Huisdieren in Utrecht, een jaar na de eerste lockdown

Huisdieren in Utrecht, een jaar na de eerste lockdown

Een jaar geleden begon de allereerste lockdown. In die tijd werden er massaal huisdieren aangeschaft. Puppy’s en kittens, uit een asiel of via Marktplaats. Bedrijven in Utrecht vrezen, volgens verschillende media, voor het dumpen of mishandelen van huisdieren omdat ze het dier zat zijn. Dit valt nog nergens aan te duiden met cijfers of feiten.

Als eigenaar van een hondenuitlaatservice merkte Severina Boslooper vorig jaar, aan het begin van de coronacrisis, een enorme daling in vraag naar een uitlaatservice. “Het stortte totaal in. Wij haalden maar een derde van de normale omzet. Collega ondernemers merkten het ook. Omdat iedereen plotseling thuis zat, gingen ze toch zelf met de hond naar buiten.” Voordat de coronacrisis begon reed de hondenuitlaatservice in de ochtend  met twee busjes en in de middag met drie. De afgelopen maanden worden er in de middag maximaal twee roedels uitgelaten. Logistiek gezien kan het ook niet anders, hun financiële status laat dat niet meer toe.

Verwachting drukte in september

Tegenwoordig is er wel iets meer vraag naar de uitlaatservice. “Wij verwachten vooral rond september een stijging van het aantal wandelingen per dag. Dan mogen mensen als het goed is weer meer de deur uit en kunnen ze de hond ineens niet meer uitlaten, daarnaast is dan bij de meeste mensen de zogenaamde knuffelfase wel voorbij.” Severina merkt dat mensen die erg om hun hond geven weer de hond naar haar uitlaatservice brengen. “Mensen die de hond zat zijn brengen hem of haar naar het asiel. Veel mensen weten eigenlijk niet hoe ze met de honden om moeten gaan of hebben het dier niet goed opgevoed. Een wandeling met een roedel honden is daar juist heel goed voor. Zo leren ze hoe ze om moeten gaan met een andere hond.”

Dierenbescherming sluit mishandelingen niet uit

“Onze inspecteurs merken niet dat er meer mishandeling of dumping plaatsvind dan voorheen, sommige mensen suggereren het tegenovergestelde. Maar dat onze inspecteurs, onder andere in de regio Utre het niet merken, wil niet per se zeggen dat het niet gebeurd”, aldus Niels Dorland, persvoorlichter van de Dierenbescherming. Dat mensen suggereren dat er meer mishandelingen zijn valt nog niet te onderbouwen met cijfers. Over het aantal meldingen van 2020 is niks gepubliceerd. Volgens Dortland zijn er wel meer belangstellingen voor dieren uit een asiel of via social media. Zo bleek dat de stichting Verhuisdieren.nl, voor mensen die een nieuws baasje zoeken voor hun huisdier, tegenwoordig 750 matches per maand heeft. Voor de coronacrisis waren dit er 450 per maand.

Impulsieve aankopen

Volgens Dortland zijn het niet alleen maar impulsieve corona ‘aankopen’. In de voorgaande jaren werden er volgens hem ook al een hoop huisdieren geadopteerd. Dibevo laat al sinds 2002 onderzoek doen door MarketResponse, een bedrijf dat data verzamelt. In 2018 publiceerde Dibevo een onderzoek, dit werd bij 7500 huishoudens uitgevoerd. Dit onderzoek toont aan dat mensen zich juist minder laten verleiden tot impulsaankoop van huisdieren. In 2017 had ruim de helft van de huishoudens een huisdier. In 2018 daalde dit naar 49%. Onder andere het gebrek aan tijd en de werksituatie die het niet toelaat, geven mensen als reden om geen huisdier aan te schaffen. Tijdens de coronacrisis werken er meer mensen thuis, als gevolg daarvan kozen mensen er wellicht voor om toch een huisdier aan te schaffen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *