Straat in Vlaardingen opgeschrikt door schoten: ‘Het is hier schering en inslag’

Straat in Vlaardingen opgeschrikt door schoten: ‘Het is hier schering en inslag’

Bewoners van de Prins Hendrikstraat in Vlaardingen zijn dinsdagavond opgeschrikt door schoten. De politie vond na een onderzoek twee kogelhulzen. Het is niet het eerste geweldsincident in de straat. Begin maart vond er al een ruzie in woning plaats, waarbij een persoon zwaargewond raakte. Bewoners en raadsleden maken zich zorgen over de situatie. “Heeft de gemeente het hier nog wel onder controle.”

Een dag na de schietpartij, waarbij geen gewonden vielen, is het rustig in de Prins Hendrikstraat. De situatie was een paar uur eerder compleet anders. De politie rukte rond 21.45 uur met meerdere eenheden voor een melding van een schietpartij in de straat, die aan de rand van het centrum in Vlaardingen ligt. Buurtbewoners hadden een paar minuten eerder de politie gebeld met de mededeling dat zij meerdere schoten hadden gehoord. Politieagenten vonden in een steeg twee kogelhulzen, maar ontdekten geen schade aan woningen of schuren, zo vertelt een politiewoordvoerder. De politie hield geen verdachten aan, wel meldden getuigen dat zij na de schietpartij drie jonge mannen zagen wegrennen in de richting van metrostation Vlaardingen-Centrum.

De schrik zit er bij een aantal bewoners goed in. Zij willen niet met hun achternaam worden genoemd, omdat ze bang zijn voor hun eigen veiligheid en dat van hun gezin als ze dat wel doen, zegt onder andere Edward (43). Hij woont meer dan zes jaar in de straat en merkt dat het geweld de laatste tijd toeneemt. “Je kunt stellen dat het sinds november schering en inslag is. De politie komt regelmatig langs, omdat er ruzies zijn in woningen of verdachte situaties op straat. Meestal staan er dan wat mensen om een auto. Dat ervaren veel buurtbewoners als intimiderend.”

Auto wassen

Samantha (24) herkent de uitspraken van Edward. Ze wast een dag na het schietincident haar auto. Samantha hoopt dat er een einde komt aan het geweld in de straat. “Ik heb nog geen kinderen, maar als ik die krijg, ga ik zeker weg. Dit is geen fijne plek om je kinderen op te laten groeien.”

De politie zegt bekend te zijn met de overlast in de straat en geeft aan dat er de afgelopen tijd meerdere overlastmeldingen zijn binnengekomen. Sinds een aantal weken staat er op een straathoek een mobiele camera om de situatie in de gaten te houden. Het is niet bekend of de mannen die na de schietpartij wegrenden daarop te zien zijn.

De camera werd geplaatst na een eerder incident in de straat, die een paar honderd meter lang is. Begin maart raakte er al een persoon zwaargewond na een ruzie in een woning, zo meldde het AD destijds. Na dat incident vluchtten verschillende mensen in een auto.

Schriftelijke vragen

Ron Boers, fractievoorzitter van oppositiepartij fractie Boers, zegt zich zorgen te maken over de veiligheid in de straat. Hij heeft het stadsbestuur middels schriftelijke vragen om opheldering gevraagd. Boers stelt dat hij al langer op de hoogte is van de problemen in de wijk. De politicus wil onder meer weten of de gemeente “de situatie in de straat nog wel onder controle heeft” en of de gemeente bereid is om “een interventieteam achter de voordeur te laten kijken om te zien waar bewoners zich mee bezig houden”. Daarnaast vraagt hij zich af of het gebruik van de mobiele camera al resultaten opleverde.

Portefeuillehouder Bas Eenhoorn, de burgemeester van Vlaardingen, moet nog op de vragen van Boers reageren. De gemeente wilde dan ook geen antwoorden geven op de vragen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *