Repetities op het conservatorium in Utrecht gaan gewoon door

Repetities op het conservatorium in Utrecht gaan gewoon door

Verschillende hogescholen in Utrecht gaan binnenkort één keer per week fysiek lesgeven, de Hogeschool van de Kunsten (HKU) heeft daar niet per se belang bij. Zij volgen namelijk een andere vorm van het coronabeleid omdat dit onderwijs valt onder ‘noodzakelijk praktijkonderwijs’. Zelfs de repetities voor schoolprojecten mogen doorgaan.

Bij de ingang van het conservatorium aan de Mariaplaats in Utrecht, staan een groepje studenten te kletsen. Onder andere Laura de Bruijn, tweedejaars student zang, is blij dat ze weer mag repeteren. “Ik denk dat het heel erg nodig is dat studenten weer samen muziek kunnen maken. Achter je laptop muziek maken met een klas, is gewoon niet te doen.” Ze zwaait naar een medestudent.

Geen coronatest

De studenten hoeven voordat ze naar school gaan geen coronatest te doen. Ze moeten zich in en rond de school wel aan alle maatregelen houden. De overheid geeft het advies om niet met meer dan twee mensen in een ruimte te zijn. “Wij zitten met de ensemble lessen met 7 mensen in een lokaal maar ondanks dat denk ik dat het wel veilig is. We proberen gewoon afstand te houden en zetten de ramen open.” Laura wijst naar de ramen van het conservatorium. Ze vind het soms wel lastig om afstand te houden. “Vooral als je mensen ook gewoon privé ziet, dan is het raar om op school afstand te houden. Maar er word wel gewoon op gecontroleerd dus ik houd mij er wel gewoon aan.”

Vorige week was er een docent op het conservatorium met corona, die meerdere studenten heeft aangestokenen. Die studenten hebben ook anderen aangestoken. “Het voelt best wel gevaarlijk, omdat het ineens heel dichtbij komt”, zegt Laura onrustig. Laura is zelf niet besmet geraakt, anders zou ze hier niet kunnen repeteren.

Noodzakelijk praktijkonderwijs

Hannie van Veldhoven, cursus leider Jazz & Pop, loopt tussen al haar afspraken door nog even door de gang. De ruimtes zijn volgeboekt zodat de studenten kunnen repeteren. “Het is werkelijk waar ontroerend om te zien dat de studenten weer samen muziek kunnen maken”, zegt Hannie enthousiast. De repetities, individuele hoofdvak en ensemble lessen mogen weer in een lokaal gegeven worden. Dit is omdat de Hogeschool van de Kunsten onder ‘noodzakelijk praktijkonderwijs’ valt. Hannie verteld dat het een duivels dilemma was tussen veiligheid en studeerbaarheid. Ze haalt haar schouders op. “Sommige studenten of docenten willen alsnog graag thuis blijven. Bijvoorbeeld omdat zij samen wonen met iemand die in de risicogroep valt, dan snap ik dat natuurlijk.”

Momenteel zitten de studenten van het conservatorium midden in een projectweek. De projectweek mocht ook fysiek door gaan, de coronamaatregelingen worden daarbij ook in acht genomen. “In de lesruimtes gaat het heel goed, we laten bewust minder mensen in een lokaal toe. Op de luchtkwaliteit wordt dan ook streng gecondoleerd.” Hannie groet de beveiliging. “Ik zie dat het in de gang soms lastig is om afstand te houden maar daarvoor hebben we de conciërge en beveiliging.”

Landelijke proef

De Hogeschool Utrecht doet dit voorjaar mee aan een landelijke proef. Hierbij wordt onderzocht of de coronasneltesten ervoor kunnen zorgen dat fysieke lessen mogelijk zijn. In een artikel van het AD laat de woordvoerder van de HKU, Jelke de Ruijter, weten dat er wel belangstelling voor is maar dat zij er zelf niet aan mee doen. Ze willen vooral graag weten op welke manier er in de toekomst weer evenementen mogelijk zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *