Corona zorgt voor achterstanden bij het CBR

Corona zorgt voor achterstanden bij het CBR

Tienduizenden jongeren in Utrecht en omgeving lopen vertraging op met hun theorie- en praktijkexamens door de lockdown. Niet alleen de leerling hebben last van de gevolgen van de lockdown, ook de instructeurs hebben het moeilijk. 

Tijdens de persconferentie van dinsdag 20 april is vermeld dat de theorie-examens weer door mogen gaan. Al sinds december worden deze al niet meer gehouden vanwege de strenge lockdown in Nederland. Het CBR wil de komende weken in de avonden  en zaterdagen opengaan om op deze manier de enorme achterstand in te halen. Voor alle inhaalexamens houdt het CBR tot en met juli plekken vrij. Dit doet het examineringsbureau om deze kandidaten zo veel mogelijk te helpen. Door het vergroten van het aantal examenplekken maakt het ook mogelijk om een gereserveerde plek eventueel te verplaatsen.

Leerlingen

Toch zijn er ook leerlingen zoals Djaida Farisha (18) in de Meern, die hier helemaal niks aan hebben. “Ik heb mij nooit ingeschreven voor mijn theorie-examen, nu wilde ik dit gaan doen en kan ik pas eind augustus terecht. Hierdoor moet ik ook extra lessen volgen en dat kost extra geld”.

Er komen dus ook veel leerlingen in de problemen door het gebrek aan plek voor de theorie-examens. Dit komt omdat er plekken zijn gereserveerd voor mensen die er in december al een gepland hadden staan.

Voor Linda de Wit (22), Zuilen, is dit ook een probleem. Zij heeft een plekje weten te bemachtigen voor haar theorie-examen zij is niet geslaagd maar gezakt. “Ik baal hier erg van. Nu moet ik door de lange wachttijden tot eind juni wachten om het opnieuw te kunnen doen. Ik moet ook mijn rijlessen tijdelijk stoppen anders kan ik mijn praktijkexamen niet doen”.

Rijschoolhouders en instructeurs

Veel rijschoolhouders hebben sinds de herstart van de rijlessen op 3 maart al snel gaten in hun agenda’s. Voor ruim 80 procent van hun leerlingen komt dit omdat zij geen theorie-examens kunnen doen. Dit blijkt uit onderzoek van RijschoolPro. Veel leerlingen stoppen voorlopig met lessen omdat zij eerst hun theorie willen halen. Zonder theorie kan je namelijk geen praktijkexamen doen en dit begon het CBR zeker te voelen in hun agenda.

Voor de instructeurs is het ook lastig. Zij kunnen niet hun hele agenda’s volplannen en hierdoor vallen er veel gaten in hun agenda’s. Rijinstructeur Etienne vertelt dat hij de dagen veel langer vindt duren door al de pauzes die hij door de lessen heen heeft.

CBR

Om de wachttijd voor de praktijkexamens korter te maken, wil het CBR dat het slagingspercentage omhoog gaat. Ze willen eind mei van hun huidige percentage namelijk 50% procent naar een slagingspercentage van 54 procent. 1 procentpunt maakt het verschil van 8.000 herexamens minder. Het CBR-examencentrum hoopt dat de stijging zo door blijft gaan en de leerlingen beter voorbereid naar het theorie-examen komen. Zo kunnen zij zo snel mogelijk de draad weer oppakken zoals gewoonlijk.

Cora van Nieuwenhuizen laat weten dat de cijfers van het CBR zo schommelen omdat er zoveel gaten zijn in de agenda voor de praktijkexamens. Gelukkig zitten zij nu op een percentage van 54,6 procent en is er steeds meer plek voor nieuwe theorie-examens.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *