Paulien Morsch over huiselijk geweld voor- en tijdens de coronacrisis

Paulien Morsch over huiselijk geweld voor- en tijdens de coronacrisis

Paulien Morsch (32) werkt als communicatiespecialist bij de Kindertelefoon. Ze vertelt over de meldingen van huiselijk geweld van voor- en tijdens de coronacrisis. Morsch maakt zich zorgen: “het aantal gesprekken over eenzaamheid, depressie en suïcidale gedachtes is verdubbeld.” 

Morsch werkt bij de Kindertelefoon, een Nederlandse organisatie waar kinderen tot achttien jaar gratis mogen bellen om te praten over welk onderwerp dan ook. Ze is onder andere verantwoordelijk voor de PR, externe communicatie en onderzoeken naar buiten brengen, zoals ‘Wat kinderen bezighoudt in coronatijd’ en ‘Kindertelefoon voert nog steeds alarmerend veel gesprekken over emotionele problemen’.

Krijgen jullie nu meer telefoontjes over huiselijk geweld dan voor de coronacrisis?

“Absoluut. We voeren veel gesprekken over huiselijk geweld. Niet alleen slachtoffers maar ook getuige. Alhoewel, dat is ook een slachtoffer maar dan indirect. Om het even duidelijk aan te geven, in 2019 voerden we gemiddeld veertien gesprekken per dag met betrekking tot huiselijk geweld. In de eerste lockdown waren dat er gemiddeld zestien per dag en in de tweede lockdown gemiddeld achttien. Het steeg dus enorm.”

Hebben jullie het tijdens de coronacrisis ook anders aan gepakt?

“Achter de schermen moesten we het wel anders aanpakken. Normaal gesproken, in een coronavrij jaar zal ik maar zeggen, is 24% van het contact een chatgesprek. Dit steeg ook in tijden van corona. Dit steeg namelijk naar 29%. De reden daarvan is bijvoorbeeld dat je niet meer durft te bellen omdat je moeder in dezelfde ruimte zit. In de coronatijd zit je continu op elkaars lip. Chatten kan lijken op gamen of je huiswerk maken. Het chatten kost in het algemeen meer tijd dan bellen en dat merkte wij als organisatie wel. Dus dat moesten we anders aanpakken. De aanpak van het gesprek, de gesprekstechnieken, die blijven hetzelfde.”

Je noemt percentages, hebben jullie onderzoek gedaan tijdens de coronacrisis?

“Klopt. In de eerste lockdown, maar ook de tweede lockdown waar we nu eigenlijk nog in zitten, hebben wij onderzoek gedaan. Op die manier kwamen we erachter wat er allemaal veranderd is. Wat bijvoorbeeld in dit onderzoek naar voren kwam, is dat er in een corona vrij jaar 27% van de gesprekken met jongens is. In het afgelopen jaar is dat gestegen naar 45%. Om even aan te geven hoe groot het verschil is van voor en tijdens de coronacrisis, normaal gesproken hebben we 1100 gesprekken per dag, in 2020 bereikte we een piek van tweeduizend gesprekken per dag.” 

Wat valt u op aan de gesprekken voor en tijdens de corona crisis?

“Voorheen belden veel tieners over verliefdheid, verkering, vrijen. Dit is in de corona tijd heel anders. Misschien komt dat ook wel doordat ze nauwelijks op school waren. Dan heb je natuurlijk minder ‘kans’ om verliefd te worden omdat je alleen je scherm hebt. Aan het begin van de coronacrisis belden de kinderen meer over praktische zaken. ‘Mag ik m’n oma wel zien?’ ‘Wanneer kan het weer?’ Dat soort dingen. In de loop van het jaar zagen we die gesprekken wel afnemen.”

Uit de voorlopige cijfers van het CBS blijkt dat het aantal anonieme meldingen bij onder andere Veilig Thuis organisaties is gestegen, ten opzichte van het jaar daarvoor. Hebben jullie dat ook gemerkt?

“Van andere organisaties lees ik daar ook berichten over. Bij ons is het in principe anoniem. Pas als wij een casus doorsturen naar een organisatie zoals VeiligThuis, kun je de anonimiteit niet meer waarborgen. Als ze dan aan de slag gaan en bij het gezin thuis moeten komen, is het niet meer anoniem. Wij zijn er natuurlijk om gesprekken te voeren en te helpen, we zijn geen meldpunt.”

Wat ging er volgens u in de coronacrisis wel goed?

“Wat ik bijvoorbeeld van de vrijwilligers hoor, is dat de kinderen heel veerkrachtig zijn. Als ze een tijdje in gesprek zijn met een van de medewerkers komen ze zelf met goede ideeën. De kinderen zijn heel oplossingsgericht. Daarnaast kun je uit de gesprekken opmaken dat de kinderen school toch heel erg missen. Het is voor veel een plek waar ze hun energie kwijt kunnen. Voorheen zagen kinderen het toch meer als een verplichting.”

Is er nog een onderwerp waar jij je sinds de coronacrisis meer zorgen om maakt?

“In de loop van het corona jaar zagen we dat er veel meer kinderen en met name tieners praten over eenzaamheid, depressie, suïcidale gedachtes. Deze onderwerpen vallen onder het hoofdonderwerp emotionele problemen. Het is zelfs bijna verdubbeld, om precies te zijn 49% meer naar een maand voor corona. Misschien gaat dat ook niet meer over, maar dat kan ik natuurlijk niet inschatten. We blijven daar onderzoek naar doen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *