Dementie-afdeling van Huize Het Oosten in Bilthoven kampt met hevige corona uitbraak

Dementie-afdeling van Huize Het Oosten in Bilthoven kampt met hevige corona uitbraak

Nooit eerder was de situatie zo schrijnend in verzorgingstehuis Huize Het Oosten. Ondanks de preventieve maatregelen wat het tehuis genomen heeft, zijn tien van de veertien bewoners van de dementie-afdeling besmet met het coronavirus. Doordat de bewoners last hebben van dementie, kunnen zij de situatie nauwelijks bevatten.

Sinds een bewoner van het tehuis op donderdag 4 februari positief getest werd op het coronavirus, zijn de alarmbellen gaan rinkelen. Het lijkt erop dat haar dochter het virus met zich mee heeft gebracht toen zij bij haar moeder op bezoek kwam.

Om beter zicht te krijgen op de situatie, werden alle bewoners vorige week op vrijdag 12 februari getest op het virus. Toen bleek dat nog een bewoner besmet is, werd de afdeling gesloten. Er mag geen bezoek meer ontvangen worden. Ook mogen er geen bewoners en werknemers van andere afdelingen in contact komen met elkaar. Ondanks deze ingrijpende maatregel, bleef het virus om zich heen slaan; tussen 16 en 20 februari werden 5 andere bewoners van de afdeling positief getest op het virus.

Buiten de huidige nationale coronamaatregelen en het afsluiten van de afdeling, heeft Huize Het Oosten nieuwe maatregelen in het leven geroepen. “Wij dragen nu ook wegwerphandschoenen, PFF-mondmaskers, schorten en een speciale afsluitende bril” verteld medewerkster Ilse (20). “Het is vanaf nu niet meer de bedoeling om de kamer te verlaten met dezelfde kleding waarmee je de kamer mee bent ingelopen”.

De afdeling waarop Ilse werkzaam is, telt 14 senioren die kampen met dementie. Dat maakt deze onwerkelijke pandemie net iets lastiger te bevatten voor de bewoners; “Bewoners vergeten vaak wat er zich afspeelt. Ik leg het ze altijd geduldig opnieuw uit” verteld Ilse.

De sluiting van de afdeling roept uiteenlopende reacties op onder de bewoners “Er zijn bewoners die zich angstig voelen en bewoners die er niets van blijven begrijpen”.  Ook zien Ilse en haar collega’s de eenzaamheid onder de senioren toenemen; “Er zijn ook bewoners die regelmatig uitbarsten in tranen, omdat ze zich zo alleen voelen. Dan trekken we ons pak aan en proberen we ze te troosten door even samen te kletsen.”

Tot nu toe zijn er drie senioren in het verzorgingstehuis overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Ondanks dat het werk erg emotioneel kan zijn, blijven Ilse en haar collega’s strijdvaardig; “We gaan dit met zijn allen doen. Wij letten op elkaar” laat de directie weten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *