Column: Thuiswerken als je student bent

Column: Thuiswerken als je student bent

De laatste tijd kom ik regelmatig berichten tegen over dat thuiswerken na de coronacrisis gewoon doorgaat. Ik ben student dus de kans dat ik na de zomervakantie weer in de collegezalen zit is vrij groot. Dat is natuurlijk hartstikke gezellig maar naar mijn mening ook een stuk minder efficiënt. Ik zou het best prima vinden om ook af en toe thuis een les te volgen.

Uit onderzoek van het Centraal Plan Bureau blijkt dus dat mensen na de coronacrisis acht uur per week thuis gaan werken. Maar dat hangt natuurlijk wel af van welke sector je bekijkt. Ik kan natuurlijk wel raden welke dat zijn: de bouw, de horeca en de zorg. In die drie sectoren werk je natuurlijk niet thuis. Toevallig werkte ik in de horeca voordat alles dicht ging. Toen koos ik ervoor om in de zorg te gaan werken. Dan had ik in ieder geval een inkomstenbron. Of ook wel, dit onderzoek en de verwachtingen voor na de crisis betekenen voor mij niks bijzonders. Ik ben blij dat er in ieder geval nog beroepen zijn waar die uitzondering voor zijn. Maar wat ik me momenteel wel af vraag, waar is het onderwijs in dit verhaal? Dat valt op dit moment ook onder thuiswerken. Er zijn wel onderwijsinstanties die zeggen dat ze na de coronacrisis ook online les willen geven. Maar vanuit de overheid zijn daar geen onderzoeken naar gedaan.

Thuis lessen volgen is voor mij heel efficiënt. Je volgt de les, wanneer mede studenten in gesprek zijn zoek je een nieuw onderwerp voor een artikel, je schrijft een planning en kunt heel gemakkelijk aan de beurt komen door ‘je handje op te steken’. Dan heb ik ten slotte nog een positieve factor aan het volgen van online lessen. Een paar weken geleden kregen wij drie hoorcolleges. Ik zette het volume van mijn laptop op zijn hardst en ging ondertussen schoonmaken. Twee vliegen in één klap. Het werkt voor mij super goed, ik ben met m’n handen aan het werk en luister ondertussen naar de les. Op een of andere manier sla ik dan alles veel beter op dan wanneer ik naar het scherm zit te staren. Als ik dan een ingewikkeld woord hoor en het even niet begrijp, loop ik naar mijn laptop en ga ik even zitten. Vaak kijk ik na de les nog de PowerPointpresentatie, dan weet ik zeker dat ik alles heb meegekregen. Tuurlijk zitten er ook wel nadelen aan maar daarom zou het ook handig zijn dat de lessen zowel fysiek als online zouden zijn. Dan compenseert het elkaar.

De conclusie is dus dat het prettig is om online lessen te volgen. Zodat ik zelf kan bepalen hoe het voor mij het beste werkt. Dat wissel je dan af met de fysieke lessen, zodat het samenwerken gewoon soepel verloopt en ik misschien eens mijn mede studenten kan leren kennen. Tot zover mijn onderzoek. Zullen we in het onderwijs na de corona crisis, als die ooit echt voorbijgaat, ook acht uur per week gaan thuiswerken?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *