De Regiocup kan niet beginnen in april

De Regiocup kan niet beginnen in april

De Rijksoverheid heeft besloten dat de coronamaatregelen niet worden versoepeld, meldt de Rijksoverheid op dinsdag 13 april. De Regiocup in het Nederlandse amateurvoetbal zal in april dan ook niet plaatsvinden.

De KNVB hoopte op versoepelingen in april, zodat de Nederlandse voetbalbond hun plan voor de start van de Regiocup kon uitvoeren. Vanwege de te hoge besmettingscijfers laat de start van de Regiocup op zich wachten. 

De Regiocup is een competitie tussen meerdere voetbalclubs uit de regio. Voetbal.nl brengt deze clubs samen in een poule met als doel dat elke club uit de poule het tegen elkaar opneemt en er één uiteindelijke winnaar uitkomt.
Het spelen in een regionale competitie is de eerste stap voor het amateurvoetbal om af te stappen van de onderlinge wedstrijden die voetbalclubs voorheen hebben georganiseerd. De KNVB wil beginnen met de Regiocup wanneer de coronamaatregelen dat toelaten.

De data die de KNVB nu voor ogen heeft om de start van de regio cup mogelijk te maken, is het eerste weekend van mei. Vervolgens is het plan om tot eind juni door te spelen. Dit zal betekenen dat de clubs uit de Regiocup 8 of 9 wedstrijden kunnen spelen tot eind juni. De KNVB is in gesprek met de Rijksoverheid om lokale wedstrijden eventueel al eerder te laten spelen.

De start van de voetbalcompetities staat nu gepland in begin juli. Mochten de besmettingen in april al flink dalen, dan is er een mogelijkheid dat eind april nog versoepelingen kunnen worden doorgevoerd. ‘De visie van de KNVB is altijd om alle opties open te houden en niet zelf onnodig of voorbarig de kans op het spelen van de wedstrijden uit te sluiten’, meldt Daan Schipper (woordvoerder van de KNVB).

Voetbalclub Usv Hercules uit Utrecht is teleurgesteld dat de Regiocup in april niet doorgaat. ‘Zowel de spelers als de ouders snakken naar wedstrijden tegen andere clubs’, aldus Mathijs Blijham (hoofd jeugdopleidingen Usv Hercules). De komende periode zal de Utrechtse clubs verder gaan met waar het de voorgaande maanden al mee bezig was, namelijk het spelen van onderlinge wedstrijden. Mathijs Blijham zegt het volgende over de aanpak van Usv Hercules als de Regiocup toch gespeeld gaat worden:  ‘In principe is iedereen wedstrijdfit omdat wij doorgevoetbalt hebben dit seizoen. Mocht de Regiocup van start gaan, dan verandert er dus niet heel veel, we spelen dan op zaterdag tegen een andere club in plaats van een onderlinge wedstrijd.’

Alle poule indelingen voor de eventuele start van de regio cup zijn al bekendgemaakt. Begin april werden alle poules voor de jeugdteams en onder 23 teams bekend gemaakt door voetbal.nl. Het doel van de organisatie was om dit op tijd op orde te hebben zodat als de regio cup van start kan gaan er ook daadwerkelijk gelijk gespeeld kan worden in de gemaakte poules. Het doel van de KNVB en voetbal.nl bij het maken van deze poules is om wedstrijden te faciliteren met clubs uit dezelfde regio op basis van gelijke krachtsverschillen.

De reden dat de KNVB de Regiocup heeft georganiseerd, is om de reisbewegingen te verminderen. Als mensen reisbewegingen maken ontstaat er groepsvorming. Door groepsvorming komen mensen vaker met elkaar in contact en door dat contact lopen het aantal coronabesmettingen op.  Het doel van de rijksoverheid is juist om deze coronabesmettingen te verminderen.

De komende weken zal de KNVB de besluiten afwachten van de Rijksoverheid. Met het besef dat op dit moment de Regiocup in april niet gespeeld zal worden, heeft de KNVB de bekendmaking van de poules in het senioren voetbal uitgesteld. De KNVB wilt alle opties open houden maar houdt daarbij wel rekening met alle scenario’s. Mocht de Regiocup definitief niet doorgaan dan wilt de KNVB meedenken of helpen bij het faciliteren van oefenwedstrijden, zodra dat weer is toegestaan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *