Utrecht krijgt zonneveld van 1,5 kilometer langs de A12

Utrecht krijgt zonneveld van 1,5 kilometer langs de A12

De gemeente Utrecht start samen met projectontwikkelaar Sunrock het plan voor de bouw van een 1,5 kilometer lang zonneveld. Het plan van de gemeente is om dit zonnepark op de geluidswal langs de A12 bij Velhuizen te gaan bouwen.

Het zonneveld bestaat uit 11.622 zonnepanelen verspreid over de geluidswal. Met dit aantal zonnepanelen kunnen 1600 huishoudens voorzien worden van duurzame energie. De zonnepanelen komen op de geluidswal die van aarde is gemaakt. De huidige wal loopt schuin naar boven met op de top een stenen muur. Deze muur ligt verspreid over de hele wal om de omliggende wijken te beschermen tegen het geluid van de A12. Het Veldhuizerpark is naast de geluidswal het enige gebied dat de A12 en de wijk Veldhuizen scheidt. In de wijk staan veel nieuwbouwwoningen die zicht hebben op de geluidswal.

De gemeente Utrecht heeft een aanbesteding uitgeschreven voor bedrijven die dit plan wilden uitvoeren in samenwerking met de gemeente. ‘Sunrock heeft de uitbesteding gewonnen’, aldus aldus Matthijs Keuning (woordvoerder van wethouder Lot van Hooijdonk) van de gemeente Utrecht.

De gemeente Utrecht heeft bewust de geluidswal gekozen voor de bouw van het zonnepark, ‘wij zoeken naar plekken waar er ruimte is om zon/wind energie op te kunnen wekken. Op de geluidswal is daar ruimte voor en daar is het weinig mensen tot last’, aldus Matthijs Keuning. De reden dat de gemeente voor zonnepanelen heeft gekozen, was omdat de ruimte op de geluidswal makkelijker ingevuld kon worden met zonnepanelen dan met windmolens. De geluidswal zelf is te klein voor het plaatsen van windmolens en in de buurt van de geluidswal bevinden zich voornamelijk wegen en woonwijken, waardoor daar ook geen plek is voor windmolens. De zonnepanelen zullen schuin omhoog, in de vorm van de geluidswal, geplaatst worden. Sunrock zal dit doen aan de hand van schroefpalen die in de geluidswal komen te staan waar uiteindelijk de zonnepanelen schuin op geplaatst gaan worden.

‘Nederland loopt achter in de duurzame energie, daarom is het goed dat deze ruimte nuttig wordt gebruikt voor het opwekken van duurzame energie’, aldus Joost Brinkman inwoner Langerak dat twee wijken van de geluidswal vandaan ligt. Brinkman is op de hoogte van de bouw van het zonnepark en vindt dit plan een stap in de goede richting, maar er moet volgens hem nog veel meer gebeuren. ‘Utrecht kan zeker een inhaalslag maken in de energietransitie. De gevolgen voor Nederland kunnen groot zijn, de aarde krijgt te maken met extreme temperaturen en het kan leiden tot het stijgen van de zeespiegel.’ Over het zonnepark zegt Joost het volgende: ‘het is een goed plan van de gemeente, echter is dit nog maar een baby stap vergeleken met de hele marathon die de gemeente in deze energietransitie nog moet lopen’.

Sunrock heeft een groot aandeel in het plan. Het is namelijk verantwoordelijk voor het financieren, het bouwen, het exploiteren en het meerjarig onderhouden van het zonnepark. Het zonnepark betreft de huidige geluidswal langs Veldhuizen in plaats van de nieuwe verlengde geluidswal die momenteel tot 2022 in bouw is. Sunrock vindt de rol van de omwonenden zeer belangrijk: ‘het is een lokale ontwikkeling in de achtertuin van omwonende, het is dus belangrijk om de mening van deze mensen te weten wat betreft het zonnepark’ zegt Remco Mulders (projectontwikkelaar Sunrock). Het bedrijf wil eind april via een enquête de eerste stap zetten om de mening van de omwonenden te horen. ‘De technische componenten voor de bouw van het zonnepark staan grotendeels al vast, de bewoners hebben vooral inspraak in hoe zij financieel willen participeren’, zegt Mulders.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *