Misdaadserie Peaky Blinders: na negen jaar populairder dan ooit

Misdaadserie Peaky Blinders: na negen jaar populairder dan ooit

Mysterious portrait of retro 1920s english gangster with flat cap.

Misschien wel dé hitserie van dit moment: Peaky Blinders. De eerste aflevering ging in september 2013 in première. Nog steeds worden er nieuwe afleveringen gemaakt, met seizoen zes dat aanstaande is. Wat maakt de serie, na bijna negen jaar, nog steeds zo populair?

De eerste aflevering ging op 12 september 2013 op BBC Two in première. Met op dit moment 30 afleveringen en vijf seizoenen en een zesde seizoen aanstaande, is de serie nog ver van het einde. Naar verluid heeft scriptieschrijver en bedenker Stephen Knight het verhaal van seizoen zeven ook al klaar liggen. Wanneer dit precies gaat komen, is nog onbekend. Tijdens de BAFTA Awards in 2018 ontving de serie de award voor beste drama serie en in 2020 de NME Award voor beste TV show. Hiernaast heeft hoofdrolspeler Cillian Murphy, spelend als Tommy Shelby, in 2017 en 2018 de Irish Film and Television Award gewonnen voor beste acteur. Een zeer succesvolle serie dus.

De serie wordt geproduceerd door BBC Studios en sinds seizoen vijf vinden de premières plaats op BBC One, in plaats van Two. Hoewel de premières daar plaatsvinden, worden de afleveringen later geplaatst op Netflix. Sinds 2014 heeft Netflix de US Distribution Rights overgenomen van The Weinstein Company, waar de serie onder valt, voor een onbekende prijs. Hierdoor wordt de serie ook wel gezien als een US Netflix Original, hoewel dit eigenlijk niet zo is.

Het verhaal

De serie vindt zich plaats in de begin jaren van de 20e eeuw, vlak na de Eerste Wereldoorlog, in het Britse Birmingham. Het gaat om de familie Shelby, een gangsterfamilie die zich in eerste instantie bezig houdt met het fixen en gokken op paardenraces. Hoewel het een fictief verhaal is, is het wel gebaseerd op de gelijknamige jeugdbende die vanaf 1880 tot begin 19e eeuw actief was. De leider van deze familie is Tommy Shelby, een beruchte man in heel Birmingham. De kant van de misdaad brengt altijd gevolgen met zich mee en elk seizoen is de familie weer een doelwit van een nieuwe organisatie. Criminele rivalen, politie en de IRA (Irish Republican Army) zijn hier enkele voorbeelden van.

Seizoen één speelt zich voornamelijk af binnen de stadsmuren van Birmingham. Net terugkomend van de Eerste Wereldoorlog proberen de gebroeders Tommy, Arthur en John Shelby geld te verdienen door het gokken en fixen van paardenraces. De bende steelt wapens uit de lokale wapenfabriek, maar niet zonder gevolgen en Tommy wordt een gezochte crimineel. Seizoen twee begint vanaf het jaar 1921, waar de bende zich gaat uitbreiden. Naar het veroveren van de paardenraces in Birmingham, wil de bende dit in heel Engeland doen. Londen is het volgende doelwit, maar dit blijkt door de Londense maffiawereld moeilijker dan gedacht. In seizoen drie richt de serie zich meer op persoonlijke vlakken en is het succes van de familie te zien met veel rijkdom. Dit derde deel mist spanning en kan gezien worden als een lange opbouw naar het spannende seizoen vier.

In dit seizoen komt alles los. Tommy verraadt zijn familie aan de politie en blijft alleen achter in zijn landhuis. Op kerstavond ontvangt hij een brief met een waarschuwing van een nieuwe vijand: de hele familie is in gevaar. Hij moet de familie weer bijeenroepen om terug te vechten, maar dit wordt moeilijk na zijn verraad. Het is aan hem om te laten zien dat dit onderdeel was van het grote plan. In het tot nu toe laatste seizoen vijf zien we dat het slecht gaat met de familie, zowel op persoonlijk als op economisch vlak. De worstelingen van Tommy zijn goed te zien waardoor je je telkens afvraagt wat hij gaat doen. Het einde van dit seizoen bestaat uit een enorme cliffhanger, waarbij je je afvraagt of de serie wel een ‘happy ending’ gaat krijgen.

Het oordeel

Ik vind dit één van de beste series die ik ooit heb gekeken. De afwisseling van sfeer tijdens de seizoenen maakt de serie elke keer weer verfrissend. Het ene seizoen is complete chaos terwijl het andere seizoen dat helemaal niet is en juist een opbouw is naar het volgende seizoen. Het voelt hierdoor alsof je onderdeel bent van het verhaal, waarbij je elke persoon leert kennen met zijn of haar eigen problemen. Hier wordt ook flink de tijd voor genomen met veel langzame praatscènes, voor sommigen zal dit misschien iets teveel van het goede zijn. De serie is niet terughoudend op het gebied van lugubere momenten, dus dat is iets om in je achterhoofd te houden.

De tijd en setting van het verhaal spreken mij ook erg aan. Dit is waar de serie zich echt uniek maakt van andere series en waardoor dit één van de betere kostuumdrama’s is die er op dit moment zijn. De kleding, de omgeving, de effecten en de muziek: alles past. Ook is de impact van de Eerste Wereldoorlog goed weergegeven. Zo hebben Tommy, Arthur en John vaak last van flashbacks naar hun diensttijd en ondervinden ze veel stress hiervan. Dan heb ik nog niet eens het nagenoeg perfecte acteerwerk van alle acteurs genoemd. Al deze dingen bij elkaar maken de serie zo uniek. Seizoen zes kan mij niet snel genoeg komen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *