Deltasport en CION krijgen een nieuw complex in Vlaardingen

Deltasport en CION krijgen een nieuw complex in Vlaardingen

Voetbalverenigingen Deltasport en CION in Vlaardingen krijgen volgend jaar een nieuw onderkomen. Alleen de gemeenteraad kan het plan voor een multifunctioneel sportcomplex in natuurgebied de Broekpolder nog tegenhouden.

De gemeente Vlaardingen wil een nieuw complex bouwen aan de Kooikersweg, precies op dezelfde plek als het voormalige clubgebouw. Omdat het vorige gebouw is afgebrand, keert de verzekering een bedrag van ongeveer 850.000 euro uit om het nieuwe onderkomen, dat eigendom wordt van de gemeente Vlaardingen, te bouwen. Het stadsbestuur schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat Vlaardingen zelf geen kosten hoeft te maken voor de herbouw. Als de gemeenteraad over een aantal weken groen licht geeft, kan de aanbesteding worden afgerond. De verwachting is dat de bouw na de zomervakantie begint.

Het is nog onduidelijk hoe groot het complex precies wordt en wat voor voorzieningen het krijgt. Wél is bekend dat ook andere soorten sportclubs de accommodatie, waar vier voetbalvelden omheen liggen, gaan gebruiken. Welke soort sportverenigingen dat zijn, moet volgens een woordvoerder van de gemeente Vlaardingen op een later moment duidelijk worden. Daarnaast is het nog niet bekend wanneer het complex precies wordt opgeleverd. De gemeente hoopt dat dat ergens volgend jaar is.

Volledig in vlammen op

Het voormalige onderkomen, dat de voetbalclubs met elkaar deelden, ging in maart 2019 volledig in vlammen op. In het clubgebouw zaten onder meer vier kleedkamers, een keuken en een kantine. Doordat de brand zo hevig was, kon de brandweer geen exacte oorzaak meer achterhalen. De brandweer vermoedt echter dat een technisch mankement in het ventilatiesysteem de boosdoener is. Dat meldde RTV Rijnmond.

De clubs besloten na de brand “gescheiden” te gaan leven. Dat had te maken met “oud zeer”, zeiden Deltasport-voorzitter Ramon Vink en Sebas Verburgh, vice-voorzitter van CION, tegen het Algemeen Dagblad. Veel wilden ze daar destijds niet over kwijt, maar volgens bronnen binnen de clubs is met name CION boos over de ongelijke verdeling van de gezamenlijke kantine-inkomsten. CION, dat in 2014 introk bij Deltasport, maakt sinds de brand gebruik van een aantal noodgebouwen, die vlak voor de ingang van het sportpark zijn neergezet. Deltasport bivakkeert in een ruimte onder de hoofdtribune.

‘Scheiding’

Aan de “scheiding” komt volgens een woordvoerder van de gemeente Vlaardingen echter een snel einde. Zij benadrukt dat de aannemer één pand neerzet en dat het de bedoeling is dat CION en Deltasport allebei gebruik gaan maken van dat pand. Ook gaan de clubs ruimtes, zoals de kantine en kleedkamers, weer met elkaar delen. Het stadsbestuur schrijft daarnaast in de brief aan de gemeenteraad dat de clubs de afgelopen maanden “nauw samenwerkten om tot een gezamenlijk bouwplan te komen.”

Kijken de clubs er dan naar uit om weer samen in een pand te bivakkeren én is het “oud zeer” bijgelegd? De verenigingen willen voorlopig niet reageren en verwijzen in een e-mail naar een gezamenlijke persverklaring, die zij waarschijnlijk volgende week naar buiten brengen. Een woordvoerder van Deltasport laat weten dat zowel de bestuursleden van CION als die van zijn eigen vereniging niet eerder bereikbaar zijn voor commentaar.

Negatief

Verburgh en Vink lieten zich eerder negatief uit over een mogelijke “hereniging” in een nieuw, gezamenlijk onderkomen. “Het is uitgesloten dat we in het nieuwe clubgebouw de kantine en kleedkamers met elkaar delen, zoals we dat voor de brand wél deden. Het botert gewoon niet meer tussen beide clubs”, zei Vink in het Algemeen Dagblad. Verburgh beaamde dat en stelde dat het “beter is dat de clubs in het vervolg gescheiden leven.”

De gemeente kondigde in april vorig jaar al aan een nieuw clubgebouw voor de voetbalvereniging te willen bouwen. Door de coronacrisis en de miljoenenschuld die de gemeente Vlaardingen heeft, schoof zij dat plan echter op de lange baan. Nu móet zij wel in actie komen. Er geldt namelijk een herbouwplicht en het uitgekeerde geld van de verzekering vervalt als het drie jaar na de brand niet gebruikt wordt om het sportcomplex te herbouwen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *