Een zomer vol kunst: Start Kunstroute Stichtse Vecht

Een zomer vol kunst: Start Kunstroute Stichtse Vecht

Op dinsdag 1 juni ging de Kunstroute IKToon Stichtse Vecht van start. Om iets vrolijks, kleurrijks en verbindends te brengen in de gemeente, organiseerde bewoner Vera Vandervesse dit initiatief. Haar doel is dat zo de bewoners elkaar weer een beetje beter kunnen leren kennen doormiddel van creativiteit. Ruim 60 (amateur)kunstenaars doen mee en zijn te vinden via een route-app.

Bewoners kunnen vanaf vandaag drie maanden lang genieten van allerlei vormen van creativiteit: fotografie, video, schilderijen, muziek, beeldhouwen. De kunstenaars kunnen hun bezoekers ontvangen in hun atelier, in huis of in de tuin. Het idee is om meegenomen te worden in de wereld van de kunstenaar. De app biedt ook een luisterfunctie, waar je een online tour kan volgen bij alle kunstlocaties. Op deze manier kunnen zieke of kwetsbare mensen toch deelnemen aan dit project.

Omdat 2020 en 2021 volledig in het teken van de coronacrisis stonden, leek het Vandervesse leuk om iets te organiseren. Toen ze in de naastgelegen wijk Zuilen bericht zag over een kunstroute-app, bracht dit haar op ideeën. “Het leek me leuk om ook zoiets te organiseren voor Maarssen en Maarssenbroek. Ik dacht aan 20-25 deelnemers.” vertelt ze, “Maar al snel kreeg ik de vraag uit andere kernen om mee te doen. Ja, hoe vaak kan je ‘nee’ zeggen. Toen heb ik de knoop doorgehakt en ben ik gegaan voor heel Stichtse Vecht.”

Atelier Maarssen doet ook mee aan de Kunstroute. Ze hopen dat ze op deze manier  meer mensen nieuwsgierig kunnen maken naar kunst. “Kom langs in ons atelier en ontmoet enkele leden die bezig zijn met hun eigen creatief werk.” vertelt secretaris Marga op de eerste dag van de Kunstroute. Het atelier gelegen aan het harmonieplein hangt vol met allerlei verschillende kunstwerken. “Van linosneden tot etsen tot schilderijen. Alles is te zien voor de bezoekers van de route.”

Op de eerste dag komen wat fietsers en wandelaars al langs bij het atelier.  Bewoner Pip Witteman doet mee aan de Kunstroute en zoekt via de app de deelnemende kunstenaars op. “Het is erg handig om de route op je mobiel te hebben. Zo kan ik in één oogopslag zien waar welke kunstenaar zit.”

De afgelopen twee maanden is de organisator bezig geweest met het organiseren van de Kunstroute Stichtse Vecht als burgerinitiatief. Het is geheel vrijwillig en er zit geen vereniging of stichting achter. Het vergde veel tijd en energie volgens Vandervesse: “Ik had gerekend op ongeveer 25 deelnemers, uiteindelijk zijn het er bijna 60 geworden.” Ze hield zich bezig met social media, het verspreiden van informatie en alle bewoners en kunstenaars te woord te staan.

Wethouder Frank van Liempdt opende vandaag de route  bij het schildpad standbeeld in wijkpark Maarssenbroek. “Grote waardering voor dit particuliere initiatief, ik ga zeker de route fietsen,” aldus de wethouder.

Organisator Vandervesse vertelt over een eerder initiatief. In 2018 richtte ze de eerste kunstroute van Maarssenbroek op. Ze woont in Maarssenbroek en vond het na meer dan 20 jaar vreemd dat kunstroutes nooit over de brug kwamen. “Ik wilde niet geloven dat er in dit deel van Stichtse Vecht geen (amateur)kunstenaars zijn. En ik had gelijk: het werd een groot succes met meer dan 40 deelnemers.” legt ze uit. Om het laagdrempelig en toegankelijk te houden voor iedereen, kreeg de route de naam: ‘Kunst met een kleine k en grote K’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *