Bewoners en GroenLinks willen Vlaardingse bomen behouden

Bewoners en GroenLinks willen Vlaardingse bomen behouden

Bewoners van de Oosthavenkade in Vlaardingen maken zich, net als GroenLinks, zorgen over zo’n twintig bomen die dreigen te verdwijnen. Deze moeten mogelijk verdwijnen vanwege werkzaamheden aan de kade, maar dat plan stuit de bewoners tegen de borst. “Die bomen maken de kade juist zo mooi.”

De Oosthavenkade in Vlaardingen gaat de komende maanden flink op de schop. De gemeente Vlaardingen wil onder meer kademuren restaureren, het wegdek vernieuwen en de weg anders indelen. Omwonenden mogen meepraten over de veranderingen, meldde het Algemeen Dagblad vorige maand.

Veel omwonenden vinden het een goed idee dat de kade een opknapbeurt krijgt, schrijft het AD. Er is echter wel een ding waar de omwonenden zich zorgen over maken, blijkt uit een rondgang langs een aantal bewoners. Zij willen de twintig bomen, platanen, die op de kade staan absoluut niet kwijt.

Bewoner Bas-Pieter (56): “Deze bomen geven de kade kleur en kenmerkt de kade. Daarom willen we de bomen zeker niet kwijt.” Theo (72) is het daar mee eens. “Ik woon hier al meer dan veertig jaar en die bomen staan er al zo lang ik mij kan heugen. Die mogen dus echt niet wijken. Dat is superzonde.”

Plannen met de bomen

Neill Voorburg van GroenLinks in Vlaardingen stelde vragen aan het stadsbestuur om erachter te komen wat de gemeente voor plannen heeft met de bomen. Hij vraagt zich onder meer af of de gemeente ook vindt dat de platanen aan de Oosthavenkade van “historische en beeldbepalende waarde zijn” en of de gemeente alles op alles wil zetten om de platanen te behouden op de kade.

“Het zijn werkelijk schitterende bomen die hier al vele jaren staan”, zegt Voorburg. “De bomen hebben daarnaast een toegevoegde waarde voor luchtkwaliteit, verkoeling en biodiversiteit. Wij willen deze bomen zeker voor de stad behouden en het liefst op de huidige plek.”

Burgemeester Bas Eenhoorn laat in een reactie weten dat het nog geen definitieve beslissing heeft genomen over de toekomst van de bomen. “De platanen aan de Oosthavenkade zijn van cultuurhistorische en beeldbepalende waarde”, zegt een woordvoerder van de gemeente Vlaardingen. “Wij vinden het belangrijk om de platanen zo mogelijk te behouden. We willen bij de nieuwe inrichting van de Oosthavenkade ervoor zorgen dat deze plek weer jaren mee kan. Daarom kijken we voor wat betreft de bomen, of deze een acceptabele conditie en toekomstverwachting van 10 jaar of meer hebben. Zo niet, dan is het duurzamer om te investeren in nieuwe aanplant van goede kwaliteit.”

Uitgangspunt

Het stadsbestuur schrijft dat zij verschillende zaken meeweegt om de platanen wel of niet te behouden voor het gebied. “Het behoud van een kwalitatief goede bomen op deze plek is al jarenlang ons uitgangspunt. Of dit alle huidige platanen zijn, is afhankelijk van de uitkomsten van de verschillende onderzoeken naar de bomen en de overige eisen van het project. Daarnaast analyseren we ook de uitkomst van de bewonersenquête waarin de bewoners hun inbreng konden leveren over wat zij waardevol vinden om te behouden en om te wijzigen aan de huidige inrichting van de Oosthavenkade.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *