Nederlanders genieten van Fieldlab experimenten, maar er is ook veel kritiek

Nederlanders genieten van Fieldlab experimenten,  maar er is ook veel kritiek

Er is grote verdeeldheid onder de Nederlandse bevolking over de Fieldlab experimenten. Een deel van de bevolking snakt naar versoepelingen en willen actief meedoen aan de proeven. Anderzijds bekijkt een deel van de bevolking het met argusogen aan omdat de piek van de derde coronagolf nog maar net achter ons ligt. Echter bestaat er volgens deelnemers geen gevaar op besmetting.

Na de eerste proefevenementen in februari kondigde het kabinet een opschaling aan van het aantal proeven door het hele land. De gemeente Utrecht kreeg toestemming voor een Fieldlab experiment in vijf Utrechtse cafés. Yorick Dijkman en Koen Dieperink namen deel aan dit experiment: “Het was weer heerlijk om na zes maanden weer eens in de kroeg te zitten, we hebben heel veel geluk gehad dat we meekonden doen aan dit experiment”. Geluk hadden Yorick en Koen inderdaad, ruim 500 duizend mensen probeerden een plekje te reserveren in één van de vijf cafés.

Een ouderwets kroegbezoek was het niet: bezoekers moesten zich laten testen, droegen een tag om hun bewegingen te monitoren, moesten op hun plaats blijven zitten en een mondkapje dragen tijdens verplaatsingen door het café. Echter maakte dit de vreugde er bij Koen en Yorick niet minder om: “Het was ouderwets gezellig om in een kroeg te zitten met mensen om je heen. Het enige wat jammer was dat onze huisgenoot het aanmeldformulier in alle haast verkeerd had ingevuld, hierdoor moesten we op 1.5 meter afstand van elkaar zitten. Dit maakte het wat minder knus, maar toch”.

Bang om een besmetting op te lopen was Koen niet: “Je zit toch op 1.5 meter van andere bezoekers en iedereen is vooraf getest. Daardoor is het risico nihil en ik denk ook dat wij toe moeten naar een testsamenleving om het leven weer leuker te maken”.

Fieldlab vakantiereizen
Naast de evenementen- en horecasector heeft ook de reisbranche een zware periode. Door alle oranje reisadviezen ( alleen noodzakelijke reizen) en inreisverboden kunnen zij nauwelijks vakanties aanbieden. Om reizen in de toekomst weer mogelijk te maken organiseert de Rijksoverheid in samenwerking met de branche proefvakanties. De eerste vakantie vond plaats van 12 april tot en met 19 april op het Griekse eiland Rhodos. Nederlanders konden zich van te voren aanmelden voor de proefvakantie. Ruim 25.000 mensen meldden zich aan, echter konden er slechts 189 vakantiegangers mee.

Joram Sija, een 18 jarige student uit Utrecht was een van de gelukkige vakantiegangers: “ondanks alle restricties heb ik me heel goed vermaakt, ik lag de hele dag aan het zwembad en zeg nou eerlijk, colleges volgen in de zon wie wil dat nou niet?”. Er waren strenge voorwaarden aan de proef gesteld, vakantiegangers moesten vooraf twee keer negatief getest worden, mochten gedurende de week het resort niet af en moesten overal mondkapjes dragen op het resort.

Onder de vakantiegangers hing volgens Joram een goede sfeer, echter was hij hier niet veel mee bezig: “Ik wilde echt voor mijn rust op vakantie, ik was met een huisgenoot op reis en wij wonen met 24 mensen in één huis. Hier zijn de hele dag genoeg prikkels en daar had ik op vakantie even geen zin in”.

Kritiek op de experimenten
Ondanks alle positieve geluiden klinkt er ook uit vanuit verschillende hoeken van de samenleving ook kritiek op de eproeven. Op 24 april zou er in Breda een 538 testfestival plaatsvinden. Boze ziekenhuismedewerkers startten een petitie die bijna 400 duizend keer is ondertekend. Zij vonden het een klap in hun gezicht om 10 duizend man feest te laten vieren terwijl zij in een overbelast ziekenhuis werken 400 meter van het festivalterrein. Ook vanuit wetenschappelijke hoek is er veel kritiek op de experimenten. Casper Albers, hoogleraar Statistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen uitte bij BNR kritiek op de groepsgrote: “10 duizend man is niet nodig voor een steekproef en zoveel mensen bij elkaar brengen enorme gezondheidsrisico’s met zich mee”.

Ook Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd uitte in de Telegraaf forse kritiek op de experimenten: “ De experimenten voldoen niet aan de voorwaarden voor wetenschappelijk onderzoek, er is geen heldere vraagstelling en bezoekers worden achteraf niet verplicht getest. Het is dus onmogelijk om te  stellen of dit experimenten veilig zijn”.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *