De helft van de Utrechters heeft last van straatintimidatie

De helft van de Utrechters heeft last van straatintimidatie

Utrechters voelen zich vaak nog onveilig als ze over straat lopen. Bijna de helft van de Utrechters heeft in 2019 te maken gehad met straatintimidatie, blijkt uit een onderzoek van de gemeente Utrecht. Vooral vrouwen zijn het slachtoffer van nafluiten en sissen of zelfs erger. Maar wordt daar nog wat aan gedaan?

Even laten weten dat je thuis bent tegen je vriendin of met pepperspray over straat: het zijn veiligheidsmaatregelen die meerdere Utrechtse vrouwen treffen als ze ’s avonds alleen over straat gaan. Uit het onderzoek van gemeente Utrecht blijkt dat 46 procent te maken heeft gehad met straatintimidatie. 57 procent van de vrouwelijke respondenten aan in 2019 slachtoffer te zijn geweest. Bij de mannelijke ondervraagden was dit 34 procent.

Mariët Desar(18) vertelt dat ze vaak is naar geroepen op de Amsterdamsestraatweg ‘Laatst werd ik uitgescholden voor hoer, door jongens die langs me kwamen met een scooter’. De meeste incidenten vinden volgens de gemeente plaats in de binnenstad, de Kanaalstraat, de Amsterdamsestraatweg en de winkelcentra in Overvecht en Kanaleneiland. Ook Charlotte van der Peijl (22) vertelt dat ze zelf een tijdje bang was om naar de supermarkt te gaan. ‘Ooit werd ik bij de arm gepakt door een oude vrouw, of ik haar tas met knuffels wilden stelen’. ‘Als ik nou geen vijf euro zou geven zou ze me opwachten, en dat deed ze ook de volgende dag’.

Uit een onderzoek van de gemeente Amsterdam, dat eind februari verscheen, blijkt dat 47 procent van de Amsterdamse vrouwen afgelopen jaar te maken heeft gehad met straatintimidatie. Bij mannen ging het om 28 procent. Van jonge vrouwen van 15 tot 34 kreeg zelfs 74 procent te maken met ­onder meer nafluiten en sissen. Iets minder dan de 81 procent uit 2018. Terwijl: het onderzoek is uitgevoerd in coronatijd, toen het rustiger was op straat.

Burgemeester Femke Halsema presenteerde een actieplan om er iets aan te doen. Ze wil in gesprek met hotels, restaurants en clubs over het melden van misstanden. Ook introduceert ze de campagne #jijstaatnietalleen. Meisjes en vrouwen die te maken krijgen met seksuele intimidatie of geweld, online of op straat, kunnen gekoppeld worden aan rolmodellensteun. Maar deskundigen vinden het maar een mager campagne die burgermeester Halsema in 2020 heeft ingevoerd. Dit komt omdat echte probleem niet wordt aangepakt.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is van plan om seksuele straatintimidatie landelijk strafbaar te maken en met die kennis hoopt de gemeente met concrete maatregelen te komen in de toekomst. Maar veel vrouwen vinden dat er te lang gedaan wordt om echt definitieve maatregelen te maken. Door de pandemie is hoogstwaarschijnlijk de straatintimidatie minder geworden. Door de avondklok zijn er stuk minder mensen over straat aan het lopen of fietsen. Helaas zijn er geen cijfers of een onderzoek naar gedaan.

De daders zijn in 69 procent gevallen mannen en jongens waarvan 65 procent in groep handelde. De gemeente Utrecht wil graag straatintimidatie aan gaan pakken en de resultaten bespreken met de partijen die betrokken zijn. Daarnaast zijn het volgens de slachtoffers in veel gevallen mensen met een migratieachtergrond. Sommigen respondenten geven aan het vervelend te vinden dit te moeten melden, omdat het “vooroordelen bevestigd”.

Hoewel ze door de pandemie zijn vertraagd, liggen er in Utrecht nu allerlei plannen om straatintimidatie tegen te gaan. Zo moeten handhavers en jeugdwerkers speciale trainingen krijgen en moet er net als in Rotterdam een app komen, waarop slachtoffers melding kunnen maken van geroep en geweld. Op die manier wordt duidelijk op welke plekken straatintimidatie plaatsvindt, waarna jongens en mannen uit die buurten kunnen worden voorgelicht.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *