Justin (18) loopt stage in coronatijd: “Het is ontzettend lastig om een geschikte plek te vinden”

Justin (18) loopt stage in coronatijd: “Het is ontzettend lastig om een geschikte plek te vinden”

Justin Hoogewoonink is 18 jaar oud en zit momenteel in het tweede jaar van de mbo-opleiding junior accountmanagement op het MBO Amersfoort. Door de pandemie en de twee lockdowns, was het lastig voor studenten om een geschikte stageplek te vinden. Ondanks dat ons land steeds verder van het slot gaat, is het zoeken van een stageplek nog steeds een hele uitdaging.

“Ik denk dat ik ondertussen wel meer dan tien keer gesolliciteerd heb voor een stage,” zegt Justin terneergeslagen. Door de coronacrisis hebben werkgevers hun handen vol aan het begeleiden van eigen medewerkers. Ook zijn er bedrijven die nagenoeg of zelfs helemaal stilliggen als gevolg van de meerdere langdurige lockdowns.

Gegeven het feit dat mbo-opleidingen voor een groot deel gericht zijn op praktijkonderwijs, is het stage lopen van groot belang. “Wij moeten op school zelf zorgen voor een geschikte stage. Als we geen stage vinden dan leidt dat tot studievertraging. Dat wil je natuurlijk al helemaal niet” aldus junior accountmanagement-student Justin.

Niet alleen studenten zoals Justin maken zich zorgen, maar ook verschillende organisaties zitten met de handen in het haar. Onder andere Stichting Gehandicaptenzorg Nederland en Bouwend Nederland slaan alarm in een open brief: “Mbo’ers zijn de ruggengraat van onze economie en cruciaal in de techniek, bouw en gezondheidszorg. Tijdens hun studie doen ze kennis op over het vakgebied dat ze hebben gekozen, maar de praktische ervaring van een stage is daar onlosmakelijk mee verbonden”, laten de verontruste organisaties in de brief weten.

“Ik en mijn klasgenoten hebben vorig schooljaar een achterstand van drie maanden aan stage opgelopen. We zijn nog steeds bezig om het in te halen”, zegt Justin. De 18-jarige mbo’er is twee keer per week samen met zijn klasgenoten werkzaam bij een sales georiënteerd bedrijf in Amersfoort. “Leuk is het niet, om eerlijk te zijn. Mijn school heeft geregeld dat wij daar als klas twee keer per week stage kunnen lopen. Het is beter dan niets natuurlijk.” Ondanks dat Justin stage kan lopen, had hij het liever toch anders gezien: “Ik had liever zelf een passend bedrijf uitgekozen, wat aansluit bij mijn passies. Helaas kan dat niet, geen enkel bedrijf neemt stagiairs aan”, legt Justin teleurgesteld uit.

Volgens de laatste cijfers is er nu een tekort van ongeveer twintigduizend stageplekken voor het mbo. Dat blijk uit cijfers van het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven), een organisatie dat leerbedrijven begeleid en erkent. Studenten kunnen hier terecht voor een stage van gecontroleerde kwaliteit. Het SBB pleit voor een creatievere invulling van de stage-uren. Justin lijkt zo’n nieuwe invulling van de stage-uren wel wat: “Ik zou er geen problemen mee hebben als ik niet van negen tot vijf zou moeten werken. Alles is dicht, ik heb toch niets anders te doen. Bovendien is het voor iedereen passen en meten in deze bizarre tijd.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *