Terrassen open, maar sportscholen blijven dicht “Ik heb begrip voor de gemaakte keuze”

Terrassen open, maar sportscholen blijven dicht “Ik heb begrip voor de gemaakte keuze”

In december 2020 werd de tweede officiële lockdown afgekondigd. Horeca, winkels en sportscholen waren genoodzaakt de deuren opnieuw te sluiten. Sinds 28 april mag de horeca haar terrassen openen en winkelen mag op afspraak. En de sportscholen? Die blijven nog dicht.

Sportschoolhoudster Karin van Woerkom (51) uit Soest heeft, ondanks de huidige situatie, begrip voor het huidige coronabeleid. “Het is enorm balen en het kost veel creativiteit, maar ik heb begrip voor de gemaakte keuze. Er moeten afwegingen gemaakt worden, niet alles kan in een keer open”, zegt de sportschoolhouder terwijl ze een slok van haar grote kop thee neemt.

Oplossingsgericht denken

Karin probeert met haar creativiteit alle ballen hoog te houden. Voor haar eigen situatie, maar ook voor haar klanten. “Soms vragen klanten of ik stiekem een lesje wil geven. Ik begrijp dat mijn klanten willen sporten, maar ik luister liever naar het Kabinet. Bovendien zijn de boetes voor het overtreden van de coronaregels torenhoog”, legt Van Woerkom uit.

Om haar klanten te kunnen blijven voorzien van een actieve leefstijl, is Van Woerkom aan het denken geslagen. “Ik upload al sinds de eerste lockdown filmpjes op de besloten Facebook-groep van mijn sportschool. In die groep zitten alleen leden. Ze vinden het geweldig,” glundert ze. “Natuurlijk kan het lastig zijn om gemotiveerd te blijven, door dat eeuwige thuisblijven. Daarom hebben mijn collega en ik wat bedacht; de Fit-Challenge.”

Als de leden van de sportschool van de inwoonster van Soest elke dag op een sportieve wijze bezig zijn geweest, ontvangen ze punten. Bij een bepaald aantal punten hebben ze de challenge overwonnen en winnen ze een shirt met de tekst ‘I beat the challenge’. “Ik heb al vijf shirts weg mogen geven. Mijn leden zijn fanatiek bezig, zo motiveren ze elkaar in de Facebook-groep van mijn sportschool. De oppeppende, enthousiaste reacties geven mij kracht en een gevoel van waardering.”

Onduidelijkheid

Zoals de onderneemster al liet weten, heeft ze begrip voor het coronabeleid wat nu van kracht is. Wel heeft ze haar vragen bij de specifieke afwegingen die er gemaakt zijn. “Ik vind het opmerkelijk dat de sportscholen, iets wat zowel de fysieke als mentale gezondheid van de mens ten goede komt, worden gesloten”, stelt Van Woerkom.

Veel sportscholen in Soest, zoals van Diermen Sport hebben ervoor gekozen om buiten in tenten groepslessen te geven. Van Woerkom heeft daar ook over nagedacht, maar koos er toch voor om het niet te doen. “Mijn leden waren niet enthousiast over mijn idee om buiten te gaan sporten. Veel van mijn leden zijn 45-plussers, en hebben naar eigen zeggen geen zin om buiten in de kou te staan”.

Van Woerkom heeft soms moeite om het overzicht te houden tussen alle corona-gerelateerde regels. Net als voor winkeliers en horecaondernemers, hebben sportschoolhouders ook te maken met de haken en ogen van de regels. Zo mag er enkel gewinkeld worden op afspraak, mag je met meerdere mensen uit een huishouden op het terras vertoeven en mag er niet binnen gesport worden. Althans, als je een sporter bent die niet sport om zijn of haar pijn te bestrijden. Want sporters die last hebben van (chronische) pijn mogen wel degelijk binnen sporten.

Maar hoe weet je nu zeker of iemand echt pijn heeft? “Ik geef EMS-trainingen, wat kortgezegd sporten onder stroom is. Door de elektronen worden de spieren heviger belast, wat voor een optimale spierontwikkeling zorgt. Deze training dient ideaal als pijnbestrijding voor mensen die last hebben van chronische pijn” zegt Van Woerkom. Omdat de onderneemster een kleinschalige sportschool heeft, dat zich richt op persoonlijk contact, weet zij wie er wel en wie er niet last heeft van pijn-gerelateerde klachten. “Ik ken mijn klanten goed. Mensen die geen last hebben van pijnklachten, moet ik daarom telleurstellen.”

Ondanks dat de inwoonster van Soest nu een stuk minder inkomsten heeft, is ze nog even gek op haar beroep. “Als ik het niet leuk had gevonden, was ik wat anders gaan doen”, stelt ze. “Hopelijk zullen de vaccinaties volgens schema lopen. Dan kunnen we snel weer zorgeloos genieten in winkels, cafés en in de sportscholen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *