Lenteweer zorgt voor drukte: Politie ontruimt het Vondelpark

Lenteweer zorgt voor drukte: Politie ontruimt het Vondelpark

Het lenteweer van vandaag heeft niet alleen voor vreugde en gezelligheid gezorgd, maar ook voor een sterk optreden van de Politie in het Vondelpark. Er werden door voornamelijk jongeren verschillende coronaregels overtreden, waaronder de anderhalve meter regel.

 

Het is woensdag 31 maart en de middag is net begonnen. De lentezon schijnt en de barometer staat op 25 graden Celsius in het Amsterdamse Vondelpark. Normaal zouden de terrassen vol zitten met jongeren, maar dat zit er wegens de huidige maatregelen niet in. In plaats van het terras, zit het Vondelpark ditmaal stampvol met zonaanbidders.

Het valt op dat bijna alle bezoekers jongeren zijn. Ze ogen vrolijk en enthousiast, alsof ze al jaren geen zon meer gezien hebben. Je zou ze kunnen omschrijven als vee dat na een lange, barre winter eindelijk de wei weer in mogen. Het groene gras is bijna niet meer te zien, zo vol ligt het nu al. Er klinkt verschillende soorten muziek en uitbundig geklets in het park. Het enthousiasme onder de bezoekers van het park is te voelen.

Er wordt door drie bevriende studentes gezellig wat gegeten en gedronken op het gras. De drie dames studeren in Diemen aan de Hogeschool Inholland, en zijn ter gelegenheid van het zonnige weer naar het Vondelpark afgereisd. “De gezelligheid doet me enorm goed. Wat voorheen van zelfsprekend was, is nu speciaal. Ik weet dat er risico’s zitten aan het opzoeken van de drukte, maar ik wil dit niet missen.” vertelt Myrthe (22).

Naar mate de middag vordert, wordt het steeds drukker in het park. Het is nu iets voor drieën en de alcohol lijkt rijkelijk te vloeien onder studenten. Groepen worden steeds groter en er wordt onvoldoende afstand gehouden. Om verdere escalatie te voorkomen, wordt het park afgesloten voor nieuwe bezoekers. Ook worden er lichtborden geplaatst die bezoekers verzoeken het terrein te verlaten. Het verzoek van de autoriteiten blijkt weinig los te maken bij de bezoekers van het park, want slechts een aantal mensen verlaten het terrein.

De middag is nu bijna om en de sfeer begint iets grimmiger te worden. De politie en handhaving zijn al enige tijd bezig met het uitdelen van boetes en het verzoeken van bezoekers om weg te gaan. Het optreden van de autoriteiten heeft tot nu toe weinig effect. Ook lijkt het agressie en verzet bij vooral jonge mensen op te roepen. Jongeren beginnen uitdagend te schreeuwen, en er wordt nu zelfs met lege bierflesjes naar hulpverleners gegooid.

Gegeven het feit dat de situatie verre van onder controle oogt, heeft Burgemeester Halsema de Politie verzocht het Vondelpark te ontruimen. Door de megafoon klinkt een agent die de bezoekers voor de laatste keer verzoekt om zelf het terrein te verlaten. Ook nu werken lang niet alle bezoekers mee. Het gaat zelfs zo ver, dat politiebusje over kleedjes heen rijden om zo de resterende bezoekers weg te jagen.

Er zijn in totaal twee personen aangehouden. De politie heeft via Twitter laten weten de situatie nu onder controle te hebben.

Ook in andere Nederlandse parken, zoals in Utrecht was het te druk en werden er verschillende coronaregels geschonden. Diverse Nederlandse gemeentes hebben naar aanleiding van de incidenten gekozen om de parken preventief te sluiten tijdens zonnig weer.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *