Volt wint stemmen in Utrecht van studenten op 17 maart

Volt wint stemmen in Utrecht van studenten op 17 maart

17 maart was het zo ver, heel Nederland kon gaan stemmen. De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezing in de gemeente Utrecht is 81,7%. Met name de Europese Partij Volt heeft het in een korte tijd goed gedaan onder de studenten. Een derde van de Volt-stemmers is jonger dan 25 jaar.

Wat opvallend is in de stad Utrecht is de hoge score van nieuwkomer Volt. De partij krijgt bijna 10 procent van de stemmen en staat daarmee op de derde plaats. Ook de PvdA (8 procent) en BIJ1 (7,5 procent) doen het bij de Utrechtse studenten goed. De aanhang van Volt zit vooral onder hoogopgeleide jongeren. Volt wil, net als een aantal andere partijen, het leenstelsel voor studenten afschaffen. En de groep studenten compenseren die sinds de invoering van dat stelsel wel moest lenen.

Uit een enquête van DUB blijkt dat studenten een grote voorkeur heeft op GroenLinks, D66 en de Europese partij Volt. Utrechtse studenten laten hun keuze voor een partij voor een belangrijk deel afhangen van de standpunten over klimaat en woonbeleid. De EU is voor studenten een belangrijk verkiezingsthema. Dat blijkt ook wel door het aantal stemmen dat naar partij Volt is gegaan.

Niet voor iedereen was volt een verassing. Opinieleider Maurice de Hond denkt daar namelijk anders over. ‘’Wie even uit zijn eigen bubbel was gestapt had het aan kunnen zien komen. Volt trekt jongeren die zich niet meer herkennen in de traditionele politiek.” Vertelt Maurice de Hond.

Laurens Dassen vertelt in een interview bij van Torentje naar Torentje dat Volt geen jongerenpartij wil zijn. ‘’Als je als partij groter wordt, word je vanzelf ook diverser”, vertelt hij. Hij zegt geen voorstander te zijn van partijen die alleen een deel van de samenleving vertegenwoordigen, zoals 50Plus en Denk. Ondanks dat ze dus geen jongerenpartij zijn, hebben ze 3 zetels in de Tweede Kamer weten te bemachtigen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *