Column | Door zijn vertrek bij Feyenoord kan Casper van Eijck nog meer tijd besteden aan onderzoek

Column | Door zijn vertrek bij Feyenoord kan Casper van Eijck nog meer tijd besteden aan onderzoek

Casper van Eijck stopt als clubarts van Feyenoord. Daardoor kan hij de komende jaren nóg meer tijd besteden aan zijn “baanbrekende” onderzoek naar alvleesklierkanker. Vorig jaar had ik de eer om de topchirurg kort te spreken. Geloof mij: iedere patiënt is bij Van Eijck in enorm goede handen.

Alle aandacht ging vorige week zondagmiddag in De Kuip, na afloop van Feyenoord-FC Utrecht, uit naar Dick Advocaat, die na een trainersloopbaan van bijna vijftig jaar afscheid nam als clubtrainer. Niet alleen Advocaat vertrekt bij Feyenoord, ook clubarts Casper van Eijck zwaait dus af. Een groot verlies voor de club, want Van Eijck is geliefd bij de spelers en medewerkers, zo laat de club op de website weten.

Bij het grote publiek is Casper van Eijck beter bekend als “Caspertje”. Dat komt door zijn boezemvriend René van der Gijp. De bekende voetbalanalist van het televisieprogramma Veronica Inside heeft de gewoonte om namen van bekende Nederlanders te verkleinen. Zo noemt hij oud-trainers Mario Been en Dick Advocaat steevast “Mariootje” en “Dickie”.

Wie niet beter weet, zou door de uitspraken van Van der Gijp kunnen denken dat “Caspertje” een ‘simpele’ sportarts is, die zich graag bezighoudt met verstuikte enkels en gebroken tenen. Niets is minder waar. Dat is maar een zeer klein deel van zijn werk.

Casper van Eijck is een van de beste chirurgen die ons land rijk is. Hij werkt in het Erasmus MC in Rotterdam en specialiseerde zich in alvleesklierkanker, een bijzonder dodelijke vorm van kanker. Minder dan tien procent leeft vijf jaar na de diagnose nog, meldde het AD vorig jaar.

Support Casper

Daar wil Van Eijck met zijn stichting Support Casper verandering inbrengen. Met benefietwedstrijden en andere evenementen haalt hij geld op voor een onderzoek dat miljoenen euro’s kost, meldde het AD vorig jaar. Van Eijck probeert, samen met een team van medisch specialisten, een manier te vinden om alvleesklierkanker, een tumor in de alvleesklier, tóch te genezen.

Daar kan de topchirurg gepassioneerd over vertellen, merkte ik een paar maanden geleden. Ik liep Van Eijck op een zonnige middag in november tegen het lijf in het Erasmus MC. Van Eijck had net pauze en liep een rondje door de gangen van het ziekenhuis om zijn gedachten te verzetten. Een paar minuten daarvoor voerde hij een ‘slechtnieuwsgesprek’ met een van zijn patiënten. Het kwam er in het kort op neer dat de man waarschijnlijk nog maar kort te leven had.

Op één of andere manier interesseerde het onderzoek van Van Eijck mij al jaren. Dat is op zich best gek, want ik heb gelukkig niemand in mijn omgeving die te maken heeft met deze ernstige vorm van kanker. Omdat het mij zo intrigeerde, besloot ik mijn stoute schoenen aan te trekken en de dokter aan te spreken. “Hoe staat het met uw onderzoek”, vroeg ik brutaal. Hij antwoordde positief en zat op zijn praatstoel. Ruim twintig minuten spraken we over de ontwikkelingen op het gebied van alvleesklierkanker.

Steve Jobs

Van Eijck was uiteraard meer aan het woord dan ik. Ik luisterde ademloos naar zijn anekdotes. Hij vertelde onder meer dat hij voormalig Apple-baas Steve Jobs had geopereerd en dat het onderzoek de goede kant opging, maar dat hij er graag zelf wat meer tijd aan wilde besteden.

Daarom is het goed dat Van Eijck stopt als clubarts bij Feyenoord. Daardoor kan hij nog meer aandacht schenken aan zijn onderzoek. Want een doorbraak op het gebied van alvleesklierkanker is dichterbij dan ooit, verzekerde hij. En dat is goed nieuws voor de tientallen kankerpatiënten die nu nog ten dode zijn opgeschreven.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *