Ondernemers boos over werkzaamheden Reigerstraat in Vlaardingen: ‘Kost ons klanten’

Ondernemers boos over werkzaamheden Reigerstraat in Vlaardingen: ‘Kost ons klanten’

De Reigerstraat in Vlaardingen gaat de deze maand flink op de schop. Een van de belangrijkste wegen in de wijk Holy is acht weken dicht. Daar is niet iedereen even blij mee, want het winkelcentrum dat in de straat zit is daardoor onbereikbaar voor automobilisten. “Dit kost ons klanten.” 

De bekende weg in de wijk Vlaardingen-Holy veranderde sinds maandag in een zandvlakte. Aannemer Heijmans haalde de afgelopen week alle stenen uit de straat, ook de riolering is op sommige plekken afgegraven. De weg, volgens de gemeente een van de meest gebruikte wegen van de wijk, gaat flink op de schop. Deze wordt geasfalteerd en er komen verkeersdrempels in het wegdek. Volgens de gemeente wordt er nu vaak te hard gereden en dat vergroot de kans op ongelukken, schrijft zij in een brief aan omwonenden.

Ondernemer Liam (47), die een snackbar runt in het winkelcentrum aan de Reigerstraat, vindt het een goed idee dat de weg op de schop gaat. “Het is gevaarlijk, want mensen rijden hier soms wel harder dan zeventig kilometer per uur, terwijl je hier eigenlijk maar vijftig mag. Ze stoppen ook niet voor het zebrapad. De afgelopen jaren is er al een aantal keer bijna een ongeluk gebeurd, omdat voetgangers er geen rekening mee houden dat automobilisten op volle vaart doorrijden.”

Kritiek

Hoewel de ondernemer het een goed idee vindt dat de weg wordt aangepakt, heeft hij ook kritiek. Ook andere ondernemers uitten hun zorgen op sociale media, bijvoorbeeld in besloten Facebookgroepen met ondernemers. De strekking van hun verhaal: ze kunnen zich niet vinden in de manier waarop de aannemer werkzaamheden uitvoert.

Liam: “Ze sluiten de weg nu in een keer helemaal af. Wij hadden het beter gevonden om de weg deels af te sluiten, zodat er alsnog wat verkeer overheen kan. Dit is de belangrijkste weg naar ons winkelcentrum. Fietsers en automobilisten kunnen er nu langs. Dit kost ons vast en zeker klanten.”

De ondernemer weet niet precies hoeveel inkomsten hij misloopt, want de werkzaamheden zijn pas een week bezig en volgens hem is het dan te vroeg om de balans op te maken. “Maar feit is”, zegt hij, “dat ik veel klanten heb die met de auto komen, omdat ze in andere wijken wonen. Die kunnen ze nu nergens kwijt, omdat de parkeerplaatsen ook zijn afgesloten. Alleen achter ons pand hebben we een aantal parkeerplekken, maar die worden vaak ingenomen door flatbewoners.”

Ondernemers verbazen zich

Niet alleen de ondernemers verbazen zich over het besluit om de weg in zijn geheel af te sluiten. Ook raadslid Ron Broere van ONS. Vlaardingen doet dat. Hij telde vragen aan het stadsbestuur. “De weg is breed zat om per weghelft af te sluiten. Winkeliers lopen door een volledige afsluiting vermoedelijk inkomsten mis. Het lijkt ons dat dit anders kan.”

Broere vindt het een goed idee dat de gemeente de weg aanpakt. “Het is hier net een racebaan. Wij zouden graag zien dat ook andere wegen in de wijk worden aangepakt, bijvoorbeeld de Holysingel. Daar wordt ook hard gereden.”

Niet iedereen vindt het een probleem dat de weg is opengebroken, blijkt uit een rondgang op het winkelcentrum. Sigrid Vermeulen (28): “Misschien is het inderdaad wel vervelend voor de ondernemers. Ik kom zelf lopend, dus heb er geen last van.” Ook Helma de Visser (64) vindt het geen probleem. “Als het moet dan moet het. Misschien is het wel sneller klaar als de weg helemaal dicht is.”

Dat argument voert de gemeente Vlaardingen ook aan in een brief, die is verstuurd naar de inwoners. “We hebben er zeker naar gekeken om de weg deels af te sluiten”, verduidelijkt een woordvoerder van de gemeente Vlaardingen, ook namens de aannemer. “Dat zou wel betekenen dat de weg nog eens vier weken langer dicht is. We hebben daarom besloten om de weg in een keer goed aan te pakken. Ondernemers zitten op die manier ook minder lang in de problemen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *