Studentenhuizen in quarantaine, hoe gaat dat?

Studentenhuizen in quarantaine, hoe gaat dat?

Tijdens de derde coronagolf zitten er weer vele studenten in quarantaine, ook in de studentenstad Utrecht. Dat zorgt wel eens voor moeilijke momenten. “We maken zestien keer per dag de wc schoon”. Ondanks dat alle overige huisgenoten negatief getest zijn moeten ze binnen blijven: “Dit is een bittere pil, maar ik snap het wel”.

De richtlijnen van het RIVM zijn duidelijk: je gaat in quarantaine wanneer een van je huisgenoten besmet is geraakt met het coronavirus. Het overkwam de Utrechtse studenten Joram Sija (18) en Bas Verhoeven (20). “We wonen in een huis met 24 mensen. Het is dus niet heel gek dat het virus ons huis heeft binnengetreden” zegt Bas aan de telefoon. De studenten wonen in een semi-studiocomplex aan de Biltstraat middenin het centrum van Utrecht. Iedereen heeft een eigen gasaansluiting voor kookapparatuur, de bewoners delen enkel de wc en de douches.

“We waren heerlijk op het dak aan het chillen met enkele huisgenoten toen de paniek uitbrak, één van onze huisgenoten had een positieve testuitslag”, zegt Bas. De sfeer in het huis was in één keer omgeslagen, van het een op het andere moment zat iedereen op zijn eigen kamer. Het levendige studentenhuis, wat luistert naar de naam ‘Huize Billy’, was in een klap omgeslagen naar een spookhuis.

Maatregelen in huis
Voor de interviews mocht deze verslaggever onder strenge voorwaarden het huis betreden: een zelftest vooraf, zoveel mogelijk afstand houden en een mondkapje op. Het huis heeft strenge maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen: de douches op de eerste verdieping zijn voor studenten die niet in contact zijn geweest met een besmet persoon, de douches op de derde verdieping voor studenten die wel in nauw contact zijn geweest. Verder hangen er in het gebouw meerdere briefjes aan de muur met de eenvoudige basisregels: blijf zoveel mogelijk op je kamer, samen eten is verboden, draag een mondkapje als je naar de wc gaat en reinig ten alle tijden je handen.

Niet naar de winkel kunnen, niet kunnen afspreken met vrienden, wat doen studenten een hele dag in quarantaine?  “Een beetje Netflixen, studeren, eigenlijk alles wat ik normaal op vakantie doe maar dan op mijn kamer, haha”, zegt Joram, terwijl hij het dakraam opent. “Hier kan ik gelukkig af en toe even zitten om toch wat frisse lucht binnen te krijgen”. Het dak van het studentencomplex biedt een uitzicht over de hele stad Utrecht: “Wat wonen we ook in een prachtige stad he?” Ondertussen komt een andere huisgenoot, tegen de regels in, ook op het dak: “We blijven studenten he, we kunnen niet zonder sociaal contact”.

Vanaf het dak zien de studenten de ene na de andere koerier richting het huis rijden. Ditmaal voor Bas, die een Broodje Ben heeft besteld: “haha ja ik bestel wel heel veel nu, ik heb gewoon geen zin om mensen voor mij naar de winkel te laten gaan, dan krijg je weer de verkeerde boodschappen”. Op de vraag of het niet duur is om telkens te bestellen reageert hij lachend: “Je krijgt maar één keer corona he, daar moet je van genieten”.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *