Leiden opent gratis sneltestlocaties voor leraren.

Leiden opent gratis sneltestlocaties voor leraren.

In Leiden worden er sneltestlocaties geopend speciaal voor leraren die voor zeven uur in de ochtend gratis kunnen komen testen. Nadat ze getest zijn volgt de uitslag binnen een half uur en een uur, zo weten ze nog voordat de lessen beginnen of ze negatief zijn.

De GGD opende om mee te beginnen twee sneltestlocaties op de basisscholen Cornelis Joppensz en De Singel, eerder waren er al locaties in Noordwijkerhout en Waddinxveen geopend. Nadat hier erg veel werd getest door leraren heeft de GGD uitgebreid en nog twee locaties in Leiden geopend. Op deze manier hoeven leraren niet ver te rijden om zich te laten testen en kunnen er meer mensen tegelijk getest worden.

Veel leraren blijven snel thuis van lesgeven als ze last hebben van een lichte klachten zoals verkoudheid of hoesten om te voorkomen dat ze leerlingen aansteken. Tot ze de testuitslag binnen hebben moeten ze in quarantaine, dit zorgt ervoor dat er heel veel lesuitval is op scholen want dit duurt vaak een aantal dagen.

Door de vele mensen die zich laten testen duurt het erg lang voordat je de uitslag van je test terug hebt. Soms duurt dit wel drie dagen, voor leraren die de test moeten afwachten betekent dit dus drie dagen thuis zitten en de klassen drie dagen niet zien. Zelfs toen de leraren voorrang kregen om te testen miste leerlingen veel lesuren en liep de achterstand verder op.

Een leraar van de Lorentzschool vertelt ons over de situatie zonder de sneltesten: ‘De afgelopen paar weken merk ik dat er veel klassen een paar dagen thuis moeten zitten terwijl de test achteraf negatief bleek te zijn.’ Deze sneltest moet ervoor zorgen dat leraren weten of ze les kunnen geven nog voordat de les gaat beginnen om zo te voorkomen dat ze onnodig thuisblijven.

Leerkrachten kunnen zich zonder een afspraak te maken laten testen op locaties die zich in de buurt bevinden. Dit zorgt voor een laagdrempelige manier om je te laten testen en zou leraren moeten stimuleren om dit te doen. Doordat de test gratis is zullen leerkrachten zich ook sneller laten testen als het maar milde klachten heeft, het neemt veel twijfels weg.

Veel leraren balen ervan als ze een dag niet voor de klas kunnen staan, leerlingen en ouders worden gerustgesteld door de continuïteit die fysiek les hebben geeft. Als de kinderen een paar dagen per week naar school gaan zorgt dit voor meer ritme en rust. Wanneer er om de haverklap lessen uitvallen en kinderen onverwachts dagen thuis moeten blijven moeten ouders stappen zetten om opvang te regelen of moeten ze zelf thuisblijven.

Volgens de gemeente is het in dit stadium belangrijk om dingen zoals de scholen zoveel mogelijk te laten doorgaan als kan. Men wordt langzamerhand erg onrustig van de langdurige lockdown en snakt naar een beetje bewegingsvrijheid. Door de scholen weer open te gooien en goed te laten draaien zet je een stap in de goede richting voor leerlingen om het te laten lijken op een redelijk naar normaal teruggekeerd leven.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *