Column: Scooters vliegen je om de oren

Column: Scooters vliegen je om de oren

Een snorfiets, in de volksmond scooter, die maximaal 25 kilometer per uur mag rijden, sjeest met 45 kilometer per uur langs mij op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. In de gemeente Amsterdam rijden alle snorfietsen in de ring A10 met helm sinds april 2019 op de rijbaan. Naar mijn mening is het tijd dat Utrecht dit concept gaat kopiëren. Uit de evaluatie van de gemeente Amsterdam blijkt namelijk dat het een groot succes is. Het zorgde voor minder ongelukken en fietsers zijn erg positief over de ruimte die op de fietspaden is ontstaan. Twee vliegen in een klap, als je het mij vraagt.

Op de meeste plekken in Utrecht wordt er, net als de ring in Amsterdam, 50 kilometer per uur gereden en dat er daartussen snorfietsen gaan rijden zie ik niet als een probleem. Het is natuurlijk vervelend dat er een snelheidsverschil is tussen de auto’s en de snorfietsen. Desalniettemin, ik ben meestal sneller in het centrum dan alle auto’s die naast mij rijden dus zo erg is dat verschil niet.

Zelf wist ik tot kort geleden niet eens wat het verschil was tussen een snorfiets en een bromfiets. Met een bromfiets mag je maximaal 45 kilometer per uur en met een snorfiets maar 25 kilometer per uur. Die snorfietsers mogen zelfs maar maximaal 25 kilometer per uur. Oftewel, de meeste snorfietsen mogen niet eens zo hard als dat ze nu op de fietspaden rijden.

Dan nu het goede nieuws. Tijdens het schrijven van dit stuk kwam ik erachter dat de gemeente Utrecht een ‘voorlopig verkeersbesluit’ heeft waar in staat dat de snorfietsen op meerdere wegen in het centrum naar de rijbaan gaan! Een van die wegen is de Amsterdamsestraatweg. De bedoeling is dat later dit jaar de snorfietsen met een helm op, dat wel, naar de rijbaan gaan. Tot 25 maart kan iedereen reageren op het voorlopige verkeersbesluit. Pas na deze datum volgt er een definitief besluit, ik kan niet wachten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *