Column: Arriva treinen op diesel, dat is toch niet meer van deze tijd?

Column: Arriva treinen op diesel, dat is toch niet meer van deze tijd?

Al jaren reis ik met het openbaar vervoer en verbaas ik mij over de herrie die de treinen van Arriva maken. De treinen rijden op diesel en dat hoor je voornamelijk als je van de ene naar de andere coupe gaat. Daar zit, als het goed is, de motor van de trein. Soms heb je van die dagen dat de deurtjes van de ene naar de andere coupe ook nog eens stuk zijn. Dat houdt dus in dat je continu het gerammel en gebonk van die diesel motor hoort. Je zou toch zeggen dat zo’n grote vervoerder wel aan het klimaatprobleem mee wil werken en dat dan ook laat zien.

Begin 2020 werd bekend dat de treinen van Arriva toe waren aan een upgrade. De eerste exemplaren van de zogeheten WINK, afkorting voor ‘Wandelbarer Innovativer Nahverkehrs-Hurzzug’ oftewel de flexibele innovatieve korte afstandstrein, werden in Polen geüpgraded naar totale luxe. De mogelijkheid tot het opladen van mobiele telefoons, laptops of tablets, wifi op 4g-snelheid, een afgesloten stilte coupé en ga zo maar door. Je hoort mijn vraag natuurlijk al aankomen: gaat die luide diesel motor ook weg?

De diesel motor gaat helaas niet ‘helemaal weg’. Jammer maar net zoals de rest van de trein, krijgt de motor wel een upgrade. De WINK’s rijden bij het starten op synthetische diesel: ‘Hydrotreated Vegetable Oil’. Dit is een olie die niet meer bruikbaar is in de voedselketen. Dat is natuurlijk al pluspunt nummer één aangezien dit een stap vooruit is op het geven van een tweede leven aan een product. Daarnaast wordt er in het uitlaatsysteem Ad Blue gespoten. Het is een mengsel van ureum en gedemineraliseerd water. Die woorden zijn een beetje ingewikkeld als je het mij vraagt maar het zorgt er dus voor dat de stikstofoxiden in de uitlaatgassen worden omgezet in onschadelijke stoffen. Pluspunt nummer twee!

Laatst zat ik dus in een van die nieuwe treinen en het gebonk en gerammel is overduidelijk verminderd. Het is er dus niet continu maar gewoon af en toe, als de motor het even zwaar heeft misschien. De upgrade heeft in ieder geval een positieve invloed gehad op de herrie makende diesel motor!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *