse skaters zijn blij met de opening. ”Het is een mooie zonnige dag om lekker te gaan skaten. Mijn dek is stuk en het is super fijn dat ik hier langs kan komen. Ik houd me netjes aan de regels en met mondkapjes en afstand lijkt het me geen probleem” vertelt Bas, één van zijn klanten, bij de ingang. ”Ik hoop dat hij hiermee door kan gaan.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *