Column: Zijn kerkgangers een uitzondering op de coronamaatregelen?

Column: Zijn kerkgangers een uitzondering op de coronamaatregelen?

Wie de afgelopen tijd het nieuws in de gaten heeft gehouden, merkte op dat de Mieraskerk in Krimpen a/d IJssel veel terug kwam. Deze Krimpense kerk kwam in het nieuws, omdat een man van die kerk een verslaggever van Rijnmond, Jacco van Giessen, in zijn buik trapte. Hij zag dat die zondagochtend een kerkdienst plaatsvond, waar honderden mensen op zijn afgekomen. Van Giessen probeerde om mensen te interviewen, toen hij van achteren werd geduwd en vervolgens in zijn buik werd getrapt. Naast dit nare incident volgden er nog een aantal gebeurtenissen. Een vuurwerkexplosie vond plaats, waarbij de deuren en ramen flink beschadigd raakten. Daarnaast werd een dreigbrief geleverd aan de kerk, waarin stond dat er gedreigd wordt met in brandstichting van de kerk. Opvallend is dat al deze incidenten tegen de kerk zich na het ongeval met de verslaggever hebben plaatsgevonden.

De Mieraskerk houdt nog regelmatig diensten, waarbij honderden mensen samenkomen op één locatie. Dit gaat in tegen de uitgesproken maatregelen van Rutte, waarbij werd gezegd dat bij een samenkomst op één locatie er een maximaal van dertig personen aanwezig mag zijn. Ondanks het feit dat er toch honderden gelovigen bijeen komen, vind ik het raar dat er niet wordt ingegrepen bij zo’n groot aantal mensen samen. Wanneer er in een park waar veel mensen aanwezig zijn, dan zijn de boa’s zeer streng met de handhaving. Echter wanneer hetzelfde aantal mensen in een gebedshuis zou zitten, is er geen enkele sprake van handhaving. En daar komen voor mij de vraagtekens.

Het klopt dat gebedshuizen nog steeds open zijn voor gelovigen. In de grondwet staat duidelijk dat men vrijheid heeft met uiting van hun godsdienst. Daarom is naar mijn mening ook goed dat deze gebedshuizen open blijven, zodat men het geloof kan blijven praktiseren. Echter vind ik wel dat zulke bijeenkomsten zich wel aan het maximum aantal moeten houden. Kerken kunnen met gemak verschillende diensten op een dag houden, waarbij het maximum op dertig personen blijft per samenkomst en verspreidt ligt over de dag. Dit is dan ook een stukje saamhorigheid tegenover de rest van de niet-gelovigen. Gelovigen mogen dan wel met een grote groep van honderden samen komen voor een dienst. Alleen een huisfeest waar twintig mensen aanwezig zijn, wordt bekeurd met een grote boete per persoon.

Wat de Mieraskerk zich zeker moet realiseren, is dat zij net zo gelijk zijn als de rest van Nederland. Ook zij dienen zich te houden aan de maatregelen. Zij zijn géén uitzondering daarop en daarom vind ik ook dat er gehandhaafd mag worden op zo’n aantal mensen bijeen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *