NOS Sportjournalist Jeroen Koster over de impact van corona op zijn werk

NOS Sportjournalist Jeroen Koster over de impact van corona op zijn werk

NOS Sportjournalist Jeroen Koster woont al van jongs af aan in Haarlem. Hij is hier opgegroeid en heeft al zijn hele leven interesse gehad in media en het journalistieke vak, met name op het gebied van sport. Deze passie is uiteindelijk uitgegroeid tot zijn werk als sportjournalist bij de NOS. Wat houdt het werk nou eigenlijk in en wat was de impact van de coronapandemie op zijn werk?

Jeroen Koster (48) is geboren en nog steeds woonachtig in Haarlem. Na zijn opleiding journalistiek is hij via lokale media als RotterdamTV en Leidsche Dagblad terechtgekomen bij RTL Sport. Hier heeft hij jaren gewerkt, tot hij in 2001 de overstap maakte naar NOS Sport, waar hij nog steeds werkzaam is.

Hij werkt bij de NOS Sport als eindredacteur en commentator. ”Ik ben voor 90 procent eindredacteur, alleen voor televisieprogramma’s en alleen op het gebied van sport. De overige 10 procent ben ik commentator, dat noem ik buiten spelen.” Het becommentariëren doet hij voor alle wielerdisciplines, behalve die op weg. ‘Dus niet bij de Tour de France?’ vragen mensen hem vaak als hij over zijn werk praat. Tot een aantal jaren geleden deed hij dit wel, maar aangezien dit zoveel tijd vergde en het niet meer te combineren was met zijn andere werk, stopte hij daarmee. Hij is overigens nog wel betrokken bij de Tour, maar dan bij het maken van samenvattingen en de eindredactie. Zo is hij sinds 2001 al aan het werk en doet dit tot op de dag van vandaag nog steeds, met heel veel plezier.

De impact van corona

Het was begin maart 2020, toen zijn werk ineens compleet veranderde: het was het begin van de coronapandemie in Nederland. De sportzomer van 2020 beloofde veel voor Koster met grootse toernooien op de planning, totdat de sport in één keer totaal wegviel. ”Op de redactie was het ineens praten over dat de sport weg was, in plaats van praten over sport.” Tijdens de pandemie kon hij nog wel werken, maar zag hij ook een hoop dingen wegvallen. Zo zou hij in de zomer van 2020 naar Tokio, voor de Olympische Spelen, en naar het EK voetbal gaan. Tijdens de Spelen zou hij aan het werk gaan als commentator voor baanwielrennen, BMX en mountainbiken.

Als programmamaker had hij nog genoeg te doen. ”Door corona ontstond er een nieuw thema: hoe corona de sport heeft geraakt.” Zo ontstonden er nieuwe programma’s zoals Mijn Sportzomer, waarin er werd teruggeblikt naar het verleden. Als commentator lag zijn werk voor ruim vijf maanden helemaal stil.

Door corona werd er veel werk van Jeroen en zijn collega’s teniet gedaan. ”Net als bijvoorbeeld een baanwielrenner, heeft een commentator ook een traject van vier jaar naar aanloop van de Spelen.” Zo is Jeroen bij verschillende grote toernooien geweest en bij de vorige Spelen in Rio de Janeiro. Daarna ging hij naar WK’s, EK’s en NK”s, allemaal op het gebied van wielersport. Tijdens de uitbraak van het virus zat hij in Berlijn voor het WK. Dat was begin maart vorig jaar. Voor hem was dit eigenlijk de laatste week dat alles nog normaal ging. Het was tevens de laatste stop voor de Spelen en dus het einde van zijn voorbereiding. Hij was klaar om die zomer naar Tokio te gaan. Tot alles weg viel, en het toernooi met een jaar verzet werd. ”Dat zette eigenlijk een streep door alle voorbereidingen van de afgelopen jaren.” Voor hem was het vooral gek dat de hele sportzomer, met alle grote toernooien, gekopieerd werd naar dit jaar.

Corona had niet alleen impact op zijn werk, maar ook op persoonlijk gebied zorgde het voor moeilijkheden. Zo had hij een grote reis naar Amerika gepland voor deze aankomende zomer, die hij dus heeft moeten cancelen. ”In de zomer vorig jaar had ik eigenlijk geen vakantie, tot dat ik ineens vier weken vakantie kon nemen door corona. Het was raar om mee te schuiven met de tijd.”

Niet alleen maar negatief

Die coronatijd bracht natuurlijk ook positieve dingen met zich mee. Hij had het geluk dat hij als programmamaker ‘gewoon’ door kon werken. ”Televisieprogramma’s draaien altijd door en we gingen andere soort programma’s maken waar we normaal nooit tijd voor hadden.” Voor de coronapandemie maakte hij de dagelijkse nieuwsvoorziening. Dit was een grote, veel bezochte website en app met een dagelijks sportjournaal. Dit heeft hij jarenlang gemaakt en doet dat nu nog steeds, maar aangezien er geen sport was, was er ook geen dagelijks nieuws.

Ook maakte hij af en toe het programma Andere Tijden Sport, waarbij er in de geschiedenis werd gedoken. Hier was normaal gesproken weinig tijd voor, maar door corona werden dat soort programma’s juist veel meer gemaakt. Mijn Sportzomer is hier nog een voorbeeld van. Het programma waarbij twee gasten een uur lang terugblikken op hun leukste fragmenten van vroeger. Deze gasten liepen uiteen van zangers als Nick en Simon tot voetbalvader en zoon Jan en Youri Mulder. Hier heeft Jeroen uiteindelijk zeven weken lang aan meegewerkt. ”Het was een soort derdelijns programma waar we tijdens corona de tijd voor hadden, terwijl we normaal gesproken altijd druk zijn met eerstelijns verslaggeving. Het was weer eens wat anders.”

Op persoonlijk vlak gaf corona ook een positieve draai aan het leven van Jeroen. Door elke zomer op pad te zijn voor zijn werk, en dat jarenlang, had hij nu eindelijk meer tijd om thuis te zijn met zijn vrouw en kinderen. De meetings waren online, nu nog steeds, wat hem veel tijd bespaart. ”Het is fijn om meer thuis te zijn en tijd door te brengen met mijn gezin. Ik speel meer spelletjes met mijn zoon, wat hij heel leuk vindt. Door hem ben ik zelfs Fortnite gaan spelen!”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *