Utrechtse studenten over Aziaten-haat: “Het is niet alleen in Amerika een probleem”

Utrechtse studenten over Aziaten-haat: “Het is niet alleen in Amerika een probleem”

Op donderdag 25 maart heeft zich een tragedie voorgedaan in de Amerikaanse staat Atlanta. Een blanke man opende het vuur op drie Aziatische massagesalons. Dit klinkt misschien als een ‘ver van mijn bed-show’ maar niets is minder waar. Haat jegens mensen van Aziatische afkomst speelt zich ook in Utrecht af. Zo hebben Utrechtse studentes Dewy (20), Anna (20) en Jodi (21) dagelijks te maken met Aziaten-haat.

De schietpartij heeft acht personen het leven gekost, waarvan zes Aziatische vrouwen. De zes vrouwen waren familie van elkaar en waren van middelbare leeftijd. Zo waren de jongste en de oudste vrouwen die het incident met het leven moesten bekopen, 33 en 74 jaar oud.

Sinds de opkomst van het coronavirus, worden veel Aziaten met de nek aangekeken. Zo zou het coronavirus de schuld van Chinezen zijn. Zo noemde de ex-president van Amerika, Donald Trump het vorig jaar nog “The Chinese Virus”. Anna (20) merkte dat aan de begin van de pandemie dat mensen haar raar aankeken. “Alsof ik het virus met mij meebreng” zegt Anna.

Utrechtse studente Dewy (21) heeft Indonesische roots, en heeft daarom een Aziatisch ogend uiterlijk. “Ik word wel eens uitgemaakt voor kut Chinees” verteld Dewy. Nu ze wat ouder is, kan ze er mee omgaan. Dit was vroeger wel anders; “Vroeger had ik altijd het idee dat ik er niet bij hoorde. Nu maak ik ook grapjes terug.”

Jodi is 20 jaar en woont haar hele leven al in Utrecht. Haar ouders zijn beide van Chinese komaf, waardoor Jodi een Aziatisch uiterlijk heeft. Ondanks het feit dat Utrecht veel culturen en afkomsten kent, is Aziaten-haat ook hier een probleem. Zo lang als Jodi zich kan herinneren, worden er negatieve uitingen gedaan over haar uiterlijk. “Op school word ik regelmatig uitgemaakt voor poep Chinees. Ook worden er spleetogen getrokken” laat Jodi weten. “Mijn ouders zijn vroeger ook gepest om het Chinese uiterlijk dat zij hebben. Het beste is om het te negeren, hebben zij altijd tegen mij gezegd” vertelt ze.

“Ook in Utrecht komen hatelijke uitingen en geweld voor tegen Aziaten. Het is niet alleen in Amerika een probleem” zegt Dewy. Ze vindt de situatie onbegrijpelijk en hoopt op meer aandacht voor de Aziaten-haat problematiek.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *