Fieldlab experiment in vijf Utrechtse Cafés

Fieldlab experiment in vijf Utrechtse Cafés

In Utrecht is het volgende week weer mogelijk de kroeg te bezoeken. Van 14 april tot en met 17 april mogen vijf kroegen in de binnenstad haar deuren openen. De kroegen doen mee aan een Fieldlab onderzoek. Het onderzoek wordt geleid door TNO, zij willen zien hoe horecaondernemers, hun personeel en gasten omgaan met de coronaregels. 

TNO is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie die onderzoek doet in opdracht van de overheid of bedrijven. Het onderzoek is in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. TNO doet dit onderzoek in samenwerking met de gemeente Utrecht, GGD regio Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Horeca Alliantie.

De volgende vijf kroegen doen mee aan het Fieldlab experiment: Hofman, de Beurs, Ubica, Vinvin en `t Oude Pierement. Een woordvoerder van KHN  laat in een reactie weten dat er voor één stad is gekozen vanwege de veiligheid, de bereikbaarheid en de praktische uitvoerbaarheid van het experiment. Kroegen konden zich niet aanmelden voor het experiment, KHN heeft deze zelf uitgekozen. De brancheorganisatie benadrukt dat de praktijktesten voor de cafés ondersteunend zijn aan de heropening van cafés en geen voorwaarde.

Opzet experiment
Het experiment ziet er als volgt uit: Allereerst moeten mensen zich aanmelden voor het bezoek op woensdag 7 april. Daarnaast moeten zij een negatieve coronatest kunnen aantonen voordat ze toegang krijgen tot de kroeg. Persvoorlichter Maarten Lörtzer laat in een reactie weten hoe het experiment er vervolgens uitziet: Deelnemers krijgen een soort sleutelhanger met een tag om. De tag meet alle bewegingen en hoe vaak en hoelang deelnemers op afstand bij elkaar zitten. Daarnaast zitten in iedere kroeg twee observanten van TNO die heel feitelijk alle bewegingen gaan rapporteren.

Volgens Maarten Lörtzer gaan de onderzoekers het experiment compleet blind in: “We hebben geen enkele verwachting van het experiment. We gaan enkel het gedrag van mensen observeren”. Op de vraag of het experiment leidt tot opening van de cafés kan Lörtzer niet antwoorden: “Wij gaan observeren en brengen een rapport uit, dan is het aan de overheid wat ze met onze onderzoeksresultaten gaan doen”.

Inwoners van de gemeente Utrecht kunnen zich op woensdag 7 april om 14:00 aanmelden voor het experiment op de website Fieldlabcafes.nl.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *