Voorbereiding voor de ‘heropening’ van theaterzalen in Utrecht

Voorbereiding voor de ‘heropening’ van theaterzalen in Utrecht

Aanstaande zaterdag, 5 juni, gaan er weer versoepelingen in. De bioscopen, musea maar ook theaterzalen mogen weer gedeeltelijk open. ZIMIHC heeft drie theaters in Utrecht en de locaties hebben zich op verschillende manieren voorbereid.

“Bij ons is er eigenlijk niets veranderd dan voor deze lockdown. De lijnen in het gebouw en de stickers op de stoelen om afstand te houden zijn hetzelfde”, zegt Ali Authman, de verhuurmedewerker van het ZIMIHC theater Stefanus in Overvecht. Dit weekend vinden er alleen enkele repetities plaats, pas vanaf dinsdag wordt de agenda gevuld met andere activiteiten zoals dansvoorstellingen en voorbereidingen van een ROC.  “Vanaf midden december werd er weer van alles geannuleerd dus ik had genoeg te doen. In die tijd ging ik achter de reserveringen aan om te vragen of ze wouden annuleren of verplaatsen. Nu gaat het dus andersom.”

Druk bezig

In tegenstelling tot de locatie in Overvecht is het theater in de Wittevrouwen druk bezig met alle voorbereidingen. “We hebben zondag voor het eerst weer iets in de zaal dus we hebben de tribune indelingen zojuist gemaakt. Er hangen nu ook weer lintjes zodat de mensen wel anderhalve meter afstand houden”, zegt Pete Barnes, locatie-coördinator van ZIMIHC Wittevrouwen. “Daarnaast krijgen we vandaag zonnepanelen dus het is helemaal gekkenhuis.” In de tijd dat deze locatie dicht was hebben ze zich, met het idee dat er pas na de zomervakantie weer meer mocht, gericht op de inrichting en verzorging van het pand. “Drie van de vijf studio’s hebben we geschilderd. We hebben het binnen gemoderniseerd en buiten aantrekkelijker gemaakt. Er staan nu nieuwe plantenbakken.”

Eerder dan verwacht

Vorige week dinsdag werd tijdens de persconferentie bekend dat alles vervroegd open zou gaan. In eerste instantie zou alles 9 juni open gaan maar dat werd 5 juni. Bij het theater in Wittevrouwen staat aanstaande zondag nog een online streaming gepland. “Naast dat we er voor moeten zorgen dat de internetverbinding goed is, kunnen we ook de zalen voor fysieke repetities klaar maken”, zegt Barnes enthousiast. “Er is voor volgende week zaterdag ook spontaan een voorstelling gepland”, voegt hij eraantoe. Daarnaast is de horeca op deze locatie weer geopend, dus de bar zal vandaag ook gevuld moeten worden. “Je merkt dat iedereen die hier werkt enthousiast en blij is dat alles weer gaat beginnen.”

Kunstroute in de wijk

Volgens Barnes heeft de coronacrisis ook mooie dingen met zich mee gebracht. Zo hebben ze een kunstroute in de wijk georganiseerd, dat is bezocht door meer dan drieduizend mensen. “Dat hadden we misschien niet gedaan als alles in januari weer open ging.” Deze creatieve manier van denken wil Barnes graag doorzetten. Het heeft de samenwerking volgens hem ten goede gedaan.

Geen afstand houden

In de lijst met versoepelingen vanaf 5 juni staat onder andere dat kunst- en cultuur beoefend mag worden voor alle leeftijden. Als er tijdens het oefenen geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden, hoeft dat niet. Er is wel een maximaal aantal mensen per ruimte, namelijk niet meer dan 50, exclusief docent. Barnes kreeg, na de persconferentie vorige week, berichten van groepen die eerst onderling gingen overleggen of ze dat wel wilden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *