Nienke (17) doet havo-examen in coronatijd: “Ik had liever meer begrip voor examen-leerlingen gezien”

Nienke (17) doet havo-examen in coronatijd: “Ik had liever meer begrip voor examen-leerlingen gezien”

Na wekenlang stressen en blokken, begon Nienke Tammer (17) op maandag 17 mei aan haar havo-eindexamen. Het is de afgelopen maanden voor eindexamenleerlingen van middelbare scholen spannend geweest of er überhaupt nog centrale examens afgenomen zouden worden. Toch koos de overheid eind 2020 er voor om de centrale examens door te laten gaan.

Examenleerlingen die in 2020 het centraal examen zouden moeten afleggen, hebben dit door de maatregelen dat het coronavirus met zich meebracht, niet hoeven doen. Het diploma van ongeveer 200.000 eindexamenkandidaten hing door het wegvallen van de centrale examens nog enkel af van de resultaten van de schoolexamens, die eerder in het jaar al waren afgenomen. Doordat het coronavirus tot op heden nog niet weg te denken is, was het voor veel leerlingen spannend of zij dit jaar wel of geen eindexamen zouden moeten gaan doen.

Havo in Soest

Nienke Tammer (17) heeft zes jaar havo gevolgd op het Griftland College in Soest. Nienke was naar eigen zeggen enigszins verbaasd toen zij hoorde dat de centrale examens ‘gewoon’ door zouden gaan: “Ik had het eigenlijk niet verwacht. Wij zaten een jaar langer thuis in vergelijking met de leerlingen van vorig jaar”, vertelt Nienke.

De overheid kondigde op 12 februari van dit jaar aan dat er extra maatregelen getroffen zouden worden voor eindexamenleerlingen. Deze maatregelen zouden leerlingen tegemoetkomen voor het gemiste onderwijs van het afgelopen jaar. Afgezien van de mogelijkheid voor twee herkansingen eneen extra tijdvak om examens te kunnen spreiden, mogen de leerlingen eventueel ook één vak niet mee laten tellen. Een belangrijke voorwaarde is dat dit geen kernvak mag zijn, zoals Nederlands, wiskunde of Engels.

Snapt keuze van de overheid

Havo-leerlinge Nienke snapt dat de keuze van de overheid om de examens toch door te laten gaan, maar had het stiekem toch liever anders gezien. “Je kunt examens natuurlijk niet uit blijven stellen. Toch had ik liever gehad dat wij enkel centrale examens af moesten leggen voor kernvakken of vakken die nodig zijn voor een vervolgopleiding,” aldus Nienke.

Examenleerlingen van dit schooljaar hebben relatief gezien meer onderwijs gemist dan leerlingen die vorig jaar examen zouden moeten doen: “Wij als leerlingen van dit schooljaar hebben een veel grotere achterstand dan leerlingen die vorig jaar examen zouden moeten doen. Wij hebben een jaar langer thuisgezeten, dat hakt er in,” zegt Nienke ietwat gefrustreerd. “Ik heb het gevoel dat wij als leerlingen niet geheel serieus genomen worden. Het komt er in principe op neer dat wij pech hebben, en daar moeten we het maar mee doen”.

Lagere N-term

Nienke vertelt dat de school haar en haar klasgenoten vertelde dat er niet op dezelfde manier genormeerd kon worden als voorgaande jaren, terwijl dit naar haar gevoel wel gaat gebeuren: “Er zijn het hele jaar al super lage N-termen gehanteerd”.

Tot nu toe denkt de havo-studente Nienke tevreden te kunnen zijn over haar resultaten. De 17-jarige doet buiten de reguliere kernvakken ook examen in Wiskunde A, Duits, Economie, NLT, Scheikunde en Biologie. “Ik baalde alleen van economie. We hebben niet alle stof kunnen behandelen door de sluiting van de scholen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *