Oranjevlaggen en andere versiersels: Kruidenbuurt in Vlaardingen klaar voor sportzomer

Oranjevlaggen en andere versiersels: Kruidenbuurt in Vlaardingen klaar voor sportzomer

Tientallen oranjevlaggetjes aan de huizen, voetbalshirts vastgetimmerd op de voordeur en oranje stoepkrijt op de tegels. Het is duidelijk: in de wijk de Kruidenbuurt in Vlaardingen zijn ze helemaal klaar voor de sportzomer, waarin onder meer het EK voetbal en de Olympische Spelen plaatsvinden. “We willen het liefst een groot televisiescherm in de straat zetten, maar dat lijkt ons niet zo verstandig vanwege het coronavirus.”

In de brandende zon staat Bastiaan (45) in zijn oranje voetbalshirt op een keukentrap. Het is zo’n 25 graden en daarmee de eerste échte zomerdag van het jaar. Dat weerhoudt hem er niet van een hele lading oranjevlaggetjes in de wijk de Kruidenbuurt in Vlaardingen-Holy op te hangen. In totaal bevestigt hij vanavond samen met buurman Rick (37) honderden vlaggetjes aan lantaarnpalen, tuinhekken, voetbaldoeltjes en schuttingen.

Bastiaan: “We zijn een kleine en hechte wijk. Veel van onze buren betalen bijvoorbeeld mee aan de versiering. Eigenlijk doen we dit tijdens iedere sportzomer. Het is een leuk gezicht. Onze kinderen worden helemaal wild als ze het zien en vragen soms in de winter al of we de vlaggetjes gaan ophangen. Je merkt dat veel mensen er vrolijk van worden.”

Dat blijkt wel als er pakketbezorger Brian (28) de wijk binnenrijdt en in de Bingelkruid stopt om snel en foto te maken van de versiersels. “Leuk dat die mensen de moeite nemen om dit te doen. Het bezorgt direct een lach op mijn gezicht.” Ook Petra (50), die ook in de Kruidenbuurt woont, is enthousiast. “Dit initiatief tekent de saamhorigheid in de wijk. Ik denk dat niet heel veel wijken dit doen. Leuk dat deze mannen de moeite nemen om de buurt te versieren.”

Niet enthousiast

Van Klaas (80), bewoner van de Bingelkruid, “hoeven die versieringen eigenlijk niet zo”. “Dat zal de leeftijd misschien wel zijn. Ik word er niet enthousiast van, maar ik heb er ook geen last van hoor. Als iedereen het leuk vindt, moeten ze het zeker doen. Het hangt mij niet in de weg.”

De Kruidenbuurt ademt sport, zegt Rick. “We kijken vaak in de tuin naar voetbalwedstrijden en ook met de Olympische Spelen willen we nog weleens met een paar gezinnen bij elkaar gaan zitten.” De buurt hoeft zich deze zomer dan ook zeker niet te vervelen. Naast het EK voetbal en de Olympische Spelen vinden er ook nog andere toernooien plaats, zoals de Tour de France en tennistoernooi Wimbeldon. Max Verstappen komt daarnaast op 6 juni nog in actie tijdens de Formule 1. Bastiaan: “Als hij eerste wordt, is het hier altijd een gekkenhuis. Mensen rennen dan bijna naar buiten van blijdschap.”

Groot scherm

Het was eigenlijk de bedoeling om een groot scherm te kopen zodat de buurt samen de sportevenementen kan bekijken op een schoolplein, zegt Rick. “Dat leek ons echt een leuk idee, maar misschien is dat toch nog niet zo verstandig. We hebben nog steeds te maken met het coronavirus en ik verwacht niet dat iedereen voor de start van het EK ineens is gevaccineerd. Dat plan stellen we dus uit naar volgende sportzomer.”

De mannen zijn niet van plan om te stoppen met het versieren van de straten in de Kruidenbuurt. “Zolang de mensen in de wijk het leuk blijven vinden, gaan we zeker door. Hopelijk kunnen we volgende sportzomer nog uitbundiger feestvieren dan dit jaar. Het is dankbaar werk. Je krijgt er veel lachende gezichten voor terug.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *