Bewoners Drevenpark balen van overlast skatepark: ‘We doen geen oog dicht’

Bewoners Drevenpark balen van overlast skatepark: ‘We doen geen oog dicht’

Bewoners van de flats aan het Drevenpark in Vlaardingen zijn de overlast van jongeren bij het naastgelegen skatepark ‘spuugzat’. Zij vragen via sociale media of de gemeente wil ingrijpen. “De avondklok was een zegen, maar als die er volgende week af is, doe ik geen oog meer dicht.”

Het is 18.30 uur op een willekeurige doordeweekse avond. Een groep van zeven jongeren ‘chillt’ onder het met graffiti bespoten afdakje aan de rand van het skatepark. Ze roken joints, drinken Bacardi-cola uit sinasflessen en hebben een oplaadbare muziekspeaker meegenomen. Muziek van de Vlaardingse rapper Nass schalt door de speakers. Ze noemen zichzelf “de vaste gasten van het skatepark”. Er gaan maar weinig avonden voorbij dat de jongens, allemaal tieners en begin twintigers, zich niet bij de skatebaan verzamelen.

Wat ze daar doen? “Rustig de dag doorspreken onder het genot van een drankje, chippie en een blowtje. In deze buurt is niet veel te doen. Waar moeten we anders heen? Er is geen alternatief”, zegt Jesse (23), terwijl hij het nieuwste nummer van rapper Cor uit Rotterdam opzet. “Nee, skaten dat doen we niet. Daar zijn we te oud voor. Het is een hangplek.”

Rotterdamse haven

De jongeren, die allemaal nog op school zitten of in de haven van Rotterdam werken, zijn alert. Ze weten dat de politie en de handhavers van de gemeente de locatie extra in de gaten houden en regelmatig langskomen, zegt een gemeentewoordvoerder. Dagelijks vinden er gesprekken plaats tussen agenten en de jongeren. Het is een soort kat-en-muisspel. Als agenten of handhavers langsrijden, verstoppen de jongeren hun alcohol en drugs ergens diep in het aangrenzende struikgewas, zodat ze niet op heterdaad betrapt worden, aldus Jesse. Als dat wel het geval is, riskeren zij een boete. “Die kunnen wij van onze studiefinanciering of havenloon niet betalen”, geven de jongeren toe.

Dat de politie en handhavers vaak langskomen komt doordat het skatepark al enkele jaren bekendstaat als overlastlocatie. De skatebaan mag dan wel diep in een park liggen, dat vanaf de openbare weg door het dichtbegroeide struikgewas nauwelijks te zien is, buren ervaren al jaren overlast. Het zijn de bewoners van de drie flats op het Drevenpark. Bewoners van de appartementen uiten geregeld hun ongenoegen op sociale media over de overlast. Ze klagen bijvoorbeeld over de herrie.

Vanuit zijn appartement kijkt Wil de Man (74) recht op het skatepark en ziet dagelijks een groepje van “ongeveer veertien mensen” onder het afdakje zitten. De bewoner fungeert als spreekbuis voor de hele buurt. Volgens De Man zijn tientallen buurtbewoners de overlast “spuugzat”. Bewoners klagen onder meer over gegil, harde muziek en draaiende automotoren. De Man: “De overlastgevers parkeren hun auto’s namelijk ook nog eens op óns terrein. Daar is helaas weinig aan te doen.”

‘Groot geschenk’ 

De avondklok was wat hem betreft een “groot geschenk”. “Daardoor hadden we onze nachtrust terug. Voor de avondklok gingen de jongeren door tot ver na middennacht. Dat is funest voor je nachtrust. Het gegil hield ons wakker. Nu de avondklok vanaf volgende week niet meer van kracht is, neemt de overlast denk ik ook toe.”

De jongeren zijn niet van plan om iets aan te passen, zeggen ze, terwijl er nog maar eens een ander nummer wordt opgezet. “We doen niks illegaals en houden echt wel rekening met die mensen”, zegt Jesse. “Het is niet zo dat we de boxen op standje festival hebben.”

De Man en de andere bewoners hopen dat de gemeente mobiele camera’s plaatst. Volgens hem heeft dat een afschrikwekkende werking. “Jongeren hebben dan het gevoel dat ze bespied worden. Misschien kiezen ze dan een andere plek om te hangen. In de natuur is ’s avonds genoeg plek en ben je niemand tot last.”

Of die camera’s er ook daadwerkelijk gaan komen, is nog maar de vraag. De gemeente kon of wilde daar (nog) niet op reageren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *