Egmondse horecaondernemer is het zat na meerdere waarschuwingen : ”Empathie is ver te zoeken”

Egmondse horecaondernemer is het zat na meerdere waarschuwingen : ”Empathie is ver te zoeken”

De Egmondse paviljoenhouder Barry Kraakman heeft afgelopen weekend meerdere waarschuwingen gehad van boa’s voor het gratis uitlenen van strandbedden en stoelen. Volgens de huidige noodverordening mogen strandattributen niet verhuurd worden, maar dus wel gratis uitgeleend. De horecaondernemer is de wisselende regels zat.

”In de horeca kunnen we mensen op een veilige manier zitplekken bieden en op afstand houden” zegt Kraakman op het terras van zijn paviljoen. Dat was echter niet de bedoeling, want diezelfde dag heeft hij een formele waarschuwing gehad. ”Blijkbaar is veilige afstand niet belangrijk genoeg.” Kraakman is niet de enige ondernemer met ditzelfde probleem. Ook Bas Paulus, eigenaar van een Haarlemse horecazaak in Vogelenzang, had afgelopen weekend boa’s op de stoep vanwege drukte bij zijn afhaalpunt. ”Ik kan daar niks aan doen, ik kan mensen niet weigeren” vertelt Paulus voor zijn zaak.

Onduidelijkheid

Volgens Kraakman ontstaat er door de vele regels veel onduidelijkheid en wordt er met twee maten gemeten. ”Ik ga niet tegen de regels in, want ik verhuur de bedden en stoelen niet. Ik leen ze gratis uit. Dit doe ik op ruime afstand van elkaar, net als de openbare bankjes van de gemeente” zegt Kraakman op zijn terras. Volgens handhaver Ruben is dit alsnog in strijd met de regelgeving. ”Het komt op hetzelfde neer als het verhuren van de bedden. Mensen gaan nog steeds bij elkaar zitten. Ik vind overigens wel dat de vele regels voor onduidelijkheid zorgen, daar moet wat aan gedaan worden.”

Rob Baltus, voorzitter van de regio Noord-Holland van de Koninklijke Horeca Nederland, heeft begrip voor ondernemers die dingen blijven proberen. ”Iedereen wilt elkaar helpen en aanbieden wat hij aan te bieden heeft. Vooral de horecaondernemers willen wat verdienen nu ze het zo moeilijk hebben.” Volgens Baltus moeten de regels dan ook duidelijker worden. Ook vindt hij dat de regels niet goed doordacht zijn, zoals bijvoorbeeld de regel dat verhuren niet mag, maar dat er over gratis uitlenen niets staat. ”Er zijn zoveel gaten in de wetten, natuurlijk ontstaan er dan dit soort gevallen.”

Empathie is ver te zoeken

Beide ondernemers vinden dat hen onrecht is aangedaan. ”Het is heerlijk weer en mensen gaan naar buiten, dus natuurlijk wordt het hier druk. Dat er dan bij ons wordt aangeklopt vanwege te veel mensen op één plek, vind ik gewoon onterecht.” zegt Bas Paulus. ”De empathie voor horecaondernemers is ver te zoeken. Ik ga mijn maatregelen toch maar weer aanscherpen.” Daarom hangt er nu een bordje met het verzoek: ‘Ga gelijk na het afhalen naar huis’ voor zijn zaak. Bij Barry Kraakman zijn er ook wat dingen veranderd. Zijn strandattributen liggen weer netjes opgestapeld op zijn terras. ”Dan moeten de mensen maar weer staand hun frietjes eten.” Na het geklaag van de ondernemers worden de regels uiteindelijk wel weer nageleefd.

Vanaf 28 april mogen de terrassen weer open, heeft de NOS gemeld na besluiten van het kabinet. Voor Kraakman biedt dit weer wat ruimte. ”Het werd tijd! Misschien kan ik dan wel mijn ligbedden gratis aanbieden” zegt hij lachend. Baltus van de KHN begrijpt alleen de vele voorwaarden niet helemaal. ”Het is positief dat de terrassen open kunnen, maar een biertje drinken doe je het liefste met een groepje in plaats van met zijn tweeën. Vorig jaar zagen we dat dat goed ging met betrekking tot het aantal besmettingen, dus waarom kan dat nu niet?”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *