De meivakantie drukte treft ook de Friese dorpen

De meivakantie drukte treft ook de Friese dorpen

Het kabinet raadde aan niet naar het buitenland te gaan tijdens de meivakantie. Mensen vieren de meivakantie daarom op een camping, vakantiepark of andere accommodatie. Door heel Nederland heerst de drukte, ook in Friesland.

“In vergelijking met de afgelopen twee jaar is het ontzettend druk”, zegt Anne Engelsma, eigenaar van Camping de Finne in Reahus. Reahus is een klein dorpje ten noorden van Sneek. Op Camping de Finne kunnen de mensen met hun tent komen kamperen, maar volgens Engelsma zijn de campers echt in opkomst. “Maar dat heeft misschien ook met een soort trend te maken.”

Voorbereidingen

Overal in Nederland gelden de coronaregels. Volgens Engelsma moet dat bij hun op de camping wel goed komen. “Onze gasten zijn vaak ook voorzichtig voor zichzelf. Voor die mensen hebben we het overal mogelijk gemaakt om veilig te kunnen kamperen.” Er zijn genoeg voorbereidingen getroffen, zegt hij. Spatschermen tussen de wastafels bij het sanitair gebouw, ontstemmingsvloeistof bij iedere deur en in de toiletten. Daarnaast wordt er overal schoongemaakt. “Dit doen wij, mijn vrouw en ik, voorlopig gewoon zelf. Pas als het in de zomer erg druk wordt, geven we die klus uit handen.”

Kamperen

Bij de Camping ’t Wiid in Earnewoude is het deze meivakantie drukker dan ooit. “Ik werk hier al zeventien jaar en het is tijdens de meivakantie nog nooit zo druk geweest”, zegt Annigje Sikkema, de marketing medewerker van de camping, enthousiast. De huisjes zijn volgens haar niet meer geboekt dan normaal, maar vooral de kampeer plekken zijn dit jaar populair. “Het is opmerkelijk dat er veel mensen gaan kamperen. Het is soms nog te koud tijdens de meivakantie maar als het weer mee zit, is het prima.”

De kampeerplekken staan genoeg uit elkaar. Sikkema denkt niet dat er door deze meivakantie ineens een piek zal zijn in het aantal besmettingen. “Daarnaast hebben we, net als vorig jaar, de looproutes bij het sanitair en bij de receptie. Door de coronacrisis maken we niet per se extra schoon. Wij vinden dat de hygiëne altijd belangrijk is. We zijn dus niet ineens meer gaan schoonmaken dan voorheen.”

“Vorig jaar waren we dicht”

Bij de Herberg Oer ’t Hout in Grou, blijft het allemaal ‘uit’. Tjeerd Soer, eigenaar van de herberg, kijkt met teleurstelling naar de boekingen tijdens de meivakantie. “Vorig jaar waren we dicht tijdens de meivakantie, nu hebben we vijf boekingen. Dat is erg weinig”, zegt Soer. Een paar losse boekingen van gezinnen of mensen die er verblijven in verband met werk, dat is alles wat de herberg in de meivakantie verwacht. “Normaal gesproken, voor de coronacrisis, hebben we tijdens de vakantie wel zo’n 180 bedden bezet. Duitse maar ook Nederlandse schoolgroepen zorgen voor de drukte. De meeste van hen hebben vorig jaar al de boeking geannuleerd.”

De zomervakantie biedt volgend Soer perspectief. “Al helemaal als ik terug kijk naar vorig jaar, toen was het ook zo druk.” De periode daarna ziet Soer niet rooskleurig. Grou is volgens hem het leukst als je er kunt watersporten en in de winter is het daar te koud voor. “Ook al is het in de zomer druk, het is waarschijnlijk niet genoeg om de winter te overbruggen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *