Column: Jongeren krijgen te weinig hulp in de coronatijd

Column: Jongeren krijgen te weinig hulp in de coronatijd

Steeds meer jongeren hebben last van psychische problemen door de pandemie. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het VUmc naar Rotterdamse probleemjongens dat vandaag wordt gepresenteerd. Helaas is er veel te weinig hulp voor jongeren en de wachtlijst blijft maar groeien.

Uit onderzoek van de GGZ Oost Brabant blijkt dat 44 procent van de ondervraagde groep jongvolwassenen zich minder goed voelt dan voorheen. Uit ander onderzoek van psychologenplatform OpenUp blijkt dat 53 procent van de jongeren meer spanning, angst en stress voelen. Dit kan echt niet meer en er moeten oplossingen worden bedacht.

Wanneer er weer een persconferentie kijk dat denk ik weer… En de jongeren dan? Jongeren hebben sociale contacten nodig en willen zichzelf ontplooien. Door alle coronamaatregelen is dat allemaal niet meer mogelijk en worden ze opgesloten in hun huis. Natuurlijk heeft iedereen er last van, maar waarom laten ze de jongeren gewoon niet naar school gaan?

Moniek Jilesen zit als kinder- en jeugdpsycholoog bij praktijk Leonardus in Helmond. Ze vertelt dat er een paar dingen belangrijk zijn om te voorkomen dat mentale problemen worden ontwikkeld. ”De scholen moeten open blijven en de jongeren moeten elkaar kunnen zien. Dat hoeft natuurlijk niet met dertig man tegelijk, het kan ook beperkt worden tot kleinere groepjes. Wanneer kinderen en jongeren langere tijd sociaal geïsoleerd worden van leeftijdsgenoten, zal dit een negatief effect hebben op hun mentale gezondheid.”

Zelf merk ik dat ik moeite heb met mijn motivatie en dat ik de sociale contacten op school mis. Het gevoel dat er geen einde aan komt en het nog zo lang duurt maakt dat het lijkt of er geen hoop is. Gelukkig woon ik in een studentenhuis en heb ik veel mensen om mijn heen, daar heb ik geluk mee. Maar mensen die nog thuis wonen kunnen door de avondklok niet even bij een vriendin langs maar moeten nu ook thuis blijven. Ik ben erg benieuwd hoe de maatregelen zijn in de zomer, om mij heen merk ik dat veel jongeren en studenten er klaar mee zijn om aan de regels te houden.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat vooral schoolartsen en -psychologen kinderen doorverwijzen naar professionals. Huisartsen doen dit amper. Misschien moeten ze daar maar mee beginnen en huisartsen jongeren eerder en sneller hulp aanbieden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *