Column: Gooi die terrassen toch open!

Column: Gooi die terrassen toch open!

Nu de lente is aangebroken en veel mensen zich naar buiten begeven, wordt het steeds drukker in openbare parken. Dit vooral in de steden, de mensen die geen tuin hebben of balkon trekken gauw naar het park. Het gevolg: drukte, geen naleving van de coronamaatregelen en vervuiling. De parken worden vervolgens gesloten en dit leidt tot boze gezichten, terwijl 50 meter verderop een dicht terras staat. Dit is toch niet normaal?

Ik ben natuurlijk geen expert of viroloog, maar net als vele andere mensen deel ik dezelfde mening: de terrassen moeten open. Het zonnetje komt weer tevoorschijn en lekker in de buitenlucht heeft het virus toch geen vrij spel, dat weten we nu. Overvolle parken, boze mensen en vervuiling: dit is het beeld van de afgelopen, warme dagen. De oplossing lijkt mij vrij voor de hand liggend, opening van de terrassen. Hier heb je gelijk drie vliegen in één klap. De afstand en coronamaatregelen zijn veel beter te handhaven, de overvolle parken zijn minder druk en dus ook minder mensen die hun blikjes en flesjes achter laten. Kortom: alleen maar positief.

Net als ik willen ook de burgemeesters van Rotterdam, Den Haag en Utrecht dat de terrassen openen. Zo heeft burgemeester Aboutaleb van Rotterdam laten weten dat het niet meer uit te leggen valt wat mensen wel of niet buiten mogen doen. Burgemeester Dijkstra en Halsema van Amsterdam sloten zich hierbij aan. Volgens Halsema blijft de drukte toch wel aanhouden. Dan is het juist beter om de drukte in goede banen te leiden op geordende terrassen, dan met duizenden mensen door elkaar in het Vondelpark te gaan zitten. Dit heeft ze gezegd in het tv-programma Beau.

Burgemeester Schuiling van Groningen is het niet met zijn collega’s eens. Volgens hem is het ”much ado about nothing”, zegt hij in een interview met RTV Noord. Volgens hem zijn spelen er nog te veel zaken, zoals toenemende opnames en het stoppen van AstraZenca, dat de heropening van terrassen niet toe laat. Het nieuwe onderzoek de Ierse gezondheidsdienst HPSC, bewijst het tegendeel. Het bedrijf nam ruim 232.000 coronagevallen onder de loep en kwam erachter dat slechts 0,1% van deze gevallen besmet zijn in de buitenlucht. Heel erg weinig dus. Dit onderzoek, samen met het oprakende geduld van de bevolking en de aankomende warme periode, zijn wat mij betreft genoeg redenen om de terrassen open te gooien. De eerste stappen terug naar het normaal.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *