Overlast en vandalisme wegens jongeren in Maarssenbroek

Overlast en vandalisme wegens jongeren in Maarssenbroek

De vandalen sloegen vandaag weer toe in Maarssenbroek. Dit keer werd een speeltoestel van een speeltuin in het wijkpark  hardhandig vernield door een groep jongeren. 

Buurtbewoners zijn kwaad en vragen de gemeente via Facebook om meer aandacht te besteden aan het vandalisme en het door jongeren veroorzaakte overlast die zij voortdurend ervaren in de wijk. Naast de vernieling, zijn er ook spelende kinderen bedreigd door vermoedelijk hetzelfde groepje jongeren.

De woordvoerder van wijkcommissie Boomstede spreekt zich uit over de situatie: “Een grote betonnen steen die vanmorgen door een wijkcommissielid ver achter in de bosjes was weggelegd,  is door de daders gepakt om het vandalisme kracht bij te zetten.” De glijbaan is hard geraakt door de steen en zit onder de deuken, met dezelfde steen zijn er twee leuningen afgebroken van het klimtoestel.

“We hebben meteen de politie gebeld, maar het was al te laat. Helaas is er niemand aangehouden” aldus een woordvoerder van de commissie. Opvallend aan het voorval  is dat het midden op de dag plaatsvond, ondanks dat hier veel mensen langs wandelen en fietsen. Politie Stichtse Vecht neemt het serieus en drukt de bewoners op het hart dat ze vanaf nu extra gaan surveilleren.  Niet alleen de politie, maar ook de betrokken buurtbewoners komen gelijk in actie. “Vanuit de wijkcommissie Boomstede gaan we vanaf nu ter preventie ‘s avonds extra rondes door de wijk doen.”

Buurtbewoner Sander Jonker spreekt zich uit over de vernieling. “Waarom nou toch? Mijn kinderen spelen hier zo graag, het is één van de weinige speeltuinen die nog heel was.”  Hij vindt dat de buurtbewoners zich moeten inzetten om dit soort problemen aan te pakken. “Wij als bewoners hebben de rol om de jongeren aan te spreken, ook soms onze eigen kinderen. Dit alles kan prima worden georganiseerd via Whatsappgroepen of andere communicatiemiddelen. In sommige wijken gebeurt dit al kleinschalig.”

De commissie roept mensen op om bij verdachte situaties of overlast gelijk aan de bel te trekken. Vandalisme is niets nieuws in dit wijkpark. Ook in de zomer van 2019 werden de bewoners onaangenaam verrast door de vernieling van onder andere een brug.

Niet alleen in het park, maar ook bij de omliggende sportclubs in zowel Boomstede als Fazantenkamp wordt dezelfde week schade aangericht door vandalen. De doelnetten van voetbalvereniging OSM zijn doorgesneden en de toeschouwersbankjes van tennisvereniging LTCM zijn hardhandig doormidden gebroken.

In de Facebookgroep Bewoners Stichtse Vecht maken meer mensen melding van vernieling en zwerfafval, waarvan voornamelijk in speeltuinen. Onlangs omschreef bewoner Roland Krragten een situatie waarin drankflessen kapot waren geslagen tegen een speeltoestel. Het toestel raakte beschadigd en de glasscherven lagen verspreid door de houtsnippers. Dit veroorzaakte een gevaarlijke situatie voor spelende kinderen.

Een woordvoerder van Gemeente Stichtse Vecht reageert op dit probleem dat heerst in Maarssenbroek: “Jongerenwerkers, handhavers en politie nemen deze overlast zeer serieus en pakken met verschillende acties de overlast aan, waaronder ook het aanschrijven van de ouders van minderjarigen die voor overlast zorgen.” De stijging van meldingen komt niet geheel uit de lucht vallen. “We zitten nog steeds in coronatijd en een belangrijke variabele bij jongerenoverlast is  dat er voor jongeren relatief weinig te doen is en volwassenen veel thuis werken.” Hoewel het aantal meldingen afgelopen jaar met 65% is toegenomen, houdt de gemeente in het achterhoofd dat ondanks deze verklaring het aantal meldingen niet schrikbarend is.

Bewoners dienden vandaag gelijk een schade melding  in bij de gemeente. Dit werd meteen opgepakt en de groenaannemer is zo spoedig mogelijk langs gekomen bij de speeltuin en heeft een inventarisatie van de herstelwerkzaamheden gemaakt. Deze werkzaamheden staan begin volgende week al op de planning.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *