Sneltesten gaan fysiek onderwijs op hogescholen mogelijk maken

Sneltesten gaan fysiek onderwijs op hogescholen mogelijk maken

Door de huidige pandemie is het op dit moment (nog) niet mogelijk om fysiek onderwijs op locatie te volgen. Naarmate de tijd vordert, wordt de situatie voor studenten en leerkrachten complexer. De Algemene Onderwijsbond pleitte voor voorrang bij de vaccinatie van leraren. “Helaas heeft minister Arie Slob hier geen gehoor aangegeven”, aldus Rob Voorwinden, persvoorlichter van de Algemene onderwijsbond. Doormiddel van sneltests hoopt Hogeschool Utrecht en de Rijksoverheid meer ruimte te kunnen geven aan studenten.

Studenten van hogescholen en universiteiten zijn al tijden niet meer welkom om fysiek onderwijs op locatie te volgen. Als alternatief bieden universiteiten en hogescholen, zoals Hogeschool Utrecht, online lessen aan. Die online lessen verlopen volgens HU-studente Pascalle Hilhorst (19), die Commerciële Economie studeert, regelmatig onduidelijk: “Het is natuurlijk fijn dat ik niet hoef te reizen en vanuit huis mijn lessen kan volgen. Het is alleen jammer dat de lessen vaak onduidelijk verlopen. We moeten veel zelf uitzoeken”.

Naar aanleiding van de voorafgaande persconferentie van het kabinet, stuurde het College van Bestuur van de Hogeschool Utrecht op 14 april een informerende nieuwsbrief naar al haar studenten en leerkrachten. De e-mail bevatte informatie over de mogelijke verruimingen in het hoger onderwijs, mits het kabinet dat per 26 april daadwerkelijk toelaat. Omdat het nog steeds onduidelijk is of de aangekondigde mogelijke versoepelingen daadwerking in werking zullen treden, heeft Hogeschool Utrecht laten weten dat zij de mogelijkheden zelf gecontroleerd zullen gaan verruimen. 

In de nieuwsbrief heeft Hogeschool Utrecht laten weten dat studenten van de Rijksoverheid beschikking gekregen hebben over sneltests. Studenten kunnen door deze sneltests zichzelf, eventueel vanuit huis, testen op het coronavirus.

Een coronasneltest bestaat uit vier onderdelen; chemische analysevloeistof, een buisje met draaideksel, een lange wattenstaaf en de test zelf. Allereerst is het de bedoeling om de chemische analysevloeistof in het buisje te druppelen. Als dit gelukt is, moet de persoon in kwestie de wattenstaaf in de neus brengen. Om te zorgen voor een juiste uitslag, is het de bedoeling dat de wattenstaaf 3 á 4 keer voor 3 seconden met een draaiende beweging in de neus zit. Nadat de wattenstaaf de neus in is geweest, moet deze in het buisje met de chemische analysevloeistof. De wattenstaaf moet zo’n 5 keer door de analysevloeistof geroerd worden. Als de voorgaande stappen correct uitgevoerd zijn, moet de onderkant van het buisje opengedraaid worden. De vloeistof die uit het buisje komt, dient op het rondvormige stukje op de test geplaatst te worden. Na vijftien tot twintig minuten, laat de test een resultaat zien; twee streepjes staan voor positief en een streepje staat voor een negatieve testuitslag op het coronavirus.

Sneltests kunnen een hoop tijd besparen: binnen ongeveer een half uur ben je getest en heb je de uitslag binnen. Toch zitten er haken en ogen aan deze sneltests. Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), is gebleken dat sneltesten als deze 40 procent van de coronagevallen missen. Ondanks dat, is de Algemene Onderwijsbond voorzichtig positief over het nieuwe ingezette middel: “Zelftesten kunnen helpen om de epidemie in te dammen – ze zijn een nieuw, extra middel dat de bestrijding van de infectie ondersteunt. Alles wat daaraan bijdraagt, is welkom. Maar testen zijn niet de oplossing: de oplossing is vaccinatie”, laat Rob Voorwinden, voorlichter van de Algemene Onderwijsbond weten.

Pascalle zet haar vraagtekens bij het sneltesten in het hoger onderwijs. “Ik denk dat het sneltesten van alle studenten niet haalbaar is. Er moeten hiervoor te veel testen afgenomen worden, wat bakken met geld gaat kosten. Daarbij komt dat er wetenschappelijk is aangetoond dat sneltesten niet geheel te vertrouwen zijn” vertelt de Utrechtse studente.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *