Omwonenden zijn de `racebaan van Zuilen’ zat

Omwonenden zijn de `racebaan van Zuilen’ zat

De afgelopen maand hebben er twee verkeersongevallen op de Sweder van Zuylenweg in Utrecht. Asociaal rijgedrag en de daar bijkomende verkeersongevallen zijn al langer een probleem op de Sweder van Zuylenweg, maar na de ongelukken afgelopen maand is de maat vol. Omwonenden eisen dat de gemeente actie onderneemt om het asociale rijgedrag aan te pakken.

Voorbijrazende auto’s, haastende fietsers en vele rennende kinderen, dat is de Sweder van Zuylenweg. De weg ligt tussen de Burgemeester van Tuyllkade en de Amsterdamsestraatweg in het noord westen van de stad. De bewoners zijn een mix van studenten, starters, jonge gezinnen en gepensioneerden.

Protest
Voorbijrazende auto’s, haastende fietsers en vele rennende kinderen, dat is de Sweder van Zuylenweg. De weg ligt tussen de Burgemeester van Tuyllkade en de Amsterdamsestraatweg in het noord westen van de stad. De bewoners zijn een mix van studenten, starters, jonge gezinnen en gepensioneerden.

Wat opvalt wanneer je door de straat loopt zijn de vele posters op ramen van huizen met de tekst: Het is hier geen racebaan!. Eén van die mensen die een poster heeft opgehangen is Sandra Hogenbirk, al tien jaar woonachtig op de Sweder van Zuylenweg. Bij de eerste vraag over het asociale rijgedrag is Hogenbirk zichtbaar geïrriteerd “De maat is gewoon vol, wat moet er gebeuren voordat onze gemeente eindelijk eens wat gaat doen aan deze weg?”, vertelt Hogenbirk.“ Soms rijden automobilisten hier wel 80 kilometer per uur, veel te hard, maar het is een lange weg die uitnodigt tot optrekken en het gaspedaal intrappen.”

Verderop in de straat zit restaurant deKleineBaron. De eigenaresse, Elise Baron heeft meerdere malen ongelukken voor haar zaak zien gebeuren: “Dit is eigenlijk de plek waar het altijd gebeurt, het afgelopen jaar was het wel tien keer raak”, vertelt Baron. Door de verkeersongevallen veranderde voor haar gevoel haar baan van horecaondernemer tot psycholoog. “Soms moest ik mensen kalmeren of troosten omdat ze enge beelden hadden gezien van lichamelijk letsel.” Baron weet niet of de gemeente nu wel wat gaat doen aan het asociale rijgedrag. “De gemeente wilde enkele jaren geleden geen drempels aanleggen omdat de weg een belangrijke aanrijroute is voor  hulpdiensten, dus ik zou niet weten wat ze kunnen doen.”

Aan het einde van de weg, richting de Amsterdamsestraatweg en het Julianapark woont Daan de Heus (23) in een studio. Ook hij ervaart overlast van het asociale rijgedrag van automobilisten in de straat. “Toen ik hier in het begin ging wonen werd elke week wel één keer wakker van een snelle sportauto met een klepperende uitlaat”, zegt De Heus. Het afgelopen jaar liep De Heus noodgedwongen stage vanuit huis. “Een drama, ik begrijp dat het een belangrijke aanrijroute is voor verkeer, maar je hoort auto’s echt voorbij sjezen alsof het een 80-weg is. Dit leidde mij erg af tijdens het stage lopen en nu tijdens het schrijven van mijn afstudeerscriptie”.

Handtekeningenactie
Bewoners van de Sweder van Zuylenweg hebben afgelopen maand een handtekening inzamelingsactie gehouden die afgelopen week is afgegeven aan de gemeente Utrecht. De Heus heeft deze petitie ondertekent: “Ik wil in de nacht beter kunnen slapen, maar ik wil vooral dat de weg veiliger wordt, er wonen hier veel jonge kinderen die ik vaak over straat zie rennen, het is echt wachten tot het een keer misgaat”.

Een woordvoerder van de gemeente Utrecht laat in een reactie weten dat de Sweder van Zuylenweg op de nominatie staat om te worden aangepakt, op welke termijn is nog onduidelijk.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *