Mischa (43) is fotograaf bij grote sportwedstrijden: “Voelt niet als werk”

Mischa (43) is fotograaf bij grote sportwedstrijden: “Voelt niet als werk”

Soms staat sportfotograaf Mischa Keemink uit Schiedam ‘s middags langs het veld bij een voetbalwedstrijd waarbij vijftig toeschouwers aanwezig zijn en zit hij twee uur later in een bomvolle Kuip. Binnen zeven jaar groeide zijn grootste hobby uit tot serieus werk. Vorige week stond hij voor het eerst op de voorpagina van Voetbal International. “Sportfotografie is óók topsport.”

Mischa Keemink (43) zit op een terras in het centrum van Rotterdam en noemt een lijst van Schiedamse amateurvoetbalclubs in sneltreinvaart op. Het zijn de vier verenigingen waar hij jarenlang voor speelde. Bij VVK, PPSC, Kethel Spaland en SVDPW stond hij meer dan twintig jaar in de spits en zorgde hij regelmatig voor doelpunten.

Zijn hoogtepunt kende hij door namens PPSC te scoren tegen Feyenoord en Sparta. In beide oefenwedstrijden mocht zijn treffer niet baten. “Het werd uiteindelijk 1-15 en 1-9, maar het was wel een geweldige ervaring”, blikt hij lachend terug.

Na jarenlang op zaterdag- en zondagmiddag “ploeteren” op het voetbalveld lonkte het bekende zwarte gat toen hij bekendmaakte te stoppen met voetballen. Keemink besloot niet stil te zitten en ging wedstrijdverslagen van voetbalwedstrijden schrijven. “Voor mij was dat toen het beste alternatief op zelf voetballen. Je blijft toch met het spelletje bezig.”

“Elke sporter verdient aandacht”

Eerst maakte hij verhalen voor de sportpagina’s van het AD Rotterdams Dagblad. Daarna zette hij een platform op waar mensen het sportnieuws uit Vlaardingen, Schiedam, Maassluis en Hoek van Holland kunnen volgen. Keemink: “Ik vind dat iedere sporter aandacht verdient, op welk niveau je ook speelt. Daarom ben ik Waterwegsport.nl begonnen. Wij willen iedere sportdiscipline in het Waterweg-gebied belichten. Van hockey tot cricket en van voetbal tot tafeltennis.”

Keemink, die ook fotografeert voor zijn eigen website, staat in deze missie al lang niet meer alleen. “Inmiddels hebben we meer dan tien redactieleden, die allemaal hun eigen sportclub volgen en daar over schrijven. Daarnaast zijn er nog een verschillende fotografen aangesloten. In de eerste maanden deed ik bijna alles zelf en bezocht ik op zaterdagmiddag soms wel zes wedstrijden. Op mijn scooter reed ik dan heel de regio door. Zeker met slecht weer was dat niet altijd een pretje. Dan moet je alle spullen met doeken beschermen tegen de regen. Maar wel geweldig om te doen.”

Voor Keemink, die in het dagelijks leven werkt bij waterschap Hollandse Delta, is fotografie tegenwoordig zijn grootste hobby. “Ik heb er geen opleiding voor gevolgd. Fotografie moet je echt in de praktijk leren. Ik ben ooit begonnen met kleine, oude camera, waarop amper technische instellingen zaten. Termen als zoals sluitertijd en ISO-waarde waren vreemd voor mij.”

Die tijd is inmiddels al een tijdje voorbij. “Ik heb nu veel betere camera’s en lenzen. Daar spaarde ik hard voor. Fotospullen zijn best prijzig. Voor een lens betaal je al snel een paar duizend euro. Je kunt wel stellen dat mijn hobby financieel uit de hand is gelopen.”

Sparta en Feyenoord

Zijn hobby levert ook wat op, want Keemink fotografeert al jaren niet alleen meer in het Waterweg-gebied bij amateursportwedstrijden waar soms een handvol toeschouwers naar wedstrijden kijkt. Hij zit bijvoorbeeld regelmatig langs de lijn bij duels van Feyenoord, Sparta, Excelsior en het Nederlands Elftal. Daarnaast is hij aanwezig bij andere grote sportevenementen, zoals wedstrijden van kickbokser Rico Verhoeven en het WK beachvolleybal.

Keemink lachend: “Twee jaar geleden fotografeerde ik ‘s middags bij een duel in de vierde klasse van het amateurvoetbal. Een paar uur later zat ik bij Nederland-Frankrijk. Toen had ik ineens Kylian Mbappe en Matthijs de Ligt voor mijn lens. Dat is toch wel een verschil, maar hartstikke leuk. Amateurvoetbal blijft voor mij pure hobby.”

Hoe hij binnenkomt bij al die grote wedstrijden? “Je moet als eerste keihard werken, meters maken en kwaliteit leveren”, weet Keemink. “Daarnaast is het in het begin handig als je een goed netwerk hebt. Daardoor kom je bijvoorbeeld binnen bij Sparta en Feyenoord. Voor mij was en is Waterwegsport.nl natuurlijk in eerste instantie het platform waarvoor ik fotografeerde. Later komen daar veel meer opdrachtgevers bij, waardoor je ook een sportpas kunt aanvragen, waarmee je naar grote wedstrijden mag. Maar het gaat niet vanzelf. Je moet er veel tijd insteken. Ik heb bijvoorbeeld vrijdagavonden dat ik naar Kerkrade of Leeuwarden rij, ook als het sneeuwt.”

Eerste keer bij het betaald voetbal

De eerste keer langs de lijn bij een wedstrijd in het betaald voetbal kan Keemink zich nog goed herinneren. “Dat was bij Sparta. Ik had geen idee waar ik naartoe moest en hoe het allemaal werkte in de perskamer en interviewruimtes na afloop van de wedstrijd. De eerste keer was dat allemaal spannend, maar dat went heel snel. Inmiddels doe ik veel voor deze club. Ik maak bijvoorbeeld foto’s voor de presentatiegids.”

De Schiedammer fotografeert tegenwoordig onder meer voor ProShots, een fotopersbureau dat beelden levert aan bekende tijdschriften, kranten en websites zoals het AD en ESPN. “Als fotograaf heb je ook wedstrijdspanning. Ik wil altijd het perfecte plaatje hebben. Daarbij komt dat opdrachtgevers verlangen dat je de beelden tijdens de wedstrijd doorzet. Dat is niet altijd makkelijk, zeker niet als het flink regent of er een vuurwerkbom voor je neus ontploft. Toch voelt het eigenlijk nooit als werk. Ik voel me bevoorrecht dat ik zo dicht op het spel mag zitten.”

Des te mooier is het dan om de foto’s later terug te zien in grote bladen of tijdschriften, vertelt Keemink. “Een paar weken geleden stond ik met een foto van Dick Advocaat voor het eerst op de voorpagina van Voetbal International. Dat blad las ik vroeger al en als jouw foto dan op de voorpagina staat, is dat wel een mooi moment.”

De sportfotograaf kijkt met vertrouwen naar de toekomst en is zeker niet van plan om stil te zitten. “We willen Waterwegsport.nl uitbouwen op zakelijk gebied. Wij willen hét platform worden dat bedrijven helpt met hun sociale media. Die expertise hebben we in huis. Daarnaast blijf ik persoonlijk zeker doorgaan met fotograferen. Maar mijn gezin, vrouw en twee kinderen, staat uiteraard altijd op nummer één. Zij moeten ook de aandacht krijgen die ze verdienen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *