Steun voor Zandvoortse jongeren bij zoektocht naar eigen huis door motie VVD

Steun voor Zandvoortse jongeren bij zoektocht naar eigen huis door motie VVD

Voor Zandvoortse jongeren die hard op zoek zijn naar een woning in hun eigen dorp, is er goed nieuws. De motie van de VVD om de appartementen in de oude Mariaschool alleen beschikbaar te stellen voor jongeren uit het dorp, is afgelopen dinsdagavond unaniem aangenomen door de gemeenteraad van Zandvoort. 

Jongeren in Zandvoort kunnen heel moeilijk aan een huis komen. Op dit moment staan er honderden jongeren op de wachtlijst. Een half jaar geleden is deze woningnood aan het licht gebracht door Romy Koning (20) en Suzanne Janssen (24) door middel van hun campagne. Hierbij deden ze een dringend beroep in NH Nieuws aan de Zandvoortse politici. Volgens hen is het voor jongeren bijna onmogelijk om een huis in het dorp te bemachtigen. ”Wij willen hier niet weg en we hebben alles hier, van werk tot vrienden. Dan zouden we ons hele leven achter moeten laten. Ik woon liever tot mijn veertigste bij mijn ouders dan dat ik hier weg zou moeten” zegt Suzanne.

De gemeente Zandvoort is op dit moment nog eigenaar van de oude Mariaschool, maar wil dit doorverkopen aan woningcorporatie Pré Wonen. Het plan was oorspronkelijk om bij deze woningen de focus te leggen op jongeren door jongerenappartementen te bouwen, maar door deze motie gaat het uitsluitend om de ‘eigen jeugd’ van Zandvoort. Hierbij moeten er tussen de vijftien en twintig woningen beschikbaar komen voor jongeren uit het dorp. Wethouder Gert-Jan Bluijs van het CDA heeft deze opdracht meegekregen en gaat er alles aan doen om zich in te zetten voor de Zandvoortse jongeren. ”Ik pleit hier al langer voor en ik voel me gesteund door alle partijen. Ik ga me sterk maken voor de Zandvoortse tieners en twintigers om een toekomst in Zandvoort mogelijk te maken.”

Woningnood

Nick ten Broeke van Eigenwijs Makelaars bevestigt dit. ”We hebben vorig jaar maar drie starterwoningen gehad, en die waren gelijk ver boven de prijs verkocht.” Ook Suzanne Greeven van Greeven Makelaardij merkt dat het onmogelijk is voor starters. ”Er staan gewoon geen woningen voor rond de twee ton voor starters. Vaak is het het dubbele. Zonder grote hulp van ouders is het onmogelijk voor ze.”

Veel Zandvoortse jongeren schrijven zich zodra ze 18 zijn in voor een sociale huurwoning. Suzanne Janssen en Romy Koning hebben dit ook gedaan, al staan ze al jaren op de wachtlijst. Woningstichting De Key heeft hier onderzoek naar gedaan. Volgens hen is de gemiddelde wachttijd zeven jaar. Dit komt mede doordat inwoners van Haarlem, Heemstede en Bloemendaal ook mogen reageren op deze sociale huurwoningen. Een derde van deze woningen is op dit moment niet toegewezen aan inwoners van Zandvoort.

Volgens Belinda Goransson, raadslid van de VVD, is het mogelijk om deze woningen van de oude Mariaschool puur beschikbaar te stellen voor Zandvoortse jongeren om ze te steunen bij hun zoektocht naar een eigen huis. Via een bepaling in de huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond kan er maximaal 25 procent van het aanbod van een woningcorporatie toegewezen worden aan een specifieke doelgroep: de jongeren uit Zandvoort. ”Dit is weer een stap dichterbij de oplossing van de woningnood onder jongeren hier in Zandvoort.”

Ouderen

Patrick Berg, raadslid van de Ouderen Partij Zandvoort (OPZ), vindt dat er ook aan de ouderen gedacht moet worden. Volgens hem is het goed dat er meer ruimte komt voor jongeren op de Zandvoortse woningmarkt, maar de ouderen moeten niet op een laag pitje komen te staan. Er moet nu gekeken worden naar een nieuwe woonlocatie aangezien de oude Mariaschool niet meer beschikbaar is. Zo heeft hij het gemeentehuis, wat voor een deel leeg staat, geopperd als mogelijke nieuwe locatie, maar daar wordt later dit jaar een beslissing over genomen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *