Bloemendaalse basisscholen hopen op snelle terugkeer openluchttheater Caprera: ”Dat we maar snel weer mogen optreden”

Bloemendaalse basisscholen hopen op snelle terugkeer openluchttheater Caprera: ”Dat we maar snel weer mogen optreden”

Openluchttheater Caprera blijft ondanks de nieuwe versoepelingen op het gebied van buitenactiviteiten in ieder geval nog weken dicht. Met maximaal dertig bezoekers is het niet rendabel genoeg. Ondanks de vele teleurstellingen hierover in de regio Bloemendaal, vinden sommige buurtbewoners de tijdelijke rust juist fijn.

In het Noord-Hollandse Bloemendaal, aan de rand van het bos, ligt openluchttheater Caprera. Normaal gesproken een bruisend theater met tientallen optredens per jaar, waar plek is voor ruim 300 mensen. De cirkelvormige, betonnen tribunes, bestrooid met bladeren en takken, zijn al maandenlang niet gebruikt. Op het lege podium staat directeur Lode van Piggelen in zijn T-shirt de bladeren weg te vegen. Hij kijkt terug op een goed seizoen, en hoopt dat het theater snel weer open kan.

”Het is voor ons simpelweg niet rendabel om optredens te geven voor maar dertig personen, terwijl er plek is voor ruim 300 man. Voor zowel het publiek, de artiesten en voor ons is het niet haalbaar. Door de lege tribunes is de sfeer totaal niet hoe het hoort te zijn. Op die manier is het voor niemand leuk”, vertelt directeur Van Piggelen lachend als een boer met kiespijn op het lege podium. ”Kijk hoe groot het is, stel je eens voor als je hier optreedt voor dertig man.” Vanaf het podium gezien is de tribune erg groot, maar daardoor extra leeg voor het oog. Aan het lege podium en het opgeruimde apparatuur is te zien dat het openluchttheater al lange tijd uit de routine is.

Teleurstelling maar hoopvol

Ondanks de nieuwe teleurstelling heeft Van Piggelen wel begrip voor de besluiten van de overheid. ”Aan één kant vind ik het raar voor een locatie als deze, zo groot en in de buitenlucht. Maar aan de andere kant snap ik het wel. Er ontstaat wel weer beweging van mensen”, zegt hij wandelend door de tribunes. ”Je moet hier begrip voor hebben, deze situatie is voor niemand makkelijk. We moeten allemaal voorzichtig blijven.” Het theater is in ieder geval al voorbereid op de opening. Zo staan de looplijnen, borden met mondkapjesplicht en afstand en de desinfecterende gel al klaar. ”Je kan maar beter goed voorbereid zijn.”

Van Piggelen zou het vooral jammer vinden voor de scholen uit omgeving Bloemendaal. Jaarlijks worden er in juni de eindmusicals van groep 8 van deze scholen opgevoerd in het openluchttheater. ”Vooral voor de leerlingen is dit een prachtige ervaring. Zo konden we vorig jaar met anderhalve meter nog een grote groep ontvangen, laten we hopen dat het dit jaar ook kan.” Ook Elviera van der Niel, juf en musicalorganisator van basisschool de Vondelschool uit Aerdenhout, vindt het erg jammer. ”Vorig jaar was echt een spektakel. Ik hoop zo dat ik dit jaar weer de musical mag organiseren voor mijn groep 8 en de ouders. Je zou zeggen dat het in de buitenlucht helemaal geen kwaad kan”, lacht ze voor ingang van de school.

Rust

Niet iedereen is teleurgesteld over de tijdelijke sluiting van het openluchttheater. Zo hebben meerdere buurtbewoners vorig jaar klachten ingediend over het geluidsoverlast wat ze hebben ondervonden van het theater, nadat het nieuws op NHNieuws naar buiten kwam over het versterkte popmuziek. Het aantal geluidsdagen ging van vijf naar twaalf, wat dus zorgde voor meer popoptredens van grotere bands en dus meer geluidsoverlast van buurtbewoners. Een van deze buurtbewoners is Pigeaud. ”Het is natuurlijk prachtig om zo’n mooi theater in de buurt te hebben, maar zoals je ziet woon ik er zowat naast. ‘s Zomers is het bijna niet te doen als er een groot concert gaande is. Alle ramen moeten dicht wil ik een beetje rust hebben”, vertelt Pigeaud op de stenen oprit van zijn huis in Bloemendaal. ”Voor nu is het in ieder geval nog even rustig. We gaan zien hoe het er aan toe gaat als het theater weer open mag, wat ik ze trouwens wel gun na deze moeilijke tijd.”

Het laatste optreden in het openluchttheater dateert alweer uit eind september van vorig jaar. Toen werden de laatste twee optredens van het seizoen 2020 afgelast vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. ”Toen zei ik nog vrolijk: wij ontvangen u graag weer in 2021!, maar helaas is dat tot nu toe nog ander gelopen. Gelukkig weet ik dat er vanaf half juni genoeg op de planning staat”, sluit van Piggelen met een glimlach af.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *