Gemeente Haarlem verbiedt grote vuurwerkshow op Grote Markt als alternatief vuurwerkverbod

Gemeente Haarlem verbiedt grote vuurwerkshow op Grote Markt als alternatief vuurwerkverbod

In juni 2020 ging het plan voor een grote vuurwerkshow op de Grote Markt in Haarlem van start. Het plan was een centrale vuurwerkshow en daarnaast tien locaties voor het afsteken van vuurwerk. Volgens organisator Martijn Bevelander was dit een mooi alternatief voor het aanstaande vuurwerkverbod in de stad, maar de gemeente Haarlem denkt hier anders over.

Het grote plan van Martijn Bevelander, evenementenorganisator van onder andere Haarlem Jazz en de Kerstsamenzang, heeft veel steun gekregen van Haarlemmers. Zo hebben duizenden inwoners van de stad het plan ondertekend om hun steun te uiten. De vuurwerkshow die voor eind 2021 en begin 2022 gepland zou staan, zou 120.000 euro gaan kosten. De kosten kunnen verlaagd worden als de gemeente Haarlem tien extra locaties zou toewijzen voor het afsteken van vuurwerk.

Om zoveel mogelijk mensen de vuurwerkshows te laten zien, zouden deze tien locaties voorzien zijn van palen van vier meter hoog, waarop het vuurwerk wordt afgestoken. Bevelander vindt het mede hierdoor een goed alternatief. ”Het plan is goed dooracht en hierdoor kan bijna heel Haarlem het vuurwerk zien. Combineer dit met livestreams zodat echt iedereen het spektakel kan volgen en dan heb je een goed alternatief met het ingevoerde vuurwerkverbod.”

Te veel risico’s

De meerderheid van de gemeente Haarlem is terughoudend tegenover het plan van Bevelander. In de nota van het bestuur staat dat er in de begroting van de gemeente geen geld is uitgetrokken voor plannen als deze. Volgens Jeroen Boer van de VVD en gemeenteraad Haarlem, zijn er nog teveel risico’s voor zulke plannen. ”Het is niet zomaar ja of nee zeggen. 120.000 euro is heel veel geld. We weten ook nog niet hoe het coronavirus zich ontwikkeld komende tijd. Hierdoor kunnen we nog geen garantie geven voor grote evenementen eind dit jaar.”

Bevelander verontwaardigd zich hierover. ”Op het gebied van geld valt er veel te regelen. Zo kunnen we sponsoren gaan regelen en door middel van drankverkoop de kosten voor een deel opvangen.” Maar volgens Bevelander is het niet de bedoeling om dit helemaal de commercialiseren. Het grootste deel van de kosten zal dus niet worden opgevangen door commerciële verkopen. Ook heeft hij laten zien niet terughoudend te zijn met het organiseren van evenementen tijdens de coronamaatregelen. Zo heeft hij vorig jaar zomer Haarlem Jazz and More met een coronaproof-editie georganiseerd. ”Ik ben er van overtuigd dat dat ook kan met de vuurwerkshows.”

Gemeenteraadslid Misja de Groot van D66 ziet wel mogelijkheden in het plan van Bevelander. Ook al is het bedrag hoog, zal het volgens hem juist kosten besparen voor de gemeente doordat het aantal ongevallen en schadegevallen fors zal verminderen hierdoor. ”Door één grote, centrale show kunnen we het afsteken van vuurwerk concentreren op één plek. Natuurlijk valt het afsteken van vuurwerk elders in de stad niet uit te sluiten, maar het aantal schade- en ziektekosten zal fors dalen.”

Vuurwerkverbod

De gemeente Haarlem wil al jaren een vuurwerkverbod invoeren in de stad. Het lijkt makkelijk in te voeren, vooral omdat de meerderheid van de gemeenteraad zich hier positief over uit. Burgemeester Jos Wienen vindt het nog geen goed idee om het meteen in te voeren. Volgens hem moet dit geleidelijk in verschillende stappen gedaan worden, mede omdat een vuurwerkverbod lastig te handhaven is in een grote stad als Haarlem. Deze eerste stappen zijn in december 2017 begonnen rond verpleeghuizen en dierencentra, met name door initiatiefneemster Maria Elsa Hobbelink van het Vogelhospitaal in Haarlem-Noord. ”Jaren geleden was het bij het kruispunt hiernaast heel druk met vuurwerkafstekers, waardoor de dieren continu in de stress zaten. Nu hebben ze gelukkig al drie jaar lang een rustige jaarwisseling. Hopelijk zal dit binnenkort gelden voor heel Haarlem.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *