Bewoners Maarssenbroek in actie voor een humaan migratiebeleid

Bewoners Maarssenbroek in actie voor een humaan migratiebeleid

In de aanloop naar de verkiezingen stonden de eerste 17 dagen van maart in het teken van de nationale actie genaamd Lopend Vuur. Er werd aandacht gevraagd voor een humaan migratiebeleid en wat een stem kan betekenen voor een beter beleid. Verspreid over het land, in ongeveer 70 verschillende steden en dorpen werd er vreedzaam geprotesteerd. Het Lopend Vuur bestond uit 60 wakes en 4 grote tochten richting Den Haag. Ruim 4500 demonstranten legden te voet en fietsend meer dan 1000 kilometer af. Het werd georganiseerd door leden van de non-profit organisatie MiGreat.

Wake in Maarssen

Op zaterdag 13 maart werd bij winkelcentrum Bisonspoor in Maarssenbroek een wake gehouden. Na afloop van de wake, liepen initiatiefnemers Jaap van der Vinne en Anne Vermeulenen tocht naar Woerden om het Lopend Vuur doormiddel van een olielamp door te geven aan Gemeente Woerden. Toen Jaap van der Vinne de wake in Maarssen organiseerde, nodigde hij verschillende gemeentelijke partijen en wethouders uit om de wake bij te wonen of om te spreken. Hij hoopte hiermee ook de regionale politici te betrekken in deze landelijke kwestie. Wethouder Hetty Veneklaas (Sport en Onderwijs, CDA) weigerde te komen “Dit onderwerp is in onze gemeente wat omstreden.” Ook Lokaal Liberaal meldde zich af. “Dit is meer een zaak voor Den Haag, niet voor de gemeente.” Jammer vond de organisatie. De politieke steun kunnen ze goed gebruiken.

Europese Grenzen

Momenteel verkeren duizenden vluchtelingen zich in kampen langs de Griekse kust. Ze leven daar in een onveilige en vieze tenten en hutjes. Daarnaast is er maar weinig te eten en gebrek aan schoon drinkwater. Roos Ykema en Anne Vermeulen zijn vrijwilligers en hebben onder andere in Lesbos op kamp Moria geholpen. Zij hebben met eigen ogen meegemaakt in welke ellende deze mensen leven. Telefonisch leggen ze uit wat er speelt: “De omstandigheden waarin mensen moeten overleven aan de Europese grenzen schenden het recht op gezondheid, hygiëne, fatsoenlijk onderdak, veiligheid en voor kinderen het recht op onderwijs en het recht om samen te zijn met ouders”. Roos Ykema roept namens MiGreat  mensen op om niet langer weg kijken en het politici te laten zien dat hun kille beleid onmenselijk is. MiGreat is een non-profit organisatie die zich in heel Europa inzet voor een beter beleid. Het is in 2020 opgericht Ykema.

Politiek

Vorig jaar maart werd het de Griekse overheid te veel. Ze vroegen om hulp aan de rest van Europa. Ze bedachten een plan om 5000 kinderen te verspreiden naar veilige plekken in Europa,  waaronder ook naar 500 kinderen naar Nederland. De helft van de Nederlandse gemeentes stemde vóór. Linkse partijen als PvdA en GroenLinks diende een motie in om deze deal te sluiten met Griekenland. VVD en CDA stemde tegen, uit angst om stemmen te verliezen aan extreem rechtse  partijen als PVV en FvD. Daarnaast waren ze bang dat deze toezegging een aanzuigende werking zou hebben op de vluchtelingenstroom,  meldt een artikel in het Parool. Bente Becker, woordvoerder migratie bij de VVD, sprak  zich in een interview met Trouw uit over kritiek op hun ‘harde’ beleid. “Afrika bergt straks misschien wel vier miljard mensen. Nederland heeft niet voor iedereen een plek. En daarnaast geloof ik niet dat je menselijker bent als je de grenzen openstelt” vult ze aan. Na een hevige politieke discussie tussen de verschillende partijen, besloot het kabinet toch bereid te zijn om 50 minderjarigen en 50 volwassenen op te nemen.

Tijd voor verandering

Het asiel- en migratiebeleid moet volgens MiGreat anders dus.  Ykema hoopt door deze actie dat het huidige beleid wordt aangepast. Daarom roepen ze t mensen op om goed na te denken over hun stem, dit doormiddel van de hashtag #weetwatjestemt . “Bij het vorige kabinet ontbrak het aan basale mensenrechten. De verwoestende brand in kamp Moria, kinderen die opgroeien in de blubber, zinkende boten en verdrinkende mensen: de ellende aan de Europese grenzen is enorm.” pleit Ykema. “Toch gaan er stemmen op voor nóg harder grensbeleid, meer deals en kampen, minder vluchtelingen en migranten. En daarmee een minder menselijk Nederland en Europa.” vult ze aan . “Er zijn verschillende beloftes gedaan omtrent het asiel- en migratiebeleid, die nagenoeg niet zijn uitgekomen.” meldt een woordvoerder van MiGreat. Daarom blijven ze actie voeren, tot er wordt geluisterd.

Den Haag

Na afloop van de laatste bijeenkomst in Den Haag op 17 maart,  blikten de initiatiefnemers vrij positief terug op de actie. De organisatie heeft verschillende politieke partijen uitgenodigd bij de laatste wake in Den Haag. “De  ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, SP, Volt, Bij1, PvdD, D66 en zelfs CDA hebben allemaal een lamp van ons gekregen en beloofd het vuur voor humaan migratiebeleid brandend te houden. Het CDA hield daarbij een heleboel slagen om de arm, aangezien hun visie op migratie, maar we zijn toch blij dat ze zich uitgesproken hebben.”,  aldus Roos Ykema.

 

 

 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *