De KNVB regio cup gaat begin juni van start

De KNVB regio cup gaat begin juni van start

In april stond de start van de regio cup nog op losse schroeven. Door dalende coronabesmettingen en versoepelingen van de coronamaatregelen kan de regio cup in juni wel van start gaan. Op zaterdag 5 juni kan er na acht maanden weer in competitie verband gespeeld worden in het Nederlandse jeugdvoetbal. De regio cup maakt dit mogelijk en gaat met ingang van het eerste weekend van juni van start. Niet alle voetbalclubs doen mee met de regio cup. Clubs mogen zelf beslissen om wel of niet mee te doen. Waarom kiezen clubs ervoor om niet mee te doen met de regio cup?

Alle jeugdteams met de leeftijdscategorieën tot en met achttien jaar mogen de regio cup spelen op juni als ze met hun club staan ingeschreven. Voetbalclubs spelen na een periode van acht maanden weer tegen andere clubs. In de regio cup wordt er gespeeld tegen clubs in de buurt om mensen zo reisbewegingen tegen te gaan. Dit wordt gedaan om verdere besmettingen van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen. Het liefst wil de KNVB de afstand tussen de voetbalclubs zelfs op fietsafstand hebben, als dat mogelijk is. De regio cup bestaat in totaal uit vier speelrondes, clubs spelen dus in vier weekenden in totaal vier wedstrijden.

In het voetbalseizoen 2020-2021 is het in verband met het coronavirus niet mogelijk geweest in het jeugdvoetbal om competitie voetbal tegen andere clubs te spelen. De reguliere voetbalcompetities konden dit seizoen niet meer hervat worden. Als oplossing is de KNVB met de regio cup gekomen om in dit seizoen toch competitie voetbal te spelen.

33 duizend voetbalclubs in Nederland staan ingeschreven voor de regio cup. Deze hoeveelheid clubs tellen in totaal 50o duizend spelers die mee zullen doen met de regio cup. Niet alle voetbalclubs in Nederland doen mee met de regio cup. Een reden hiervoor kan bijvoorbeeld zijn dat sommige clubs al in de nieuwe teamsamenstellingen wilde spelen. De regio cup geldt namelijk voor alle teamsamenstellingen van het seizoen 2020-2021, dat betekent dat spelers die van een andere club zijn gekomen niet aan de cup mee zouden kunnen doen.

Een Utrechtse club die ervoor gekozen heeft om niet deel te nemen aan de regio cup is Usv Hercules. Robin van Alfen (coördinator van de onderbouw en hoofdtrainer van de jo19-1 bij Usv Hercules) zegt hierover het volgende: ‘de regio cup is een alternatieve competitie, die ingericht is op basis van dat er een bijna een jaar niet in competitieverband gevoetbald is. Dat is natuurlijk heel goed nieuws voor veel voetbalclubs, alleen het nadeel hiervan is dat er niet op niveau wordt ingedeeld. Als er wedstrijden gespeeld worden waar het niveau te ver uit elkaar ligt, dan zijn dat geen leuke wedstrijden.’ Usv Hercules heeft ervoor gekozen om de breedte teams (niet-selectie teams) wel deel te laten nemen aan de regio cup, maar de selectieteams niet. ‘De selectieteams zijn teams die naast plezier, een groter belang hebben in de jeugdopleiding om te ontwikkelen dan de niet-selectie teams. De selectieteams hebben voor die ontwikkeling dan wel de juiste weerstand nodig om dit voor elkaar te krijgen’, zegt Van Alfen. De selectieteams van Hercules hanteren sinds maandag 31 mei ook al de nieuwe teamindelingen voor het seizoen 2021-2022. De club regelt met deze teams zelf welke wedstrijden er in de voorbereiding gespeeld kunnen worden tegen clubs die ook niet ingeschreven staan bij de regio cup.

Volgens de KNVB is het heel fijn dat het kabinet vervroegd de stap heeft gezet om het spelen van de wedstrijden tegen andere clubs weer mogelijk te maken. Daarnaast is de KNVB blij dat de kinderen weer kunnen gaan bewegen. Jan Dirk van der Zee (directeur amateurvoetbal KNVB): ‘Al jarenlang proberen we in de strijd tegen bewegingsarmoede meer jeugd aan het sporten te krijgen. Tijdens de coronapandemie is het sporten door kinderen zelfs naar een dieptepunt gedaald. Bewegen is echter geen bijzaak want het stimuleert de gezondheid en bestrijdt ernstige kwalen in de toekomst. Daarom zijn we blij dat deze teams weer een prikkel krijgen om te blijven voetballen.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *